Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dil, eğitimöğretim, esasları, hazırlık, sınıfları, yabancı

Yabancı Dil Hazırlık Sınıfları Eğitim-Öğretim Esasları

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yabancı Dil Hazırlık Sınıfları Eğitim-Öğretim Esasları

Yüksekokulda yürütülen hazırlık ve destek sınıflarının eğitim-öğretim esasları aşağıda belirtilmiştir:

a) Yabancı dil hazırlık programlarının eğitim-öğretim süresi, her bir yabancı dil hazırlık programı için iki yarıyıldır Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler, ilave bir veya iki yarıyıl daha destek sınıfı programına devam ederler Öğrencilerin destek sınıfı programına kabul koşulları Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenir Destek sınıfına devam etmek istemeyen öğrenciler yabancı dil bilgi ve becerilerini kendi imkânlarıyla geliştirerek yarıyıl sonunda açılan yeterlik sınavlarına girerler Hazırlık eğitimine alınan öğrencilerin, Üniversitede kayıtlı oldukları programların eğitim dili gerekliliğini karşılayacak yabancı dil yeterlik düzeyine gelmelerini sağlamak amacıyla, farklı eğitim-öğretim programları, ara sınavlar ve yeterlik sınavları hazırlanır ve uygulanır

b) Üniversitede eğitim-öğretimin yıllık program esasına göre düzenlendiği birimlerin öğrencileri için hazırlık programları tüm düzeylerde yıllık olarak düzenlenir ve uygulanır Bu programlarda hazırlık sınıflarına devam eden öğrenciler güz dönemi sonunda yapılan yeterlik sınavına giremez Bu öğrenciler bahar yeterlik sınavına girer

c) İki farklı yabancı dilde hazırlık sınıfının zorunlu olduğu programlara kayıtlı olan öğrenciler;

1) Akademik yılın başında isteğe bağlı olarak, her iki dilin yeterlik sınavına girebilir Her iki yeterlik sınavında da başarısız olmaları durumunda, Yüksekokula verecekleri dilekçelerinde, ilk olarak hangi yabancı dil hazırlık programına devam etmek istediklerini belirtirler

2) İlk dilin hazırlık programını başarıyla tamamlamaları durumunda, ikinci dilden hazırlık programına başlamadan, ilgili dilin akademik yıl başında yapılan yeterlik sınavına tekrar girebilirler Bu öğrenciler, ikinci yabancı dilin yeterlik sınavında başarısız oldukları takdirde, bu dilden hazırlık eğitimine alınır

3) İlk dilin hazırlık programını güz yarıyılı sonunda başarıyla tamamlamaları ve istemeleri durumunda, ikinci yabancı dil için kendilerine verilecek olan düzey belirleme sınavından bahar yarıyılı programını takip edebilecek düzeyde bir not aldıkları takdirde, bu yarıyılda almakla yükümlü oldukları ikinci yabancı dil hazırlık programına kabul edilirler

4) İlk yüklendikleri hazırlık programında başarısız olanlar, üç sene içerisinde kullanabilecekleri üç sınav haklarını isterlerse ikinci dilin hazırlık programına devam ederken kullanmaya başlayabilir

ç) Üniversitenin çeşitli programlarına kayıt yaptırmış olan yabancı uyruklu öğrencilerden muafiyet koşullarını sağlayamamış olanlar, öncelikle Hacettepe Üniversitesi Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen Türkçe hazırlık programını üstlenmek zorundadır Türkçe hazırlık programını başarı ile tamamlamaları durumunda, bu öğrenciler almakla yükümlü oldukları yabancı dil hazırlık programına başlamadan ilgili dilin akademik yıl başında yapılan yeterlik sınavına girebilir Bu öğrenciler yeterlik sınavında başarısız oldukları takdirde, bu dilden hazırlık eğitimine alınır Yabancı uyruklu öğrencilerden Türkçe hazırlık programını güz yarıyılı sonunda başarıyla tamamlayanlar, istemeleri durumunda, kendilerine verilecek olan düzey belirleme sınavından bahar yarıyılı programını takip edebilecek düzeyde bir not aldıkları takdirde, bu yarıyılda almakla yükümlü oldukları yabancı dil hazırlık programına kabul edilir

d) Yabancı dil hazırlık programını daha önce alıp başarısız olanlardan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi sınav ile Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ve yabancı uyruklu öğrenci kabulünde eşdeğer sayılan sınavlar sonucunda Üniversiteye tekrar kayıt yaptıran öğrenciler, yeni kayıt yaptıran öğrenciler statüsünde değerlendirilir

e) Tamamen veya asgari % 30 oranında yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlara kayıtlı öğrencilerden, hazırlık eğitiminde başarısız oldukları için ilişikleri kesilenlere üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir Öğrenciler; bu sınav haklarını, güz ve bahar dönemi yeterlik sınavları ile her akademik yıl başında yapılan yeterlik sınavlarında arka arkaya veya aralıklı olarak kullanabilir Bu sınavlardan veya Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavların birinden Senato tarafından kabul edilen düzeyde puan alarak başarılı olan öğrenciler, lisans programlarına kayıt yaptırır Yeterlik sınavlarına katılmak için adayların Senato tarafından kabul edilen akademik takvimde belirtilen tarihe kadar Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına dilekçe ile başvurmaları gerekir

f) Öğretim dili Türkçe olmakla birlikte isteğe bağlı hazırlık sınıfı uygulamasının Senato tarafından karara bağlandığı durumlarda yabancı dil hazırlık eğitimi iki yarıyıldır İkinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrenciler kayıtlı oldukları programlara devam eder Hazırlık eğitiminden başarılı olamayan öğrenciler daha sonraki yıllarda açılan yeterlik sınavlarına giremezler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com