08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Apiterapi Ve Bal
İnsan vücuduna etki eden çoğu mikroorganizma balda yaşamını sürdürememektedir Bal, temas ettiği mikroorganizmaları öldürdüğü gibi içerisinde de barındırmamaktadır Öyle ki Mısır piramitlerinde bulunan ve Postum’da M Ö 6 asra ait çömlekler, içindeki balların ****z katılaşmakla beraber vasıflarını hiç kaybetmemesi, balda ikroorganizmaların yaşayamadığını tarihi bir gerçek olarak göstermektedir Tıbbi literatürde, İngiliz ve Amerikan hastanelerinde birinci sınıf mikrop öldürücü olarak bal kullanıldığını, Almanya’da yara ve soğuk algınlıklarından kaynaklanan hastalıklarda, baldan bu yönü ile istifade edildiğini görmekteyiz Alman Dr Zaiss’in mikrop öldürücü olarak balı tentürdiyot ‘a tercih ettiğini belirtmesi de ilginçtir
ImageBalın yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesini sağlamak için kullanımı 1981yılında Dünya Sağlık Formu tarafından da önerilmiş olup, Pharmaceutical Journal’da (Eczacılık Dergisi 1982) apse, çıban, göz yangıları, ishal, üriner sistem enfeksiyonları, dizanteri etkeni, deri ve ağız içi enfeksiyonlarına antimikrobiyal etkisinin olduğu rapor edilmiştir
1992′ de yayımlanan Bee World dergisinde, balın antimikrobiyal aktivitesi ile ilgili orijinal makalede Kur’an-ı Kerim’de ki konu ile ilgili ayetler verilmiş ve bu doğa üstü gıdanın insanlar için şifa kaynağı olduğu açıklanmıştır
Balların antimikrobiyal aktivitesi için farklı mekanizmalar ileri sürülmüştür İleri sürülen mekanizmalardan biri, balın sahip olduğu yüksek şeker konsantrasyonudur Bir diğer sebebi de balda enzimsel olarak üretilen H2O2′dir Üçüncü olarak da balın düşük pH’sıdır (ort 3 2-4 5)
Balın çeşitli hastalıklara karşı tedavi edici özelliğini incelemek amacıyla birçok araştırma yapılmıştır Bu konuyla ilgili ilgi çekici çalışmalardan birisi 1991′de King Suud Üniversitesi tarafından yapılanıdır Yapılan bu çalışmanın sonunda gastrit ve oniki parmak bağırsağı ülserine sahip hastalara, alternatif bir tedavi olarak balın tek başına veya antimikrobiyal bir ajanla uygun bir bileşiminin kullanılması önerilmiştir
Farklı bal tiplerinin antimikrobiyal etkileri arasında büyük değişiklikler vardır Floral kaynakları farklı olan ballarda görülen varyasyon asitlik, ozmolarite, H2O2 ve diğer komponentlerin farklılığı nedeniyle olmaktadır Lavanta, karahindiba, balçiği, ve kolza balları yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahipken orman gülü, okaliptus ve portakal nispeten düşük aktivite göstermektedir
|
|
|