09-01-2008
|
|
meLankoLik_asaLet
|
Mü’minin Niyeti Amelinden Hayırlıdır
Mü’minin niyeti amelinden hayırlıdır
Kâdı İyâz’ın Şifâ-i Şerîf’inde, şöyle bir kıssa anlatılır: Horasan emirlerinden bir zât, vefatından sonra rüyâda görülür Kendisine, “Allah sana nasıl muâmelede bulundu?” diye sorulur
O da, ‘Allah beni bağışladı Bana bağışlama muamelesinde bulundu ’ diye cevap verir Bunun üzerine, ‘Allah hangi amelinden ötürü seni bağışladı?’ diye sorulur O da, ‘Amelimden ötürü değil; niyetimden ötürü Allah beni bağışladı ’ der ve bunun mânâsını şöyle anlatır: Bir gün başlarında bulunduğum ordumu teftiş etmek üzere bir tepenin üstüne çıkmıştım Ordumun çokluğunu ve ne dersem yapacakları bir durumda olduklarını görünce kibirlenmek ve gururlanmak yerine içimden şunu geçirdim: ‘Keşke, bu ordumla birlikte Rasûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem zamanında yaşasaydım da, Uhud gibi savaşlarda bu ordumla O’nu korusaydım ve O’na yardımcı olsaydım ’ İşte Allah, beni bu niyetimden ötürü bağışladı ” Bundan anlaşılıyor ki, hadîs-i şerîfin ifade ettiği “Mü’minin niyeti amelinden hayırlıdır ” (Tirmizî, zühd, 17) hükmü, gerçekten çok parlak bir hakikattir Bu hakikat elbetteki günümüzde de geçerliliğini devam ettirmektedir Yeter ki, tevhid hakikatinin bütün gönülleri fethetmesi adına yüce bir himmete ve geniş bir niyete sahip olalım
|
|
|