|  | Anlatım Bozuklukları |  | 
|  08-23-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Anlatım BozukluklarıANLATIM BOZUKLUKLARI # Dilin en önemli görevi onu kullanan insanlar arasındaki anlaşmayı sağlamaktır  # Söylenmek istenen her şey, açık, yalın ve anlaşılır biçimde dile getirilmelidir  # İyi bir cümlede kelimeler yerli yerinde kullanılmalı, gereksiz kelimelere yer verilmemeli, anlatılmak istenenin dışında bir anlam çıkarılmasına mahal verilmemelidir  # Eğer konuşmada ve yazmada açıklık, yalınlık ve anlaşılırlık yoksa ortada bir anlatım bozukluğu var demektir  # Anlatım bozuklukları ile ilgili soruların doğru çözülebilmesi için kelimelerin anlamları, ekler, kelime türleri, cümlenin öğeleri, cümle çeşitleri konuları iyi bilinmelidir  # Dil yanlışlarının önemli sebeplerinden biri gramer (dil bilgisi) bilgisinin eksikliğidir  # Günlük konuşmalarımızda hâliyle anlatım bozuklukları yapılacaktır  Bunlar toplumdaki yerimize ve aldığımız eğitime bakılarak hoş görülür ya da görülmez  # Her insan yeterli dil eğitimi almadığı için gerek konuşurken gerek yazarken birçok yanlışlık yapmaktadırlar  # Ama yazılı anlatımda bu bozukluklar asla affedilemez  Çünkü yazı dili kültür dilidir  Kültür, bu ifade sayesinde kalıcılaşır  Eğer bu ifadede de bozukluklara yer verilirse insanlar arasında anlaşma eksikliği ortaya çıkar  # Anlatım bozuklukları ÖSS'de en çok soru çıkan konulardandır  # Bol örnek sorular çözülerek ÖSS'de çıkacak sorulardaki anlatım bozuklukları önceden hissedilecek seviyeye gelinmelidir  # Anlatım bozukluğu olan bazı cümleler sesli okunduğu zaman yanlışı bulmak daha kolay olmaktadır  # "Anlatım bozuklukları" konusuna ÖSS'de önem verilmesi yazı dilimizi olumlu yönde etkilemiştir   # Cümlelerde ne gibi yanlışlıklar yapıldığı konusunda bilgi sahibi olmak bozukluğu kısa sürede bulmamızı sağlar  # İnsan kendi yazdıklarında ne gibi yanlışlık yaptığını kolay kolay bulamaz  Bu sebeple ÖSS'de dil yanlışlarını bulmamız zor değildir; çünkü cümleler başkalarına aittir  # Konunun zorluklarından diğeri de bozukluk sayısının hayli fazla olmasıdır  Her cümlede bu hatalardan herhangi biri söz konusu olabilir  # Bu konu hakkında bilgi sahibi olmayan öğrencilerin tam başarı sağlaması mümkün değildir  # Başarısızlığın sebeplerinden biri de öğrencilerin kendi yazdıklarında aynı hataları yapmış olmalarıdır  # Aşağıdaki cümlelerdeki bazı yanlışlıklar altı çizilerek belirtilmiştir  Üzerinde düşünmeniz halinde konuyu çok daha iyi öğreneceğinize inanıyorum  a) Eş anlamlı kelimelerin bir arada kullanılması "Bu konuda herkesin fikir ve görüşünü almalısınız  " "Hava sıcaklığı sıfırın altında eksi sekiz derece imiş  " "Yirmi dakika geçmesine rağmen program henüz, hâlâ başlamadı  " "Güç ve müşkül zamanlarda üstüne düşeni yerine getirir  " "Ben çok varlıklı, zengin biri değilim  " "Neşeli, sağlıklı, şen bir görünüşü vardı  " b) Anlamı zaten diğer kelimelerde bulunan kelimelerin gereksiz yere kullanılması "Yaşanmış deneyimlerinden hareketle bu sonuca varıyor  " "Millî maçın oynanacağı gün yaklaştıkça, ülkedeki heyecan gittikçe artıyor  " "Yanına gidiniz, konuşarak derdinizi anlatınız  " "Problemi çözmek için iki arkadaş üç saat süre ile uğraştılar  " "Az kalsın merdivenlerden düşeyazdı  " "Çocukların davranış biçimlerinde gariplikler görüldü  " "Takımın, boyu en kısa oyuncusu bendim  " c) Bir kelimenin yerine yanlış anlam verecek şekilde başka bir kelime kullanılması  "Bu iki sınıf arasındaki ayrıcalık tespit edilemedi  " "Yeni kaydolan öğrenciler bu kadar çekimser davranması normaldir  " "Petrol fiyatlarının ucuzlamasına halk olumlu tepki gösterdi  " "Olayların gerçek yüzü araştırmalar sonucunda ortaya çıkacak  " "Küçük kızın saçları hayli büyümüş  " "Ormanda yetişen bir çam fidanını salonunuzdaki saksıya ekemezsiniz  " "Başarısızlığını düzensiz çalışmasına borçludur  " "Böyle hareketler ülkede demokrasinin işlememesini sağlayacaktır  " "Yarın İzmir?e gidecek; buna zorunlu  " "Elindeki bıçağı vücuduna batırmış  " "Bu, Türkiye?ye özel bir durumdur  " "Buradan gidersek yakalanma şansımız nedir?" d) Birbiriyle çelişen sözlerin bir arada kullanılması  "Kesinlikle yarın gelebilirler  " "Şüphesiz bu sözleri bütün öğrenciler duymuş olmalı  " "Aşağı yukarı bundan tam yirmi yıl önceydi  " "Sözünü ettiğiniz şairin herhâlde on altıncı asırda yaşadığını zannediyorum  " "Eminim bu saatlerde eve gelmiş olmalı" "Mutlaka bir gün çocukluk arkadaşlarını belki yine arayacak  " "Yanılmıyorsam, bu ikisinin aynı şey olduğunu tahmin ediyorum  " e) Eklerin yanlış kullanımı "Öğrencilerin başarısına ilgilenmek gerekir  " "Bizi en çok sevindiren onun bu sınavı kazandığıdır  " "Bazı yolcuların giriş işlemleri yapmaya başlandı  " "Dünkü toplantıda Ali bize sınıf arkadaşlarını tanıştırdı  " "Biricik arzumuz sınavı kazanmak ve iyi bir bölüme girmemizdir  " "Bu çocuklar, fakir bir ülkenin, savaş nedeniyle kendileriyle ilgilenilmeyen, gerekli eğitimi alamayan çocuklardır  " "Yazarlarımızın köy yaşantısına ilgilenmeleri toplumumuz açısından çok yararlıdır  " f) Özne-yüklem uyumsuzluğu: Farklı yüklemlerin aynı özneye bağlanması   "Herkes ondan nefret ediyor, yüzünü görmek istemiyordu  " "İkinci cümlenin öznesi eksik  İlk özne yanlış anlam verecek şekilde ortak olarak kullanılmış  " "Ben ve sen balığa çıktınız  " "Hiçbiri anlatılanlara inanmıyor, kendi fikrinden ısrar ediyordu  " "İkinci cümlenin öznesi eksik  İlk özne yanlış anlam verecek şekilde ortak olarak kullanılmış  " g) Nesne-yüklem uyumsuzluğu: Nesne eksikliği "Bu konuda öğrenciler aralarında anlaşıp karar verecekler ve uygulayacaklar  " "Söylenenlere hemen inanıyor ve her yerde savunuyordu  " "Kendisine bütün sınıf adına teşekkür eder ve tebrik ederim  " "Onlara niçin bu kadar yardım ediyor ve destekliyorsun?" "Büyüklere gereken saygıyı göstermeli, incitmemeliyiz  " "Bize yardım edeceklerine inanıyor ve bekliyoruz  " h) Tümleç yanlışları "Kayaya yaklaşıyor muyuz, yoksa uzaklaşıyor muyuz?" "Öğrencileri teşvik etmeli, yüreklendirmeli, destek olmalıyız  " "Olanları böyle değerlendirmek, bu gözle bakmak gerekir  " "Öğrencileri rahat edecekleri odalara yerleştirmiş, bütün imkânları sağlamıştı  " "Duvarları kirletmek,yazı yazmak kesinlikle yasaktır  " "Bu güçlüklere nasıl göğüs gerdi, nasıl başa çıktı?" "Düşünme ve mantık hataları Problemleri karşılıklı anlayış ve birlik içinde çözeceğiz  " "Yiyecek bir lokma ekmeğimiz hatta yemeğimiz bile yok  " "Yarının mutlu günlerine özlem duyuyorum  " i) Fiilin veya yardımcı fiilin yanlış kullanılması "Ben ona ağabey (           ), o da bana kardeşim derdi  " "Bazı yiyecekler sağlığı yerinde ve yaşlı olmayan kişilerce özellikle yenmelidir  " "Kitap için kendisine verilen paranın eksik (           ) ve yeterli olmadığını söyledi  " "Gerekli yerlere başvuruda bulunmuş, ama bir sonuç almış değiliz  " "Çorbaya biraz acı (           ), biraz da tuz ve limon sıkılabilirdi  " "Boyu kısa, bedeni de pek biçimli değildi  " "Hangisinin başarılı, hangisinin başarılı olmadığını öğreneceğiz  " "Çok az (           ) veya hiç çalışmadan çok para kazananlar var  " j) Tamlama yanlışları "Bu ülkeye teknik ve bilgi yardımında bulunulacak  " "Son derste belgisiz ve sayı sıfatlarını öğrendik  " "Siyasî ve ekonomi ilişkileri çıkmaza girdi  " "Bu bölge coğrafî ve iklim açısından ilgi çekici özelliklere sahiptir  " "Kar yüzünden tüm özel ve devlet okulları tatil edildi  " "Ülkemiz Bosna?ya askerî ve gıda yardımı yaptı  " "Şehrimizde çeşitli kültürel ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi  " k) Kelimelerin yanlış yerde kullanılması "Yeni durağa gelmiştik ki otobüs de hemen geldi  " "Bu toplantıda çekinmeden düşünceler dile getirilmeli  " "Her yolda kalan insana yardım etmeliyiz  " "İdare, henüz yarın ders yapılıp yapılmayacağını bildirmedi  " "İzinsiz inşaata girilmez  " l) Birleşik cümlelerde yüklemler arasındaki uyumsuzluk "Her ne kadar iyi hazırlanılmışsa da istenilen sonucu alamadı  " "Bir yıl boyunca devamlı çalışarak kazanıldı  " "Her ne kadar şehir dışına taşınmışsa da beklenen huzur bulunamamıştı  " m) Deyim yanlışları "Ona ayak bağı oluyor, işini çabuk bitirmesini sağlıyordu  " "Ona yardım et, elinden geleni ardına koyma  " | 
|   | 
|  | 
|  |