Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, hakkında, kaside, sone, türkü, şarkı

Kaside , Şarkı, Türkü , Sone Hakkında Bilgi

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kaside , Şarkı, Türkü , Sone Hakkında Bilgi

SONE = Servet-i Fünun dönemi edebiyatının nazım birimikaynağı italyan şiiri olan ve özellikle italyan ,fransız ve ingiliz edebiyatlarında yaygın olarak kullanılmış olan, iki dörtlük ve iki üçlükten oluşan, kafiye düzeni ülkelere ve şairlere göre farklılıklar gösteren, on dört dizelik nazım şeklisone şekli türk edebiyatına ilk olarak 1890'lı yıllarda, servet i fünun döneminde gelmiştir
KASİDE = Kasideler, genellikle birini övmek ve yermek amacıyla yazılan şiirler, daha çok din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan divan edebiyatı şiirlerdir Kaside şairlerine kaside-gü (kaside söyleyen), kaside-sera ya da kaside-perdaz (kaside yazan) denir Çok katı bir kalıpla yazılan kasideler, 6 bölümden oluşur
1 Nesip (Teşbib)

Kasidenin ilk bölümüdür, şiir yönünden en ağır bölümdür
Genelde 15-20 beyit olur
Şair bu bölümde betimleme yapar ; kadın, kış, at, bahar vs
Baharın tasviri yapılıyorsa: Bahariye, kışın tasviri yapılıyorsa: Şitaiye, temmuzun tasviri yapılıyorsa: Temmuziye, ramazanın tasviri yapılıyorsa: Ramazaniye, atın tasviri yapılıyorsa: Rahşiye, hamamın tasviri yapılıyorsa: Hamamiye

2 Girizgah

Nesip bölümünden methiye bölümüne geçerken söylenen ve basamak görevinde olan beyitlerdir
Şair bu bölümde övgüye başlayacağını haber verir
1-2 beyitten oluşur
3 Methiye

Kasidenin sunulduğu kişinin övüldüğü bölümdür
Şiir yönü çok zayıf, dil yönü diğer bölümlere göre çok ağırdır
4 Tegazzül

Gazel söyleme anlamına gelir, bütün kasidelerde olması zorunlu değildir
Methiyeden sonra şair bir fırsatını düşürüp aynı ölçü ve uyakta bir gazel söyler, buna tegazzül denir
5 Fahriye

Şairin kendini övdüğü bölümdür
Fahriyeyi en seven şair Nefi'dir
6 Dua

Kasidenin son bölümüdür
Birkaç beyit olur
Şair burada övdüğü kişinin başarılı, uzun ömürlü, talihinin iyi olması yönünde dua eder
ŞARKI= Genellikle aşk, içki, eğlence konularında yazılan dört dizelik nazım biçimidir Biçim bakımından “murabba”ya benzer Çoğunlukla bestelenmek için yazılır Bu biçim de tuyuğ gibi yalnızca Türk edebiyatına özgüdür “Şarkı” biçiminin yaratıcısı ve en güçlü şairi Nedim’dir
TÜRKÜ= öncelikle bu tür, halk şiiri nazım biçiminin bir türüdürAşk, doğa, güzellik, kahramanlık, sosyal konular türkülerin konusunu oluşturur

Türküler aynı zamanda aşık edebiyatı nazım şeklidir Yani söyleyeni belli türküler de vardır

Kendine özgü bir ezgiyle söylenir

8‘li ve 11’li hece kalıbıyla söylenir

Bent ve kavuştak olmak üzere iki bölümden oluşur

Hecenin sekizli ve on birli ölçüleriyle yazılır

Türküler ezgilerine göre divan, usulsüz, bozlak, koşma, hoyrat, kayabaşı, Çukurova gibi çeşitlere ayrılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com