|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| 10sınıf, edebiyat, sayfaları |
Edebiyat Sayfaları 10.Sınıf 152-153-155-156-157-158-159-160-161-162-163-164 |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Edebiyat Sayfaları 10.Sınıf 152-153-155-156-157-158-159-160-161-162-163-164Sayfa 152 13 EtkinlikVardar Ovası Türküsü dilden dile geçerek günümüze ulaşmıştır yani anonimdir ![]() 2 soru aDerleyen sözcüğü;bu türkünün söyleyeninin bilinmediği,kuşaktan kuşağa atlanılarak günümüze geldini ve Suat Batur tarafından yazıya geçirildiğini gösteriyor ![]() 2 soru bTürkülerin yazıya geçirilerek kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaştığını anlıyoruz ![]() Sayfa 153 1 soru a1 mani![]() ![]() ![]() derede -de:redif![]() ![]() ![]() nerede -ere:zengin uyak![]() ![]() ![]() dedim 7'li hece ölçüsü![]() ![]() ![]() pencerede2 maniErkek ![]() ![]() ![]() Mesdi yar yar:redif![]() ![]() ![]() mesdi yar![]() ![]() ![]() arasında![]() ![]() ![]() esdi yarKız ![]() ![]() ![]() maniciyim -m:redif![]() ![]() ![]() gemiciyim 7'li hece ölçüsü![]() ![]() ![]() alma![]() ![]() ![]() alıcıyım3 mani![]() ![]() ![]() dildim -dim:redif![]() ![]() ![]() sildim -il:tam kafiye![]() ![]() ![]() kıymetin 7'li hece ölçüsü![]() ![]() ![]() bildim4 mani![]() ![]() ![]() çağlar gibi -lar gibi :redif![]() ![]() ![]() dağlar gibi -ağ:tam uyak![]() ![]() ![]() yaralıyım 7'li hece ölçüsü![]() ![]() ![]() sağlar gibi5 mani![]() ![]() ![]() alma beni -ma beni:redif![]() ![]() ![]() salma beni -al:tunç uyak![]() ![]() ![]() göster 7'li hece ölçüsü![]() ![]() ![]() alma beni![]() ![]() ![]() gül ister![]() ![]() ![]() bağlar gibi![]() ![]() ![]() aldım seni -dım seni:redif![]() ![]() ![]() salma beni -al:tunç uyak![]() ![]() ![]() göster 7'li hece ölçüsü![]() ![]() ![]() alma beni6 mani![]() ![]() ![]() ayna güzel ayna güzel:cinaslı uyak![]() ![]() ![]() ayna güzel ay ne güzel:cinaslı uyak![]() ![]() ![]() görenler 7'li hece ölçüsü![]() ![]() ![]() ay ne güzel![]() ![]() ![]() tarar![]() ![]() ![]() ayna güzel1 soru c''Ayna güzel'' ve '' ay ne güzel'' ifadelerinin birlikte kullanılmasıyla cinas yapılmıştır Cinas,maninin ahengi bakımından önemlidir Cinaslı manilerde ses ve söyleniş aralarında cinas bulunan kelimelerle sağlanır![]() 2 soru aDuygu ve düşünceler 1 manide 2,3 ve 4 dizelerde;2 manide ilk dörtlükte 2,3 ve 4 dizelerde,ikinci dötrlikte ise 3ve4 dizelerde; 3 manide 3 ve 4 dizelerde ;4 ve 5 manide bütün dizelerde; 6 manide 3,4,5 ve 6 dizelerde dile getirilmiştir![]() 2 soru bDuygu ve düşüncelerin ifade edildiği bölümlerin dışındaki dizeler ''doldurma'' dizelerdir Bu dizeler asıl anlamının bulunduğu dizelere hazırlık yapılmasını sağlar Doldurma düzeler anlam bütünlüğünü sağlar![]() 3 soru1,2,5 ve 6 manilerin teması aşktır 3 maninin teması ayrılık 4 maninin teması derttir![]() 4 soru aManilerde geçen deyimler şunlardır: -Serin yeller esmek:darılmak ve incinmek ''Aramızda serin yeller esiyordu ''-Kıymetini bilmek:değerini bilmek ''Kıymetinin bilinmemesinden şikayetçi ''-Dağ gibi=çok büyük -Dillere sarmak:Her yerde söz etmek ''Her yerde ondan bahsedip dillere saldı ''4 soru b-Yel:Gerçek anlamı rüzgar; manideki anlamı dargınlıktır ![]() Sanki,aramızda serin yeller esiyordu ![]() Bu yel sizi hasta eder dedi ![]() -Ciğer:Gerçek anlamı organ;manide gönülden, içten anlamında kullanılmıştır ![]() Haberi alınca,ciğerim yandı ![]() Ciğerlerinden rahatsızlanmıştı ![]() -Altın:Gerçek anlamı değerli bir maden;manide kıymetli anlamında kullanılmıştır ![]() Onun altın gibi bir kalbi var ![]() 5 soru1,2,3,5 ve 6 manilerde sevgili ve ona duyulan aşk teması işlenmiştir 4 manide ise çok dertli olan bir kişinin duyguları işlenmiştir![]() Sayfa 156 4 soru a şıkkıVurgu ve tonlama Temaları farklı olduğuunda söyleyişi farklıdır![]() Sayfa 157 Ölçme Değ Devapları1)E 2)C 3)C 4)türkü denir ![]() artık maniler asıl maniler ![]() ![]() ![]() ![]() 5)Mâni----Deyiş Türkü----Kavuştak Ağıt----Sagu SAYFA 159 Birimlerde Anlatılanlar 1) Şair, baharın geldiğini, bülbüllerin ötmeye başladığını anlatmaktadır ![]() 2) Şair, ağaçların yeşillendiğini, ırmakların coştuğunu, aşıkların da şevke geldiğini ifade etmektedir ![]() 3) Şair, baharın gelişiyle güllerin açtığını, güzellerin salınarak gezindiğini, aşıların buna sevindiğini ifade etmektedir ![]() 4) Şair, baharla birlikte her yerin yeşerdiğini belirterek acaba bu baharın coşkusuyla Allah ağlayanları da güldürür mü diye düşünmektedir ![]() 5) Şair, yeryüzünün güllerle kırmızıya boyandığı şu bahar günlerinde kendisinin ağladığını, dertli olduğunu ifade etmektedir ![]() Şiirin teması: Baharın Gelişi Birim Değeri: Dörtlük Birim Sayısı: Beş 2)aKafiye ve Redif 1 Dörtlük: olduğu zamandır: redifkul ve yol ' daki l'ler yarım kafiye 2 Dörtlük: -erler: redifgiy uy ve kay ' daki y'ler yarım kafiye Ölçü: 11'li hece ölçüsüyle söylenmiştir ![]() 2 bdüz yazı gibi okumak bize hiç bir duygu katmaz tamamen anlamsız bir eser olur 160 sayfa1 dörtlük:bülbül güle kul olduğu zamandır-----> teşhis sanatı ve tenasüp var (bülbül - gül) 2 dörtlük:hep ağaçlar uçmak donun giyerler-----> burda da teşhis ![]() ![]() ve kapalı istiare![]() ![]() ![]() 3 dörtlük:şevke gelüp figan eder bülbüller----> teşhis + intak sanatı ![]() ![]() ![]() (bülbüllern figan etmesi)4 dörtlük:Yine gürler bu yerlerin çığları----> yine teşhis ![]() ![]() (çığların gürlemesi![]() )Acep mevlam güldürür mü ağları ? ----> istifham sanatı ( soru sorması ![]() ![]() )5 dörtlük:Yeryüzünün al olduğu zamandır---> mecaz-ı mürsel sanatı ![]() ![]() ![]() ayrıca; 4+4+3 durağı Nazım türü : Güzelleme Ölçü: 11'li hece ölçüsü 3b)Söz sanatları; anlama derinlik, yoğunluk katmak eseri daha etkili hale getirmek için kullanılmıştır 3b) Şiirin daha edebi ve coşkulu, aynı zamanda kuvvetli bir biçimde söylenmesini sağlar ![]() 4)Dil Özellikleri: Koşmada sade bir dil kullanılmıştır Halk söyleyişinin de yansıdığı koşmada ayrıca halkın baharın gelişi karşısındaki duygu ve düşüncelerin ifade ediş biçimi de görülmektedir![]() Bağlı Olduğu Gelenek: İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı'nın Sözlü Edebiyat geleneğine bağlıdır ![]() 5)Hissettiklerim: Heyecan - Sevgi - Güzellik - Sevinç - Coşku 6)Asker bir saz şairidir ![]() Şiirlerinde duru bir Türkçe kullanmıştır ![]() Katıldığı askeri seferlerle ilgili pek çok şiiri vardır ![]() Akıcı bir üslubu vardır ![]() Sayfa 161 ve 162 semai ilk dörtlükte -mez ler redif ikinci dörtlükte "-ımız" redif ,"-at" tam kafiye, -mez redif üçüncü dörtlükte "-acı" tunç kafiye -maz redif dördüncü dörtlükte "-ahri,-ehri,-ahrı" zengin kafiye -mez redif son dörtlük "-le" tam kafiye -maz redif birim değeri:dörtlük birim sayısı:5 şiirin teması:gurbet mısra örgüsü:abab cccb dddb eeeb fffb birimde anlatılanlar 1)Gurbete çıkmanın tehlikeli olduğunu ve her güzeli de sevmemesi gerektiğini dile getiriyor ![]() 2)Gurbet elde kimsenin kıymetimizi bilmeyeceğini belirtiyor 3)Gurbete gönlündeki derdin ilacını bulmak için çıkmıştır ama bulamayacağını belirtiyor 4)Gurbetin çok zor olduğunu ve kahrının çekilemeyeceğini anlatıyor 5)Aşıkların sevdiklerine kavuşamadıklarını dile getiriyor ![]() 2 b Şiiri şiir yapan vurgu ve tonlamadır Bu yüzden düz yazı okurken noktalama işaretlerinde yaptığımız vurgu ile şiir vurgusu arasında çok fark vardır3 a gönül gurbet ele çıkma(teşhis)sunam gurbet elin kahrı(açık istiare) bülbül figan eder güle(teşhis, telmih, tenasüp) güzel sevmek sarp bir kale(teşbih, tenasüp) b ahengi sağlamış ve şiiri çekici hale getirmiştir4 dil sade, imgeler suna ve bülbülbağlı olduğu gelenek: sözlü gelenek yani aşık etebiyatı 5 Gurbet ellerin kimsenin yuvası gibi olmadığı ve çok zor olduğu![]() ![]() ![]() 6 Divan tarzı şiirler söylemiştir![]() Hem hece nem aruzla yazmıştır ![]() Asıl kişiliği hece ölçüsüyle yazdığı ölçüsüyle yazdığı koşma ve semailerde görülür ![]() Gazel, murabba, muhammes tarzı şiirlerde yazmış Ancak çok başarılı sayılmaz![]() 7 saz şairi; halkın arasında olan bir kişidir ilhamını halk zevkinden halkın hayal gücünden alır halk şiirinde, günlük dilde konuşulan kelime ve deyimler yer alır![]() Sayfa 162 6)Erzurumlu Emrah’ın fikrî ve edebî kişiliği *Erzurumlu Emrah döneminin önemli saz şairlerindendir ![]() *kendinden sonra gelen şairler üzerinde etkili olmuştur ![]() *şiirlerinde kullandığı dil sade ve anlaşılır bir dildir ![]() *şiirlerinde kafiye ve redifler sağlamdır ![]() 2 *halk şiiri ile konuşma dili arasında bir benzerlik söz konusudur![]() *saz şairi halkın arasında olan bir kişidir ilhamını halk zevkinden,halkın hayal gücünden alır![]() *halk şiirinde,günlük dilde konuşulan kelime ve deyimler yer alır ![]() Sayfa 164 ve 165 Bayburtlu celali = semai Kağızmanlı hıfzı = koşma(ağıt) aşık= semai kör oğlu= koşma aşık Ömer = koşma(güzelleme) karaca oğlan=varsağı everekli seyrani= koşma (taşlama) levni=destan |
|
|
|