![]() |
Zamirin Tanimi-Zamir Çeşitleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zamirin Tanimi-Zamir ÇeşitleriZAMİRİN TANIMI-ZAMİR ÇEŞİTLERİ Z A M İ R İsim olmadıkları halde ismin yerini tutan sözcüklerdir ![]() ÖZELLİKLERİ 1- Anlam kapsamı bakımından en geniş sözcüklerdir ![]() ![]() 2- Çekim sırasında kök değiştirebilir ![]() Ben Bana Sen Sana 3- Adlar gibi çekimlenirler ![]() KİŞİ ZAMİRLERİ Kişilerin adlarının yerine kullanılan sözcüklerdir ![]() Ben Sözü söyleyen I ![]() Sen Kendisine söz söylenen II ![]() O Sözü edilen III ![]() Biz I ![]() Siz II ![]() Onlar III ![]() Dönüşlülük Zamirleri: Kendi öz Bu kişi zamirleri; I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İŞARET ZAMİRLERİ Nesnelerin adının yerini işaret yoluyla belirten sözcüklerdir ![]() ![]() ![]() BELGİSİZ ZAMİR Yerlerini, tuttukları varlıkları kesinlik kazandırmaksızın belirten sözcüklerdir ![]() Herkes, biri, bazısı, birkaçı, şey, kimi, başkaları, başkası, çoğu ![]() ![]() ![]() NOT: Kimi belgisiz sıfatlar belgisiz zamire dönüşebilir ![]() Çoğu öğrenciler çoğu Kimi insanlar kimi SORU ZAMİRLERİ Varlıkların yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() NOT: Karma sorulu cümlelerde mı soru edatı varsa soru anlamını edat sağlar ![]() ![]() Nereye, kimin, nasıl gideceğini biliyor musun ? EK BİÇİMİNDEKİ ZAMİRLER İlgi Zamirleri : Kimi ad tamlamalarında tamlanan düşer, yerine ki ilgi zamiri getirilir ![]() Benim arkadaşım gelmemiş, seninki gelmiş ![]() İyelik Zamiri: Ad tamlamalarında kişi adlarıyla kurulan tamlamalarda tamlanana gelen iyelik eklerini iyelik zamiri kabul edenler vardır ![]() Benim - ev im Senin ev in Onun ev i Bizim ev imiz Sizin ev iniz Onların ev leri İŞARET SIFATLARI İLE İŞARET ZAMİRLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI İŞARET SIFATLARI İŞARET ZAMİRLERİ * Varlıkların yerini işaret yoluyla gösterir Varlıkların adlarının yerini işaret yoluyla tutar ![]() * Tamlama biçimindedirler, addan önce gelirler Niteleme durumu yoktur * Çekim eki almamış sözcüklerdir Çekim eki alabilirler; kendilerinden sonra virgül kullanılabilir ![]() Bu Bu adama güvenilmez Yakına bulunan varlığı gösterir ![]() ![]() Şu Şu adama güvenilmez Biraz uzaktaki varlığı gösterir Şuna güvenilmez O O adama Güvenilmez ![]() Beriki Beriki adama güvenilmez Berikilere güvenilmez ![]() Böyle Böyle insanlara güvenilir mi? Böylelerine güvenilmez ![]() Öyle Öyle insanlara güvenilir mi? Öylelerine güvenilir mi? UYARI : Kimi durumlarda işaret zamirinden sonra çekim eki veya virgül kullanılmamış olabilir ![]() ![]() YÖNTEM İşaret (ŞEY) + Ad Anlam bozulursa SIFAT Sözcüğü KİŞİ Anlam bozulmazsa ZAMİR Bu kalemi ben aldım ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kalemdir diye mi aldın? cümlesini Bu ŞEY kalemdir diye mi aldın? biçiminde okursak anlam bozulmaz ![]() ![]() Bu insanı iyi tanıyın ![]() Bu kişi insanı iyi tanıyın ![]() Bu insana güven vermiyor ![]() Bu kişi insana güven vermiyor ![]() BELGİSİZ SIFATLA BELGİSİZ ZAMİRİN KARŞILAŞTIRILMASI BELGİSİZ SIFATLAR Varlıkların nitelik ve niceliklerinin belli belirsiz bildiren sıfatlardır ![]() Tamlama kurup adı nitelerler ![]() BİR Bir insan önce dürüst olmalı ![]() HER Her insana güvenilmez ![]() ÇOK Çok soru çözmelisiniz ![]() AZ Az parayla olmuyor bu işler ![]() FALAN Falan insanla karşılaştım ![]() HİÇBİR Hiçbir insan mükemmel değildir ![]() BİRÇOK Birçok arkadaşıma rastladım ![]() BİRKAÇ Birkaç soruyu hiç yoktan kaçırdım ![]() BİRAZ Biraz zor bir soruydu ![]() BELGİSİZ ZAMİRLER Varlıkların adlarını yerini belli belirsiz tutan sözcüklerdir ![]() Belgisiz zamirlerin niteleme görevi yoktur ![]() Çekim eklerini alırlar ![]() Birini tanıyamadım ![]() Tümüne güvenimi yitirdim ![]() Çoğunu şimdi çözdüm ![]() Fazlası göz mü çıkarır ![]() Falancayla takışmış ![]() Hiçbiri mükemmel değildir ![]() Birçoğuyla ilişkimi estim ![]() Birkaçını hiç yoktan kaçırdım ![]() Birazıyla idare etmeye çalış ![]() SORU SIFATI, SORU ZARFI VE SORU ZAMİRİNİN KARŞILAŞTIRILMASI SORU SIFATI Soru sözcüğü sıfat tamlaması oluşturur ![]() Soru sözcüğünün yanıtı da bir sıfat tamlamasıdır ![]() NASIL HANGİ NEREDEKİ + AD KAÇINCI KAÇTA KAÇ NE KADAR Nasıl bir kitap istiyorsun? İyi bir kitap ![]() Hangi evde oturuyorsun? Şu evde Neredeki okulda okuyorsun? Karşıki okulda ![]() ÖYSde kaç Türkçe yaptın? Ellisekiz Türkçe SORU ZARFI Bir soru sözcüğünün soru zarfı sayılabilmesi için yanıtının da zarf veya zarf öbeği olması gerekir ![]() Soru sözcüğü eylem veya eylemsiyi niteler ![]() NASIL NE ZAMAN NE + EYLEM NEDEN NİYE NİÇİN Buraya nasıl geldin? Koşarak ![]() Erzuruma ne zaman gidiyorsun? Üç ay sonra ![]() Neden düşman görünürsünüz, yıllar yılı dost bildiğim aynalar ![]() Yaşlandığım için ![]() Ne sırıtıp duruyorsun? (Niçin) İçimden öyle geldiği için ![]() SORU ZAMİRİ Bir soru sözcüğünün zamir sayılabilmesi için yanıtının ad veya zamir olması gerekir ![]() Soru sözcüğü adın yerini tutar ![]() KİM NE + Durum Ekleri HANGİSİ KAÇ + çekim eki Beni kim aradı? Ayşe (o) Çarşıdan ne aldın? Kalem Seni hangisi dövdü? Şu (bu, o, öteki) Bu saate kadar neredeydiniz? Dersanedeydik ![]() Sınavı kaçınız kazandı? Üçümüz ![]() D İ K K A T Neden? soru sözcüğünün yanıtı kimi zaman zamir, kimi zaman zarf olabilir ![]() Türü belirleyen verilen yanıttır ![]() Çocuklar neden korkarlar? Çocuklar iğneden korkarlar ![]() Çocuklar yalnız kaldıkları için korkmuşlar ![]() |
![]() |
![]() |
|