Cümlenin Ögeleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cümlenin Ögeleri1- YÜKLEM : Cümlede işi, hareketi, yargıyı, bildiren çekimli unsura denir Not :Bir cümle birden çok öğeden oluşabileceği gibi tek bir yüklemden de oluşabilir ![]() * Düşünüyorum (Cümle) * Güzeldi ( Cümle ) Not: Yüklem genlikle cümlenin sonunda bulunur; ancak günlük konuşmalarda, atasözlerinde ve şiirde yüklemin yeri değişebilir *Gel çabuk buraya! *Sakla samanı gelir zamanı ![]() *İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı Not: Her sözcük ya da sözcük gurubundan yüklem yapılabilir *Gecenin yalnızlığında sadece seni düşünürüm (fiil)*Kasaba halkı meydanda toplanmıştı (fiil)*Yaşadığımız günler tıpkı bir rüzgar gibiydi (edat) *Bu olayların suçlusu odur (zamir)*Sabah uyandığında gözleri ışıl ışıldı (ikileme)*Konuşmalarına ister istemez kulak misafiri oldum (deyim)*Odayı süsleyen şey rengarenk çiçeklerdir (sıfat)2 ÖZNEYüklemin bildirdiği işi, hareketi yapan veya yargının gerçekleşmesine araç olan unsura denir Not: Özneyi bulmak için yükleme kim, ne soruları sorulur Yüklemi isim olan cümlelerde ise olan kim, olan ne soruları sorulur ![]() *Seyirciler fotoğraf sergisini çok beğendi *Ailece bulmaca çözmeye meraklıdırlar *Güzel gözler tül ardından görünsün ![]() *Coşkun nehirler gibi ağlamak istiyorum *Ben bu yüzden yalnızlığa hasretim Not: Yüklemi edilgen fiillerle kurulan cümlelerin gerçek öznesi yoktur *Yemekten sonra erkenden yatıldı *Okula kadar yüründü ![]() *Kahvaltıda çaylar içildi *Akşam geç saate kadar derse çalışıldı ![]() Üç çeşit özne vardır: A Gerçek Özne:Yüklemin bildirdiği işi hareketi bizzat kendisi yapan öznedir Cümlede iki şekilde gösterilir: 1)Acık Özne: Cümle içinde açık bir şekilde gösterilir *Yağmur çok şiddetli yağdı ![]() *Çocuk iki gündür hasta yatıyor *Gemi ufukta yavaş yavaş kayboluyordu *Geceleri bir ses uykumu böler ![]() 2)Gizli özne: Cümlede doğrudan yer verilmeyen ancak yüklem taşıdığı eklerden anlaşılan öznedir ![]() *Ertesi gün ona telefon ettim ![]() *Görmeyeli hemen de bizi unutmuşsun ![]() *Bu kıyı kasabasına her yaz gelirim *Kumsalda yürüyüş yapıyorlar ![]() NOT: Yüklemi isim olan cümlenin öznesi gerçektir ![]() *Siyah renkli araba satılıktır ![]() *Dün akşam pencereler kapalıydı ![]() B)Sözde Özne: Yüklemi edilgen çatılı cümlelerde,aslında nesne olan öge özne olarak kullanılır ![]() *Ağaçtaki meyveleri topladı ![]() *Ağaçtaki meyveler toplan ![]() *Öğrenciler bütün sınıfı temizledi *Bütün sınıf temizlendi *Hep bir ağızdan ilahiler okunuyor ![]() *Düğün için yemekler yapıldı C)Örtülü Özne Yüklemi edilen çatılı cümlelerde bazen ??ce, tarafından, nedeniyle,??gibi sözcükler kullanılarak işi bizzat yapan varlığa da yer verilebilir ![]() *Yolcu otobüsleri belediyemizce hizmete açıldı ![]() *Yarışma halk tarafından çok beğenildi *Kar nedeniyle yollar kapandı ![]() NOT: Her sözcük ya da sözcük grubu özne olabilir ![]() *Geçen gün evin duvarı yıkılmıştı (isim tamlaması)*Bahçesinde okyanuslar yetişiyordu (isim)*Derdini söylemeyen derman bulamaz (sıfat fiil)*Sana bakmak suya bakmaktır (isim fiil)*Okumak zihni dinlendirir (isim fiil)*Çoluk çocuk otobüse dolmuştu (ekeylem)*Yağmurlu havalar yarından sonra ülkeyi terk edecek (sıfat)*Kimse seni benim kadar düşünmez (zamir)3)NESNE Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen unsurdur Uyarı :isim cümlelerinde yüklemi edilgen çatılı cümlelerde ve geçişsiz fiillerde nesne yoktur ![]() Nesneler ek alıp almamasına göre ikiye ayrılır ![]() a)Belirtisiz Nesne Yükleme ne sorusu sorularak bulunur Belirtme durum eki (--i) almamış olup yalın haldedir b)Belirtili Nesne Yükleme kimi, neyi, nereyi soruları sorularak bulunur Belirtme durum eki olmuştur *Bu yörede kızlarımız kilim dokur ![]() *Yolun kenarına kocaman kütükleri yığmışlar ![]() *O köpeği mahallenin çocukları da arıyordu ![]() *Bu şehirde tüm sokaklar seni düşünür ![]() 4 ZARF TÜMLECİYer yön sebep miktar durum ve zaman bildirerek yüklemi açıklayan unsurdur Zarf tümlecini bulmak için yükleme, nasıl, niçin, neden, ne kadar, ne zaman, kim tarafından ne tarafından, soruları sorulur ![]() *Dostluklar ömür boyu sürünce güzeldir ![]() *Yüreğimdeki yara gittikçe büyüyor ![]() *Güneş her doğduğunda yalnızlık başına vurduğunda beni hatırla ![]() *Trabzanlara yaslanıp şarkı söylüyor bir kadın ![]() *Kırgın kırgın yüzüme bakma Rosa UYARI:Yön isimleri yalın halde zarf tümleci olurlar Belirtme durum eki (-i) alırsa belirtilinesne,-e/-de/-den,hal ekini alırsa dolaylı tümleç olur![]() * Hizmetçi,içeriyi iyice süpürsün ![]() * Adam yavaşça içeri girdi ![]() * Bir süre sonra içeriden bir ses geldi ![]() 5)DOLAYLI TÜMLEÇ Yönelme,bulunma ve çıkma bildirerek cümlenin anlamını tamamlayan unsura denir ![]() NOT: Dolaylı tümleç olan öğe mutlaka ?e/-de/-den hal eklerinden birini alır ![]() *Buluşma yerine hemen gelmiş ![]() *Senin kirpiklerinde bir damla oldu akşam ![]() *Ağlamayan çocuğa meme verilmez ![]() *Bir havuz kenarında yan yana oturmuşuz ![]() *Eskicinin sesi sokağın başından duyuluyordu ![]() *Askerler kuyunun ağzına birikmişti ![]() *Bu gazeteci yazılarında gerçeklerden hiç sapmaz ![]() *İhtiyar,bütün mirasını karısına bırakmıştı ![]() NOT: Dolaylı tümleci bulmak için yükleme; ?kime,kimde,kimden,nereye,nerede,nereden? sorusu sorulur ![]() UYARI:-e/-den hal eki ?için? edatı görevinde kullanılıyorsa ya da sebep bildiriyorsa zarf tümleci kurar ![]() -de/-den hal ekleri zaman bildiren sözcüklerin üzerine gelirse zarf tümleci olur ![]() *Korkudan kızın dili tutulmuştu ![]() *Babasıyla kavga ettiğinden eve uğramıyor ![]() *Birazdan hava kararacak ![]() *Yaz akşamlarında yıldızları seyrederdik ![]() *Denize yüzmeye gidiyorum ![]() *Ailesine yürekten bağlıydı ![]() 6)EDAT TÜMLECİ Bazı edatlarla öbekleşerek cümleyi ?amaç, araç, birliktelik, özgülük, karşılaştırma,?? gibi anlamlarla açıklayan unsurdur ![]() *Çalışmak için yurt dışına gitmiş (amaç) e t *Kadın oğlunu bulabilmek için gazeteye ilan vermiş (amaç) e t *Bu tatlıyı senin için ayırdım (aitlik,özgülük) e t *Yağmur yağdığı için baraj taşmış (zarf tüm ,sebep)*Yaralıyı hastaneye ambulansla götürmüşler (araç)*Adam öfkeyle yüzüme baktı (zarf tüm durum)*Ali,arkadaşlarına göre derse daha çok çalışıyor (karşılaştırma)*Bana göre bu iş olmaz (görüş)*Direğe karşı on adım yürüdü (zarf tüm yön)*Sen bile doğum günümü kutlamadın e t NOT: ?İçin? edatı kendinden önceki sözcükle birlikte neden-sonuç ilgisi kurarsa zarf tümleci,?ile? edatı durum ilgisi kurarsa zarf tümleci, ?karşı? edatı yön ilgisi kurarsa zarf tümleci olur ![]() CÜMLEDE VURGU Türkçede cümle vurgusu yüklem üzerindedir Bu nedenle hangi öğe daha çok vurgulanmak isteniyorsa yükleme yaklaştırılır![]() *Arkadaşları onu kapıda bekliyormuş (D T )*Arkadaşları kapıda onu bekliyormuş (Nesne)*Kapıda onu arkadaşları bekliyormuş (Özne)UYARI:Cümlede ?mi? soru edatı varsa bu edattan önce gelen öğe vurgulanmıştır ![]() *Bu akşam siz İstanbul?a mı gideceksiniz? (d t )*Bu akşam siz mi İstanbul?a gideceksiniz? (ö )*Bu akşam mı siz İstanbul?a gideceksiniz? (z t )*Bu akşam siz İstanbul?a gidecek misiniz?(y )NOT: Cümlede soru sözcükleri varsa soruya verilecek cevap olan öğe vurgulanmıştır ![]() *Masamdaki kalemleri kim almış? ---Ayşe (Özne)*Bu saatte nereden geliyorsun? ---Okuldan (Dolaylı tümleç)*Bahçeden ne kopardın? ---Elma (Nesne)
|
|
|
|