![]() |
Cümlenin Ögeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümlenin ÖgeleriCÜMLENİN ÖĞELERİ 1- YÜKLEM : Cümlede işi, hareketi, yargıyı, bildiren çekimli unsura denir ![]() Not :Bir cümle birden çok öğeden oluşabileceği gibi tek bir yüklemden de oluşabilir ![]() * Düşünüyorum (Cümle) * Güzeldi ![]() Not: Yüklem genlikle cümlenin sonunda bulunur; ancak günlük konuşmalarda, atasözlerinde ve şiirde yüklemin yeri değişebilir ![]() *Gel çabuk buraya! *Sakla samanı gelir zamanı ![]() *İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı Not: Her sözcük ya da sözcük gurubundan yüklem yapılabilir ![]() *Gecenin yalnızlığında sadece seni düşünürüm ![]() *Kasaba halkı meydanda toplanmıştı ![]() *Yaşadığımız günler tıpkı bir rüzgar gibiydi ![]() *Bu olayların suçlusu odur ![]() *Sabah uyandığında gözleri ışıl ışıldı ![]() *Konuşmalarına ister istemez kulak misafiri oldum ![]() *Odayı süsleyen şey rengarenk çiçeklerdir ![]() 2 ![]() Yüklemin bildirdiği işi, hareketi yapan veya yargının gerçekleşmesine araç olan unsura denir ![]() Not: Özneyi bulmak için yükleme kim, ne soruları sorulur Yüklemi isim olan cümlelerde ise olan kim, olan ne soruları sorulur ![]() *Seyirciler fotoğraf sergisini çok beğendi ![]() *Ailece bulmaca çözmeye meraklıdırlar ![]() *Güzel gözler tül ardından görünsün ![]() *Coşkun nehirler gibi ağlamak istiyorum ![]() *Ben bu yüzden yalnızlığa hasretim ![]() Not: Yüklemi edilgen fiillerle kurulan cümlelerin gerçek öznesi yoktur ![]() *Yemekten sonra erkenden yatıldı ![]() *Okula kadar yüründü ![]() *Kahvaltıda çaylar içildi ![]() *Akşam geç saate kadar derse çalışıldı ![]() Üç çeşit özne vardır: A ![]() Yüklemin bildirdiği işi hareketi bizzat kendisi yapan öznedir ![]() 1)Acık Özne: Cümle içinde açık bir şekilde gösterilir *Yağmur çok şiddetli yağdı ![]() *Çocuk iki gündür hasta yatıyor ![]() *Gemi ufukta yavaş yavaş kayboluyordu ![]() *Geceleri bir ses uykumu böler ![]() 2)Gizli özne: Cümlede doğrudan yer verilmeyen ancak yüklem taşıdığı eklerden anlaşılan öznedir ![]() *Ertesi gün ona telefon ettim ![]() *Görmeyeli hemen de bizi unutmuşsun ![]() *Bu kıyı kasabasına her yaz gelirim ![]() *Kumsalda yürüyüş yapıyorlar ![]() NOT: Yüklemi isim olan cümlenin öznesi gerçektir ![]() *Siyah renkli araba satılıktır ![]() *Dün akşam pencereler kapalıydı ![]() Yüklemi edilgen çatılı cümlelerde,aslında nesne olan öge özne olarak kullanılır ![]() *Ağaçtaki meyveleri topladı ![]() *Ağaçtaki meyveler toplan ![]() *Öğrenciler bütün sınıfı temizledi ![]() *Bütün sınıf temizlendi ![]() *Hep bir ağızdan ilahiler okunuyor ![]() *Düğün için yemekler yapıldı C)Örtülü Özne Yüklemi edilen çatılı cümlelerde bazen “—ce, tarafından, nedeniyle,…”gibi sözcükler kullanılarak işi bizzat yapan varlığa da yer verilebilir ![]() *Yolcu otobüsleri belediyemizce hizmete açıldı ![]() *Yarışma halk tarafından çok beğenildi *Kar nedeniyle yollar kapandı ![]() NOT: Her sözcük ya da sözcük grubu özne olabilir ![]() *Geçen gün evin duvarı yıkılmıştı ![]() *Bahçesinde okyanuslar yetişiyordu ![]() *Derdini söylemeyen derman bulamaz ![]() *Sana bakmak suya bakmaktır ![]() *Okumak zihni dinlendirir ![]() *Çoluk çocuk otobüse dolmuştu ![]() *Yağmurlu havalar yarından sonra ülkeyi terk edecek ![]() *Kimse seni benim kadar düşünmez ![]() 3)NESNE Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen unsurdur Uyarı :isim cümlelerinde yüklemi edilgen çatılı cümlelerde ve geçişsiz fiillerde nesne yoktur ![]() Nesneler ek alıp almamasına göre ikiye ayrılır ![]() a)Belirtisiz Nesne Yükleme ne sorusu sorularak bulunur ![]() ![]() b)Belirtili Nesne Yükleme kimi, neyi, nereyi soruları sorularak bulunur ![]() ![]() *Bu yörede kızlarımız kilim dokur ![]() *Yolun kenarına kocaman kütükleri yığmışlar ![]() *O köpeği mahallenin çocukları da arıyordu ![]() *Bu şehirde tüm sokaklar seni düşünür ![]() 4 ![]() Yer yön sebep miktar durum ve zaman bildirerek yüklemi açıklayan unsurdur ![]() nasıl, niçin, neden, ne kadar, ne zaman, kim tarafından ne tarafından, soruları sorulur ![]() *Dostluklar ömür boyu sürünce güzeldir ![]() *Yüreğimdeki yara gittikçe büyüyor ![]() *Güneş her doğduğunda yalnızlık başına vurduğunda beni hatırla ![]() *Trabzanlara yaslanıp şarkı söylüyor bir kadın ![]() *Kırgın kırgın yüzüme bakma Rosa ![]() UYARI:Yön isimleri yalın halde zarf tümleci olurlar ![]() ![]() * Hizmetçi,içeriyi iyice süpürsün ![]() * Adam yavaşça içeri girdi ![]() * Bir süre sonra içeriden bir ses geldi ![]() 5)DOLAYLI TÜMLEÇ Yönelme,bulunma ve çıkma bildirerek cümlenin anlamını tamamlayan unsura denir ![]() NOT: Dolaylı tümleç olan öğe mutlaka –e/-de/-den hal eklerinden birini alır ![]() *Buluşma yerine hemen gelmiş ![]() *Senin kirpiklerinde bir damla oldu akşam ![]() *Ağlamayan çocuğa meme verilmez ![]() *Bir havuz kenarında yan yana oturmuşuz ![]() *Eskicinin sesi sokağın başından duyuluyordu ![]() *Askerler kuyunun ağzına birikmişti ![]() *Bu gazeteci yazılarında gerçeklerden hiç sapmaz ![]() *İhtiyar,bütün mirasını karısına bırakmıştı ![]() NOT: Dolaylı tümleci bulmak için yükleme; “kime,kimde,kimden,nereye,nerede,nereden” sorusu sorulur ![]() UYARI:-e/-den hal eki “için” edatı görevinde kullanılıyorsa ya da sebep bildiriyorsa zarf tümleci kurar ![]() -de/-den hal ekleri zaman bildiren sözcüklerin üzerine gelirse zarf tümleci olur ![]() *Korkudan kızın dili tutulmuştu ![]() *Babasıyla kavga ettiğinden eve uğramıyor ![]() *Birazdan hava kararacak ![]() *Yaz akşamlarında yıldızları seyrederdik ![]() *Denize yüzmeye gidiyorum ![]() *Ailesine yürekten bağlıydı ![]() 6)EDAT TÜMLECİ Bazı edatlarla öbekleşerek cümleyi “amaç, araç, birliktelik, özgülük, karşılaştırma,…” gibi anlamlarla açıklayan unsurdur ![]() *Çalışmak için yurt dışına gitmiş ![]() ![]() ![]() *Kadın oğlunu bulabilmek için gazeteye ilan vermiş ![]() ![]() ![]() *Bu tatlıyı senin için ayırdım ![]() ![]() ![]() *Yağmur yağdığı için baraj taşmış ![]() ![]() *Yaralıyı hastaneye ambulansla götürmüşler ![]() *Adam öfkeyle yüzüme baktı ![]() ![]() *Ali,arkadaşlarına göre derse daha çok çalışıyor ![]() *Bana göre bu iş olmaz ![]() *Direğe karşı on adım yürüdü ![]() ![]() *Sen bile doğum günümü kutlamadın ![]() ![]() ![]() NOT: “İçin” edatı kendinden önceki sözcükle birlikte neden-sonuç ilgisi kurarsa zarf tümleci,“ile” edatı durum ilgisi kurarsa zarf tümleci, “karşı” edatı yön ilgisi kurarsa zarf tümleci olur ![]() CÜMLEDE VURGU Türkçede cümle vurgusu yüklem üzerindedir ![]() ![]() *Arkadaşları onu kapıda bekliyormuş ![]() ![]() ![]() *Arkadaşları kapıda onu bekliyormuş ![]() *Kapıda onu arkadaşları bekliyormuş ![]() UYARI:Cümlede “mi” soru edatı varsa bu edattan önce gelen öğe vurgulanmıştır ![]() *Bu akşam siz İstanbul’a mı gideceksiniz? (d ![]() ![]() *Bu akşam siz mi İstanbul’a gideceksiniz? (ö ![]() *Bu akşam mı siz İstanbul’a gideceksiniz? (z ![]() ![]() *Bu akşam siz İstanbul’a gidecek misiniz?(y ![]() NOT: Cümlede soru sözcükleri varsa soruya verilecek cevap olan öğe vurgulanmıştır ![]() *Masamdaki kalemleri kim almış? ---Ayşe ![]() *Bu saatte nereden geliyorsun? ---Okuldan ![]() *Bahçeden ne kopardın? ---Elma ![]() |
![]() |
![]() |
|