|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
cümlenin, genel, ilgili, ögeleriyle, özellikler |
![]() |
Cümlenin Ögeleriyle İlgili Genel Özellikler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümlenin Ögeleriyle İlgili Genel ÖzelliklerCÜMLENİN ÖĞELERİYLE İLGİLİ GENEL ÖZELLİKLER 1) Hiçbir öğe sözcük sayısıyla sınırlı değildir ![]() ![]() "O , dün, bize, babasıyla geldi ![]() -Ö ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Cümlede özne,nesne,dolaylı tümleç ve zarf tümleci açıklayıcısıyla birlikte kullanılabilir ![]() "Bir yıl kalacağım bu ili ---Siirt’i, ----çok özleyeceğim ![]() -----B ![]() ![]() ![]() "Çocuk;sevinçle,etekleri zil çalarak,telefona koştu ![]() ---------Z ![]() ![]() 3)Bir cümlede birden fazla özne,dolaylı tümleç, nesne, zarf tümleci ortak bir yükleme bağlanabilir ![]() "Annesini,babasını,akrabalarını ve bütün arkadaşlarını görmek istiyordu ![]() "Evde,okulda,sitede,her yerde aynı konu konuşuluyordu ![]() 4)Öğelere ayırmada tamlamalar, deyimler ve bileşik fiiller bölünmez ![]() "O her zaman ince eleyip sık dokurdu" (yüklem,deyimden oluşmuş) ---------------------yüklem 5)Hitaplar,ünlemler ve bağlaçlar;öğe dışı sözcüklerdir ![]() "Arkadaşlar, beni dinler misiniz?" "Geleceğiz; fakat çok kalmayacağız ![]() "Eyvah,çocuk düştü ![]() 6)Şiir dizeleri ya da devrik söyleyişler,kurallı cümle biçimine çevrilirse daha kolay bulunur ![]() *Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet, *Hürriyet, hür yaşamış bayrağımın hakkıdır ![]() ----ö ![]() 7)Soru cümleleri değişik öğeleri buldurmayı amaçlayabilir ![]() ![]() "Kimi seviyorsun?" --Seni (Seni seviyorum) (Soru nesneyi buldurmaya yönelik ![]() "Kim yapmış?" -Babam (Babam yapmış) (Soru özneyi buldurmaya yönelik) "Nereye gidiyorsun?" -Okula (Okula gidiyorum) (Soru d ![]() ![]() "Ne zaman geldin?" -Dün (Dün geldim) (Soru z ![]() ![]() "Kırılan neydi?" -Bardaktı (Kırılan bardaktı) (Soru yüklemi buldurmaya yönelik) 8) “-mi” edatıyla oluşturulan soru cümlelerinde “-mi” hangi öğeden sonra gelmişse soru o öğeyi buldurmaya yöneliktir ![]() "Bugün bize gelecek misin?"(Soru yüklemi buldurmaya yönelik) "Bugün bize mi geleceksin?"(Soru D ![]() ![]() "Bugün mü bize geleceksin?"(Soru Z ![]() ![]() "Sen mi bugün bize geleceksin?"(Soru özneyi buldurmaya yönelik) 9)Bir cümlede vurgulanan öğe, yüklemden hemen önce gelen öğedir ![]() "Çocuklar,sevgiyle beslenir ![]() "Cömert olmadan önce doğru olmayı bil ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|