Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fuzulinin, şikayetnamesi

Fuzulinin Şikayetnamesi

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fuzulinin Şikayetnamesi

devrin padisahi kanuni seferden donerken fuzuli ye maas baglanmasini buyurur ve ziyaretini bekledigini dile getirir fuzuli bagdat tan istanbul a gelerek kendisini ziyaret etmek, baglanan maasini almak ister ancak kendisi saray kapisindan bile iceri alinmaz bunun uzerine:

ŞİKAYETNAME

Selam verdim, rüşvet değildir diye almadılar Hüküm gösterdim, faydasızdır diye iltifat etmediler Eğerçi görünürde itaat eder gibi davrandılar ama bütün sorduklarıma hal diliyle karşılık verdiler

Dedim: - Ey arkadaşlar, bu ne yanlış iştir, bu ne yüz asıklığıdır?

Dediler: - Bizim adetimiz böyledir

Dedim: - Benim riayetimi gerekli görmüşler ve bana tekaüt beratı vermişler ki ondan her zaman pay alam ve padişaha gönül rahatlığı ile dua kılam

Dediler: - Ey zavallı! Sana zulüm etmişler ve gidip gelme sermayesi vermişler ki, daima faydasız mücadele edesin ve uğursuz yüzler görüp sert sözler işitesin

Dedim: - Beratımın gereği niçin yerine gelmez?

Dediler: - Zevaittir, husulü mümkün olmaz

Dedim: - Böyle evkaf zevaidsiz olur mu?

Dediler: - Asitanenin masraflarından artarsa bizden kalır mı?

Dedim: - Vakıf malın dilediği gibi kullanmak vebaldir

Dediler: - Akçamız ile satın almışız, bize helaldir

Dedim: - Hesaba alsalar bu tuttuğunuz yolun fesadı bulunur

Dediler: - Bu hesap, kıyamette sorulur

Dedim: - Dünyada dahi hesap olur, haberin işitmişiz

Dediler: - Ondan dahi korkumuz yoktur, katipleri razı etmişiz

Gördüm ki sualime cevaptan başka nesne vermezler ve bu berat ile hacetim kılmağın reva görmezler, çaresiz mücadeleyi terk ettim ve mey'us ü mahrum guşe-i uzletime çekildim

FUZULİ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com