Pratik Ev Bilgileri( Yemek Pişirme ) |
08-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pratik Ev Bilgileri( Yemek Pişirme )ÇORBALAR Lezzetli bir çorba pişirmek istiyorsanız, içine et ya da tavuk suyu koymanız şarttır Et suyu için kasaplardan alınacak iri sığır kemiklerinden faydalanılır Kemikten et suyu elde edilirken, et kokusunu kaybetmek için, tencereye su ile birlikte biraz havuç, kereviz ve bir baş soğan koyunuz Sonra bu suyu tülbentle süzüp saklayınız Et suyu bir israf değil, tam , bir tasarruf yoludur Çünkü çorbaya daha az yağ koyarsınız Çorbalarda kullanılacak şehriyelere gelince Her çeşit şehriye, tenceredeki su kaynamaya başlayınca koyulur Bir taşım kaynayıncaya kadar, yapışmaması için, karıştırılır Sonra kendi başına kaynamaya bırakılır Pişince ateşten indirilir ET YEMEKLERİ Hangi cins olursa olsun, etlerin yumuşak ve lezzetli olabilmesi için 2 ila 4 gün buzdolabında bekletilmesi lazımdır Alacağınız etlerin erkek hayvandan olmasına dikkat edin Dişi koyunların eti kokulu olur Koyun etinin en makbulü, ufak kuyruklu kıvırcık cinsine aittir Şiş, pirzola, bonfile, biftek gibi ızgaralık etlerin daha yumuşak ve daha lezzetli olması için üzerleri ne biraz zeytinyağı ve biraz soğan suyu sürüp, iki saat kadar bekletiniz Izgara yaparken eti çok kurutmayın Kanı ve suyu içinde kalsın lezzetli, fırınlanmış, bir et yemeği için, eti tereyağı ile sıvayın Tuzu, biberini tereyağı üstüne serpin Fırına vereceğiniz etin hem daha lezzetli olması, hem de biçiminin bozulmaması için eti bir sicimle bağlanır Fırındaki etin kabına su koymayın Gerekirse pişme sırasında azar azar su eklersiniz Kömür ateşinde ızgara yaptığımız etin yağı damlar ve sık sık ateş parlarsa, kömürün üstüne tuz serpin DOMATESİN KABUĞU NASIL KOLAYCA SOYULUR? Kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin Kabuk yapışmadan, kolayca çıkacaktır BALIKLAR Balık ne kadar taze ise o kadar makbul, o kadar lezzetlidir Taze balığın gözleri pırıl, pırıl, solungaçları ise canlı pembe kırmızı renkte olur HAŞLAMASI İÇİN Beyaz etli balıklar seçilir (Levrek, kırlangıç, kefal gibi) Balık soğuk suya atılır Kaynamasına meydan vermeyin Kaynamaya yakın hararette pişirin Yoksa dağılır Kapalı kapta pişirin Ama kokusunu alması için suyuna biraz soğan, havuç, kereviz atmayı ihmal etmeyin Balığın eti kılçıktan ayrıldığında pişmiş demektir Yenileceği zaman haşlamanın suyunu dökün KIZARTMASI İÇİN Kuşak balıklar bütünüyle, büyük balıklar ise dilim halinde kızartılır Kızartmalık balığı önce biraya batırın, sonra unlayın Çıtır çıtır olur Balığı unlamadan tavaya atarsanız anında yapışır (Taze balık ne kadar unlansa da gene bir miktar tavaya yapışacağından tavayı arada bir sallamakta yarar vardır) Balığı doğrudan doğruya tuzlamayın Tuzunu una katın Balığı daima kızgın yağa atın IZGARASI İÇİN İnce ve yağlı balıkları seçmelisiniz Pişirmeden 2 saat kadar önce üstüne zeytinyağı soğan suyu sürülür ve maydanoz serpilirse çok daha nefis olur Pişerken çatlamaması için daha önceden iki yanını bıçakla çizin İri balıklar ancak böyle içlerine kadar tam anlamıyla pişer Kızartılırken de arada bir üzerlerine zeytin yağı gezdirin FIRINDA BALIK Fırın orta ısıda olmalıdır SEBZELER Sebzeleri haşlarken tencerenin kapağını açık bırakırsanız kendi renklerini muhafaza ederler Yalnız enginar hariç Enginar haşlanırken tencere kapağı kapanmalıdır Havucu ise daima kaynar suya atın Pişince de hemen soğuk suyun altına tutun Rengini muhafaza eder Lezzet için sebzelerin hemen hepsini iki kere haşlamak gerekir Önce tuzlu ve limonlu suda haşlanan sebze içinde soğuk su bulunan bir tencereye alınır Yeniden hazırlanan tuzlu, limonlu suda bir kere daha kaynatılır Karnıbahar haşlanırken beyazlığını kaybetmemesi için üstüne bir tülbent ve tabak gibi bir ağırlık konur Sebzenin tamamının suda kalması için Enginar çiğken iyice soyulup, göbeği kaşıkla alındıktan sonra, bir limonun içi ile her tarafı ovulursa rengi kararmaz Hiçbir zaman ayrı tazelikteki sebzeyi birlikte pişirmeyin Yarısı pişerse öbür yarısı dağılacaktır ZEYTİNYAĞLILAR Zeytinyağlı yemekler çok tuz kaldırmaz Onun için diğer yemeklere oranla daha az tuz koymalısınız Zeytinyağlılara pişerken biraz şeker katmak esastır Zeytinyağlı dolmalar yapılırken, pirinç, fıstık ve baharatla kavrulduktan sonra tencerenin kapağını hemen kapatıp beş on dakika bekleyin Böylece demlenen pirincin içine baharat kokusu tam anlamıyla nüfus eder Yoksa uçup gider Hiç konulmamış gibi olur Dolmanın dibinin tutmaması için dibine ya asma yaprağı, ya da ada asma yaprağının sapı kafes gibi dizilerek konur SALATALAR Salatanın en önemli yani süslenmesidir Herkes harcını yeterli miktarda koyduktan sonra lezzetli bir salata yapabilir Salatanın görünümü sizin ev hanımlığınızın, sofra bilginizin ve zevkinizin en önemli bir göstergesidir Siyah, yeşil zeytin, kesilmiş kırmızı turp, dilimlenmiş limon birkaç yaprak maydanoz ya da tere otu Resim güzelliğinde bir salata hazırlamanıza kafi gelecek*tir |
|