Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kötülük, problemi

Kötülük Problemi

Eski 08-27-2008   #1
sudenaz
Icon5

Kötülük Problemi



Kötülüğü önlemek istiyor, gücü yetmiyorsa:Güçsüzdür,
Kötülüğü önlemek istiyor, gücü yetiyor, önlemiyorsa:Kötüdür,
Hem güçlü hem iyi niyetli ise, kötü değilse bu kötülükler neden oluyor?
Tanrı ne güçsüz ne de kötüdür!
a-Kötülük iki kısımdır:Tabii ve ahlaki kötülükTabiattan kaynaklanan kötülüklere karşı tedbir almak bizzat dinin emridirGeri kalan zarar durumları ise "imtihandır!"Ahlaki kötülüklerden dolayı ise tanrı sorumlu tutulamazÇünkü insan hürdürİyiliği de kötülüğü yapanda insandırAllah iyi olmamızı ister ve kitap ve pratik örnekleri -Kutsal kitaplar ve peygamberler - ile bizlere bu talebini bildirirHala kötülük yapanlara ise cezayı hatırlatırAyrıca Allah iyilere, kötülüklere engel olma görevi de vermiştirYani asla tanrı kötülük istemez!Allah insanı özgür iradeli yaratmıştırSonucu insana bırakmıştırAllah doğru yolu da gösterirİyilik yapanı cennete, kötülük yapanın cehenneme gireceğini bildirirİyilik ve kötülüklerin listesi de kitapla bildirilmiştir zatenİyiliklerin nasıl uygulanacağını ise görevli peygamberler pratiği ile gösterirGeriye kalan iyi olduğunu iddia edenlerle , kötülerin mücadelesine kalmıştırKısaca insanlara!Kötülüğü yapan insandırEli ile kötülük yapar sonra cezasını da kendi çekerMesela Ozon'u egzoz gazı, parfüm ile biz deldikŞimdi iklim değişiCezasını çekiyoruz!
b-Tanrı her maddeye kemale ulaşma yeteneği vermiştirAma kemale ulaşma gerek kendi kapasitesi gerekse dış etkenlerden ötürü tam olamayabilirMesela tohumun büyümesiTohumda büyüme yeteneği vardır ama her tohumda ağaç olamazAma tanrı o yeteneği vermiştirÖnemli olanda budur
c-Kötülük, iyiliğin bilinmesine neden olurİyiliğin önemi ve değeri, kötülük ortaya çıkınca anlaşılır
d-Kötülük kemalin yokluğudurKainatta genelde iyilik hakimdirSu boğar ama genellikle insanın iyiliği için vardırAynı zamanda kötülük diye algıladığımız bir çok durum aslı itibari ile iyilik olarak nitelendirilebilirMesela bazı kötülükler vardır, büyük hayırların meydana gelmesine vesile olurAtalarımızın deyimi ile " bir musibet bin nasihatten iyidir" cümlesi ile kastedilen gibiVeya bazı kötülükler daha büyük kötülüklere engel olurMesela kangren olan kolun kesilmesi gibi
Kötülüğün olmasının sebebi tanrı değil, tanrısızlıktırTanrı inancı kötülüğün en büyük engelidir


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.