![]() |
Yusuf Arslan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf ArslanHayatı Yozgat'ın daha önce Çekerek'e sonradan Aydıncık ilçesine bağlanan Kuşsaray köyünde doğmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte Filistin'e gitti ![]() ![]() ![]() Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş'le birlikte Nurhak'a dağdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivas Şarkışla'da yaralı olarak yakalandı ![]() ![]() ![]() ![]() Yusuf asılırken yanındaki tanıklardan biri; başgardiyan odasında deniz'in oturduğu sandalyede yusuf oturuyordu şimdi ![]() alıp o odaya getirmişler ![]() --duydum deniz'in sesini,-- dedi, bize dönerek ![]() bunu derken, deniz'in son sözlerini onayladığını; darağacında arkadaşının gösterdiği soğukkanlılıktan son derece kıvanç duyduğunu; umduğu, beklediği yiğitçe davranışı yaşamaktan mutlu olduğunu anlatmak ister gibiydi ![]() infaz savcısına döndü: --mektuplarımı babama verirsiniz, değil mi?-- dedi ![]() --elbette veririz,-- dedi savcı ![]() --yok tabii,-- dedi yusuf ![]() --veririz, veririz ![]() ![]() ve infaz savcısı, sözünde durmadı: yusuf'un yazdığı iki mektuptan birini, köylülerine, akrabalarına yazdığı ikinci mektubu yerine iletmedi ![]() --tuvalete gitmek istiyorum,-- dedi yusuf ![]() --peki,-- dedi savcı ![]() yusuf'u prangalarıyla götürdüler ![]() orada bulunan bir albay, --dikkat edin, intihar edebilir,-- dedi, yusuf'un arkasından ![]() ama yusuf duymadı bu sözleri ![]() --bunu yapacak insanlar değil onlar ![]() demek zorunda kaldık ![]() --hiç belli olmaz,-- dedi albay ![]() az sonra getirdiler yusuf'u ![]() ![]() --yusuf, bir sigara içer misin?-- dedim ![]() uzun maltepe'ydi ![]() ![]() --son bir sigara içeyim;-- dedi ![]() sıkıştırdım dudaklarına, yaktım ![]() gardiyanlar yardımcı oldular, sigarasını sonuna kadar içirdiler ![]() son sigarasını içerken, birden, odadaki kalabalığın içinde birini tanıyıverdi ![]() adam ![]() ![]() ![]() --işkenceler nasıl gidiyor?-- dedi yusuf ![]() adam beklemiyordu böyle bir soruyu ![]() ![]() --bizde öyle şeyler yok,-- dedi ![]() --peki elektrik işkenceleri nasıl gidiyor? başarılı mı?-- --öyle şeyler yapmayız biz,-- dedi adam ![]() --yaa, öyle mi? çoluk çocuğun var mı senin?-- --bir kızım var ![]() --hangi okula gidiyor?-- --daha küçük ![]() ![]() --iyi, iyi,-- dedi yusuf ![]() sonradan öğrendik: adam, ankara emniyet müdürüymüş ![]() infaz savcısı, doktorları çağırdı ![]() oda insanlarla dolmuştu yine ![]() --yusuf arslan'ın infaza engel bir rahatsızlığı var mı?-- dedi savcı ![]() --hiçbir şeyim yok,-- dedi yusuf ![]() olsam asmayacak mısınız?-- savcı bu soruyu yanıtlamadı ![]() ![]() --bu okuduğum karar sana mı ait?-- dedi ![]() --bana ait,-- dedi yusuf ![]() --bir diyeceğin var mı?-- --yok ![]() savcı, o her zamanki çirkin sesiyle, --yusuf'u bekletmeyelim,-- dedi ![]() ceplerini boşalttılar ![]() ![]() lira çıktı ![]() ![]() kağıda sarılı ikinci paketi açtılar ![]() ikinci beyaz ölüm gömleğini de yusuf'a giydirdiler ![]() --bu gömleği giydirmeden asamaz mısınız -- dedi yusuf ![]() --usul böyle,-- dedi savcı ![]() ayaklarındaki prangaları çözdüler ![]() --hadi yusuf,-- dedi savcı ![]() yusuf yerinde doğruldu ![]() --hoşçakalın,-- dedi bize ![]() sustuk ![]() yürüdü iki gardiyanın ortasında ![]() avluya, aynı yere çıktık ![]() hüseyin ağırbaşlıdır, ciddidir ![]() bile hüseyin'in gülmesi olağandışıdır, yapısına aykırıdır ![]() güler yüzlüdür o ![]() kalkıp giderken, bize --hoşçakalın,-- derken bile sesi o kadar olağan, yüzündeki gülüş bile öylesine bildik, öylesine alıştığımız bir şeydi ki ![]() hiç olmazsa olağanüstü durumlarda bacakları titrer insanın ![]() gittiler ki ölüme ![]() ![]() yürüdü sehpaya yusuf ![]() darağacı hazırlanmış, tazelenmişti ![]() üzerine yerleştirilmiş, tepeye yeni bir urgan bağlanmıştı ![]() yusuf, masaya, oradan da tabureye çıktı ![]() geçirdiler ilmiği boynuna ![]() ![]() yusuf da gür, yürekli bir sesle son sözlerini söyledi: --ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu uğrunda şerefimle bir defa ölüyorum ![]() asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz ![]() hizmetindeyiz ![]() ![]() yaşasın devrimciler ![]() ![]() o da sözünün sonunu, faşizm'in 'izm'ini tamamlayamadı; yine aynı çatlak sesin --çek! çek!-- diye bağırmasıyla, eliyle koluyla sehpanın başındaki cellata verdiği işaretlerle ve cellatın tabureyi hızla itivermesiyle sallanıverdi boşlukta, urganın ucunda ![]() yarım dönüş yaptı yusuf havada ve arkasını döndü kalabalığa; öylece kaldı ![]() saat 02 ![]() ![]() beş dakika bekledikten sonra kelepçesini çözdüler ![]() kolları iki yana sarktı ![]() yaftayı boynundan geçirip göğsüne astılar ![]() deniz'de gördüğümüz kasılmalar onda da oldu ![]() doktorlar yaklaşıp yokladılar ![]() dediler ![]() saat 02 ![]() ![]() urganı kesip aldılar yusuf'u darağacından, aynı biçimde yere bir bezin üzerine uzattılar urganıyla, alıp götürdüler ![]() bu arada, sonradan ankara emniyet müdürü olduğunu öğrendiğimiz, yusuf'un orada sorular sorup sıkıştırdığı sivil giyimli adam yanıma sokuldu ![]() --yusuf sizi çok iyi tanıyor ![]() dedim ![]() --hayatta karşılaşmadık yusuf'la,-- dedi adam ![]() --hiç görmedim kendisini ![]() --size sorduğu sorulardan, sizi çok iyi tanıdığı anlaşılıyordu,-- dedim ![]() karşılık vermedi ![]() ![]() yine döndük başgardiyan odasına ![]() daha ![]() |
![]() |
![]() |
|