![]() |
Unutulmayanlar (Biyografi) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Unutulmayanlar (Biyografi)ÖZDEMİR ASAF AN Gülüş bir yanaşımdır bir öbür kişiye Birden iki kişiyi döndürür bir kişiye Anılarından kale yapıp sığınsa bile Yetmez yalnız başına bir ömür bir kişiye Özdemir Asaf 1923 yılında Ankara'da doğdu ![]() Üniversitesi Hukuk ve İktisat Fakültelerinde öğrenim gördü ![]() sonra bir basımevi kurdu ![]() 1981 yılında İstanbul’da öldü ![]() "Yoğun düşün ve duyarlıkları, çarpıcı sözcükler seçtiğini sezdirmeden küçük dizeler halinde işlediği kısa şiirlerde verdi ![]() esinlenerek bilgece dörtlükler yazdı, kendisiyle birlikte çağıyla ve toplumuyla hesaplaşmalarda buruk öfkesini içinde saklayan yeni taşlama biçimleri getirdi ![]() (Ş ![]() ![]() Özdemir Asaf’ın şiirlerinin hem öz hem söyleyiş bakımlarından A ![]() ![]() ![]() kitabındaki şiirlerde de düşünceye ve sözcük oyunlarına eğilimi görülüyor ![]() ![]() etkileri gözlemleniyor ![]() ![]() ![]() Fakat, gerek temaları, gerek sözcük dağarcığı ile fazlaca daralan bir şiir dünyası ![]() ![]() ![]() bilgelik, özlülük, duygululuk ve ironinin üstün bir sentezi var ![]() Ülkü Tamer 1950’lerde edebiyat matineleri pek gözdeydi ![]() ![]() Yazarlar, özellikle şairler, bir matineden bir matineye koşturur dururlardı ![]() Hoca (Necatigil), "Yahu," demişti bir keresinde, "her gün sahnelere çıkıp okuyoruz ![]() bile geçtik ![]() Dinleyicinin ilgisi inanılmaz ölçüdeydi ![]() ![]() Ayakta kalanlar bile olurdu ![]() Dinleyiciler dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asaf Halet Çelebi’nin sahneden "Kendimi sirkte vahşi hayvan gibi hissediyorum" dediğine tanık olmuşumdur ![]() En büyük ilgiyi ise her zaman Attila İlhan’la Özdemir Asaf çekerdi ![]() ![]() siyah balıkçı kazağıyla sahneye çıkıp uzun atkısını arkaya fırlattığı zaman korkunç bir alkış kopardı ![]() Tempo tutulurdu: "Pia! Pia! Pia!" Attila da gözlerini kısıp ufuklara bakarak başlardı "Pia"yı okumaya ![]() ![]() Özdemir Asaf mikrofona çağrıldığında ise gülüşmeler başlardı ![]() Asaf ![]() Uzun uzun mikrofonu ayarlar, sessizce seyircileri süzer, tam şiirini okumaya başlayacakken susar, yine seyircilere bakardı sessizce ![]() okurdu: "Bütün ğenkleğ aynı hızla kiğleniyoğdu / Biğinciliği ![]() ![]() ![]() Seyirciler bir ağızdan tamamlardı: " ![]() ![]() ![]() ![]() Özdemir Asaf’ın ilk kitabı "Dünya Kaçtı Gözüme" 1955’de yayımlanmıştı ![]() güne kadar rastlamadığımız güzellikte bir kitaptı ![]() kuruşa satıldığı bir dönemde ne büyük eleştiri almıştı bu ![]() ![]() kuruş çok mu!" diyerek kendini savunmuştu ![]() Elif Naci Bizi tanıştıran olmadıydı ![]() ![]() Yayınları"nın vitrinini seyrederken dükkanın kapısında belirivermiş ve seslenmişti bana: -Sen Elif Naci değil misin? -Evet ![]() ![]() Gülüştük ![]() içeriye ![]() ![]() ![]() var bir bilsen ![]() ![]() -Laf olsun diye bak anlatayım sana, dedi ![]() beğenmiş ![]() ![]() Günün birinde istemiş ![]() ![]() değil ![]() ![]() ![]() yoktu, rakı koydum ![]() O gün bir şey içmedim ama, o koltuğumun altına bir düzine kitap sıkıştırdı ![]() şunları yazmış ![]() doğruluğu yanlış iken (yumuşaklıklar değil) ![]() ![]() ![]() ![]() Sonraları, ikimiz de içkiyi sevdiğimiz için, sık sık meyhanelerde buluştuk ![]() en iyi mezesi şiirdir," derdim, Nazlanmadan okurdu şiirlerini bana ![]() yudumda içivermiştik ![]() Bir ara kayboldu ortalıktan ![]() ![]() ![]() birbirimizi göremedik ![]() hasretle ![]() Mumu" adlı, içinde benim de ismim geçen bir kitabın yayına çıkmasını kutlamak için Ertem Galerisinde bir kokteyl düzenlemişti ![]() ![]() zarifti; parlak tuvaletler içindeydiler ![]() ![]() esans ve kadın kokusu yayılmıştı ![]() ![]() olacağını söylediğimde yüzüme anlamlı bir bakışla baktı ![]() -Hazret! dedi ![]() ![]() ![]() Haklıydı ![]() kokteyl de anımsamıyordum ![]() ![]() kulağıma eğilerek, "Herkesin bir 'sen'i var yalan söylediği," dedi ![]() verilmiş bir imtiyaz değil, yalan ![]() Kafalar iyice tütsülenmişti ki, benden bir konuşma istediler ![]() ![]() ortaya ![]() "Deniz kenarında bir balıkçı baba ![]() ![]() ![]() Özdemir Asaf, kendi alanına girilmiş gibi tedirgin, "Hayır," dedi, "deniz kenarında değil, ormanda ![]() ![]() ![]() bildiğim gibi "Deniz kenarında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() konuşmamın kösteklenmesinden üzgün, -Öyleyse dostum gel sen konuş, dedim ![]() ![]() benim susmam gerekirdi ![]() İngilizce bile bilmeyenin susması gerekirken, ben güzel hanımların alkışlarından şımarmış, başladım anlatmaya: "Denemeler", (Andre Gide'den Suut Kemal Yetkin çevirisi ![]() ![]() S ![]() ![]() "Oscar Wilde bana şöyle anlattı, diye başlar Gide ![]() ![]() ![]() Etrafında küçük orman perileri halka halka raks ediyorlardı ![]() gördün? Deniz kıyısına vardığım zaman dalgaların kenarına oturmuş üç deniz kızı gördüm ![]() bir altın tarakla tarıyorlardı ![]() ![]() günkü gibi köyünden çıkmış, ama deniz kenarına geldiği zaman bakmış ki sahiden üç denizkızı dalgaların kenarına oturmuş, yeşil saçlarını bir altın tarakla tarıyorlar, yürüyüşüne devam ettiği için koruluğa yaklaşırken de flavta çalarak orman perilerini oynatan bir kır tanrısı görmüş ![]() köylüler yine onun etrafını almışlar ![]() ![]() Hiçbir şey görmedim ![]() Efendim, bana her kokteyl dönüşü sorarlar ![]() ![]() ![]() falan diye görmediklerimi ballandıra ballandıra anlatırım ![]() de, sanki hiçbir şey görmemiş gibi, şöyle yanıtlayacağım: -Hiçbir şey görmedim ![]() Konuşmamı bitirdikten sonra Özdemir Asaf şöyle dedi: "Hoca dedi yine yaptın yapacağını ![]() Sanat Olayı Dergisi Mart 1981 1955 Dünya Kaçtı Gözüme 1956 Sen Sen Sen 1957 Bir Kapı Önünde 1961 Yuvarlağın Köşeleri (özdeyişler) 1962 Yumuşaklıklar Değil 1970 Nasılsın 1975 Çiçekleri Yemeyin 1978 Yalnızlık Paylaşılmaz 1983 Benden Sonra Mutluluk 1987 Dün Yağmur Yağacak ŞİİRLERİNDEN ![]() ![]() ![]() Yalnızlık Paylaşılmaz Yalnızlık, yaşamda bir an, Hep yeniden başlayan ![]() ![]() Dışından anlaşılmaz ![]() Ya da kocaman bir yalan, Kovdukça kovalayan ![]() ![]() Paylaşılmaz ![]() Bir düşün'de beni sana ayıran Yalnızlık paylaşılmaz Paylaşılsa yalnızlık olmaz ![]() Kalmak Türküsü Daha gidilecek yerlerimiz var Şu sohbetini dinler gideriz ![]() Coştukça şarkılar, türküler, sazlar Rakı mı, şarap mı, içer gideriz ![]() Geçse de umudun baharı yazı Gözlerde kalıyor yaşanmış izi Kimseler kınamaz burada bizi Ne varsa hesabı öder gideriz ![]() Söyleyecek sözü olan anlatsın İsterse içine yalan da katsın Yeter ki kendinden, bizden söz etsin Yalanı doğruyu sezer gideriz ![]() Neler gördük neler bu güne kadar Daha gidilecek yerlerimiz var Bizi buralarda unutamazlar Kalacak bir türkü söyler gideriz ![]() Sevgiye var olduk sevdik sevildik Kavgalara girdik öldük, dirildik Bir anlam fırını içinde piştik Anlamlı güzeli sever gideriz ![]() Kaynakça: Son Yüzyıl Büyük Türk Şiiri Antolojisi - Ataol Behramoğlu Mehmet Akif Ersoy (1873 - 1936) ![]() Türk, şair ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmed Âkif ilköğrenimine Fatih'te Emir Buharî mahalle mektebinde başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1889'da girdiği Mülkiye Baytar Mektebi'ni 1893'te birincilikle bitirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1908'de II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burdur mebusu sıfatıyla TBMM'ye seçildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmed Âkif'in 1911'de 38 yaşında iken yayımladığı ilk kitabı Safahat bağımsız bir edebi kişiliğin ürünüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bedri Baykam ![]() Bedri Baykam 1957 yılında Ankara'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1980 yılında Amerika'ya taşınan sanatçı, 1984'e kadar California College of Arts and Crafts'de resim ve sinema eğitimi gördü ![]() ![]() 1987'de atölyesini İstanbul'a taşıyan Baykam, bugüne kadar 71 kişisel sergi açtı, birçok grup sergisine katıldı, birçok kısa metrajlı film ve video filmleri çekti, kısa ve uzun metrajlı filmlerde aktörlük yaptı ![]() Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nin aktif üyelerinden olan sanatçı, aynı zamanda Plastik Sanatlar Derneği'nin de kurucularından ve bu dönem de 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 1999 Aralık ayında, 40 yıllık sanat serüvenini ele alan retrospektif sergisi İstanbul'da, AKM'de açıldı ![]() ![]() ![]() ![]() 1997 Mayıs ayında gazeteci Sibel (Yağcı) Baykam ile evlendi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Unutulmayanlar (Biyografi)Mehmet Rauf 12 Ağustos 1875 tarihinde İstanbul'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ESERLERİ Romanları:Eylül,Ferda-ı Garam, Karanfil ve Yasemin, Genç Kız Kalbi, Böğürtlen, Son Yıldız, Halas, Ceriha, Kan Damlası ![]() Hikaye kitapları:İhtizar, Son Emel, Aşk Kadını, Eski Aşk Geceleri,İlk Temas, İlk Zevk Oyunençe Düzyazı şiirler:Siyah İnciler Cahit Berkay ![]() 3 Ağustos 1946'da Isparta'da doğdu ![]() ![]() ![]() Müzik hayatına, 1962 yılında Siyah inciler grubunda başladıktan sonra, 1964'te Selçuk Alagöz'ün grubunda profesyonel oldu ![]() ![]() ![]() ![]() 1978'de"Fıratın cinleri", 1982'de"Kırık bir aşk hikayesi", 1991'de"Gizli yüz" filim müzikleri ile Altın Portakal ödülünü aldı ![]() ![]() ![]() Yahya Kemal Beyatlı ![]() 2 Aralık 1884 yılında Üsküp'te doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() Urfa milletvekili oldu (1923); Varşova (1926), Madrid (1929) Ortaelçiliklerine atandı, Tekirdağ (1935-1942) ve İstanbul (1943-1946) milletvekilliklerinde bulundu ![]() Büyükelçi olarak Pakistana gitti (1948), bir yıl sonra emekliye ayrılarak yurda döndü (1949) ![]() ![]() ![]() ![]() Parise gidişi, II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onda tarih, vatan, millet ve İstanbul sevgisi, hep bu açıdan işlenir ![]() ![]() ![]() ![]() Ölümünden sonra dostları ve hayranları tarafından bir Yahya Kemali Sevenler Cemiyeti kurulduğu gibi, İstanbul Fetih Cemiyetine bağlı bir de Yahya Kemal Enstitüsü ve Müzesi açıldı (1961) ![]() ![]() Yakup Kadri Karaosmanoğlu ![]() 27 Mart 1889'da Kahire'de doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1923'te Mardin, 1931'de Manisa Milletvekili oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karaosmanoğlu, yazarlığa Ümit, Servet-i Fünun, Resimli Kitap gibi dergilerde başladı ![]() ![]() Balkan Savaşı ve I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karaosmanoğlu, 1920'lerden sonra iyimser bir devrimci görünümündeyken, sonra umutlarını yitirerek romancılığını devrimci yönde kullanmaktan vazgeçmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roman, tekkenin şeyhiyle, evli bir kadın arasındaki tutkulu bir aşkın öyküsünü anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kiralık Konak'ta Karaosmanoğlu, II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Unutulmayanlar (Biyografi)Gani Müjde Doğum Tarihi / Yeri 01 ![]() ![]() Eğitim Mimar Sinan Üniversitesi Sinema - Televizyon Bölümü G ![]() G ![]() Çalıştığı Kurumlar Gırgır, Fırt , Laklak , Limon , Nankör, Deli, Politika, Şenola, Günaydın, Güneş, Cumhuriyet, Tomorrow, Aktüel, Sabah, Milliyet ![]() Aldığı Ödüller Yayınlanmış Eserler Peynir Gemisi (22 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özgeçmiş Yugoslavya göçmeni bir ailenin 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Unutulmayanlar (Biyografi)Cahit Sıtkı Tarancı (1910-1956) Diyarbakır'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiirlerinden örnekler; DESEM Kİ Desem ki vakitlerden bir Nisan akşamıdır, Rüzgârların en ferahlatıcısı senden esiyor, Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini, Ormanların en kuytusunu sende gezmekteyim, Senden kopardım çiçeklerin en solmazını, Toprakların en bereketlisini sende sürdüm, Sende tattım yemişlerin cümlesini ![]() Desem ki sen benim için, Hava kadar lâzım, Ekmek kadar mübarek, Su gibi aziz bir şeysin; Nimettensin, nimettensin! Desem ki ![]() ![]() ![]() İnan bana sevgilim inan, Evimde şenliksin, bahçemde bahar; Ve soframda en eski şarap ![]() Ben sende yaşıyorum, Sen bende hüküm sürmektesin ![]() Bırak ben söyleyeyim güzelliğini, Rüzgârlarla, nehirlerle, kuşlarla beraber ![]() Günlerden sonra bir gün, Şayet sesimi farkedemezsen, Rüzgârların, nehirlerin, kuşların sesinden, Bil ki ölmüşüm ![]() Fakat yine üzülme, müsterih ol; Kabirde böceklere ezberletirim güzelliğini, Ve neden sonra Tekrar duyduğun gün sesimi gökkubbede, Hatırla ki mahşer günüdür Ortalığa düşmüşüm seni arıyorum ![]() AŞK Açınca baharın dişi gülleri, Bir başka rüzgâr eser bahçelerde ![]() Dinle çılgınca öten bülbülleri; Sorma niçin düştüğünü bu derde ![]() De ki: � Aşktır şâdeden gönülleri; Perişan, berbat eden gönülleri ![]() Aşk söyletir en yanık türküleri, Ay buluta girdiği gecelerde ![]() BİR ÖLÜNÜN ARDINDAN Kabrime çiçek getirenlere gülerim; Gafil kişilermiş şu insanlar vesselâm; Bilmezler ki bu kabirle yoktur alâkam; Ben o çiçeklerdeyim, ben bu çiçeklerim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Unutulmayanlar (Biyografi)Türkan Şoray ![]() 28 Haziran 1945'de İstanbulda doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() 1954te Meliha ve Halit Şoray çifti boşanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Yıldızın Doğuşu (1960lar) Türkan Şoray bu filmin ardından yeni yeni teklifler almaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1960 yıllarla birlikte Şorayın başarı grafiği de yükseliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk Önemli Aşama Acı Hayat Türkan Şorayın sinema hayatındaki ilk dönüm noktasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 1963te çevirdiği bu filmle 1964te I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatına Yön Veren Adam Rüçhan Adlının Şorayın hayatında önemli bir rolü vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlişkilerinden sonra Şoray giderek süzgün bakışlı şuh bir kadın olmaktan sıyrılıp, yeni kimliğine bürünür ve 1965lerden başlayarak Türk sinemasının bir numaralı kadını olur ![]() ![]() Sultan Şorayın Sultan olmasında ve kanunlarının oluşmasında Adlının büyük payı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adlının onun hayatındaki yeri ve üzerindeki etkisi, özelikle birlikte yaşamaya başladıkları 1963 yılından başlayarak önemini ve ağırlığını artırır ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre sonra aleyhine gelişen bu tehlikeli sarsıntıyı güçlükle atlatır ve durumu lehine geliştirip fiyatına zam yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şoray Kanunları 1) Türkan Şoray film senaryolarını film çekim tarihinden en az bir ay önce beğenir ![]() 2) Türkan Şoray, Senaryoyu beğenmediği takdirde yeni senaryo verilecektir ![]() 3) Her senaryoda beğendi mutabakatı şarttır ![]() 4) Filmde öpüşme ve açık sahneden olmayacaktır ![]() 5) Filmdeki modern giysiler Türkan Şoraya tarihsel olanlar ise şirkete aittir ![]() 6) Film çekimi İstanbul dahili olup Türkan Şoray İstanbul dışına çıkamaz ![]() 7) Çalışma saatleri sabah 8 ile akşam 19 arasıdır ![]() 8) Pazar günleri Türkan Şoray çalışmaz ![]() 9) Türkan Şoray adı jenerik, afiş ilan ve sinema fenerlerinde başta ve tek olarak yazılacaktır ![]() 10) Filmin her oynadığı yerde 9 ![]() ![]() 11) Filmlerin seslendirilmesinde Türkan Şorayın sesi için kendi mutabakatı şarttır ![]() 12) Şirket filmi kendi hesabına çeker ![]() ![]() 13) Film renkli ise Türkan Şorayın mutabakatı ile çekim günleri uzayabilir ![]() 14) Çekilecek filmin rejisörü ve baş erkek oyuncusu için Türkan Şoraın mutabakatı şarttır ![]() 15) Bu şartlara riayet etmeyen film şirketi 100 bin lira ödemeyi taahhüt eder ![]() 16) İhtilaf vukuunda merci mahkemeleri İstanbul mahkemeleridir ![]() 17) Türkan Şoray şirketlerden film başına 60 bin lira alır ![]() 18) Türkan Şoray mecburi gecikmeleri 10 günden fazla beklemez ![]() Dönemine göre bu oldukça ağır koşullar, 1967de son halini alıp yazılı bir metne dönüştürülür ![]() ![]() ![]() ![]() Şorayın Sinemamızdaki Yeri 1960larda 4 büyükler saltanatı söz konusudur ![]() ![]() ![]() ![]() Türkan Şoray ise; güzel, çekici, alımlı bir kadın kişiliği yaratacak ve bunu hem güldürü, hem dramda aynı başarıyla sürdürecekti ![]() ![]() ![]() Tip olarak da Türk kadınını yansıtmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu özellikleriyle sinemamızda farklı bir yer açar ![]() ![]() ![]() 1970ler, Şoray, Sinema ve Toplum Şoray, değişir gözüken bir şeylere karşın, 1970lerin başlarında da sinema siyasetini hemen hemen aynen sürdürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 70lerin başında yine zirvede gözükmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 70lerin başlarında O hepsi birbirinin aynı, en azından benzeri dram veya komedilerden daha kişilikli, daha gerçekçi filmlere doğru kaymasında, belki yıllardır süre gelen aklı başında, sorumlu ve oldukça poltize bir eleştirinin katkısı olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1980ler ve Sonrası Şoray, Toplum ve Sinema Bu hızlı dönemden sonra Şoray bir süre setlerden uzak kalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1983te şarkıcı ve türkücülerin oynadığı arabesk ağırlıklı filmler Türk Sinemasındaki yerini ne kadar korumaya çalışsa da, kadın dünyalarını sorgulayan �kadın filmleri öne çıkmaya başlayacaktır ![]() ![]() 80li yıllar Şorayın hem mesleğinde hem de özel yaşamında önemli değişikliklere sahne olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aldığı Ödüller - 1964 I ![]() ![]() ![]() - 1968 5 ![]() ![]() - 1969 Ekspress Gazetesi: Halk oyu ile yılın kadın artisti - 1971 Ekspress Gazetesi: Halk oyu ile yılın kadın artisti ![]() - 1973 5 ![]() ![]() - Moskova Film Şenliği (Rusya): Dönüşle özel ödül ![]() - Ankara Gazeticiler Cemiyeti: Yılın Artisti - Kelebek Gazetesi: Halk oyu ile yılın kadın sanatçısı ![]() - Kıbrıs Gazeteciler Cemiyeti: Yılın Sanatçısı - Tercüman Gazetesi: Halk oyu ile en iyi sanatçı - İzmir Kadınlar Birliği: Dönüşle en iyi kadın oyuncu ![]() - 1978 Taşkent Film Şenliği: Selvi Boylum Al Yazmalımla Uluslarası Aytmatov Kulübünün geleneksel ödülü ![]() - 1987 27 ![]() ![]() - 1990 2 ![]() ![]() - 1992 8 ![]() ![]() - 1994 6 ![]() ![]() - 31 ![]() ![]() - 1996 15 ![]() - Magazin Gazeticiler Derneği 4 ![]() ![]() - 1999 Roma Film Festiali: Büyük Ödül - 2 ![]() ![]() - 2000 Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi: Zirvedekiler 2000 ödülü - 31 ![]() ![]() - 2001 Sakıp Sabancı Türk Kalp Vakfı: İkinci Bahar dizisiyle iyi kalp ödülü ![]() - 2001 İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi-Tekofaks Panasonic: İkinci Bahar dizisindeki rolüyle 2000 yılının başarılı iletişimci ödülü ![]() - Akademi İstanbul: Yılın en başarılı sanatçısı ödülü ![]() Filmografisi 1960: Köyde Bir Kız Sevdim, Aşk Rüzgarı, Güzeller Resmi Geçidi, Utanmaz Adam 1961: Afacan, Aşk ve Yumruk, Dikenli Gül, Gönülden Gönüle, Hatırla Sevgilim, Kaderin Önüne Geçilmez, Kardeş Uğruna, Melekler Şahidimdir, Otobüs Yolcuları, Sevimli Haydut, Siyah Melek 1962: Acı Hayat, Allah Seviniz Dedi, Aşk Yarışı, Bardaktaki Adam, Billur Köşk, Bizde Arkadaş mıyız, DikmenYıldızı, Kırmızı Karanfiller, Lekeli Kadın, Ne Şeker Şey, Ümitler Kırılınca, Zorlu Damat 1963: Acı Aşk, Ayşecik Canımın İçi, Badem Şekeri, Beni Osman Öldürdü, Bütün Suçumuz Sevmek, Çalınan Aşk, Çapkın Kız, Dağlar Kralı, Genç Kızlar, İki Kocalı Kadın, Küçük Beyin Kısmeti, Sayın Bayan 1964: Adanalı Tayfur Kardeşler, Anasının Kuzusu, Bomba Gibi Kız, Bücür, Fıstık Gibi Maşallah, Gençlik Rüzgarı, Gözleri Ömre Bedel, Kader9 Kapıyı Çaldı, Kızgın delikanlı, Macera Kadını, Mualla, Öksüz Kız, Yılların Ardından 1965: Ekmekçi Kadın, Elveda Sevgilim, Garip Bir İzdivaç, Hayatımın Kadını, Komşunun Tavuğu, Sana Layık değilim, Seven Kadın Unutmaz, Siyah Gözler, Sürtük, Vahşi Gelin, Veda Busesi 1966: Akşam Güneşi, Altın Küpeler, Anaların Günahı, Çalıkuşu, Çamaşırcı Güzeli, Düğün Gecesi, El Kızı, Eli Maşalı, Günahkar Kadın, Karanfilli Kadın, Kenarın Dilberi, Meleklerin İntikamı, Meyhanenin Gülü, Siyah Gül 1967: Ağlayan Kadın, ana, Ayrılsak da Beraberiz, Bir Dağ Masalı, Her Zaman Kalbimdesin, Kara Duvaklı Gelin, Kelepçeli Melek, Ölümsüz Kadın, Sinekli Bakkal, Tapılacak Kadın 1968: Abbase Sultan, Ağla Gözlerim, Artı Sevmeyeceğim, aşk Eski Bir Yalan, Ayşem, Dünyanın En Güzel Kadını, Kadın Değil Baş Belası, Kadın intikamı, Kadın Severse, Kahveci Güzeli, Vesikalı Yarim 1969: Aşk Mabudesi, Ateşli Çingene, Bana Derler Fosforlu, Buruk Acı, Fosforlu Cevriye, Günah Bende mi, Köle Olayım, Sana Dönmeyeceğim, Seninle Ölmek İstiyorum, Son Bahar Rüzgarları 1970: Ağlayan Melek, Arım Balım Peteğim, Birleşen Yollar, Buğulu Gözler, Bülbül Yuvası, Hayatım Sana Feda, Herkesin Sevgilisi, Kara Gözlüm, Mağrur Kadın, Mazi Kalbimde Yaradır, Merhamet, Tatlı Meleğim 1971: Ateş Parçası, Bir Genç Kızın Romanı, Bir Kadın Kayboldu, Gelin Çiçeği, Gülüm Dalım Çiçeğim, Güllü, Mavi Eşarp, Melek mi, Şeytan mı, Sevmek ve Ölmek Zamanı, Unutulan Kadın, Yedi Kocalı Hürmüz 1972: Cemo, Çile, Dönüş, Sisli Hatıralar, Vukat Var, Zulüm 1973: Asiye Nasıl Kurtulur, Azap, Dert Bende, Gazi Kadın, Güllü Geliyor Güllü, Mahpus, Namus Borcu, Sultan Gelin, Yalancı 1974: Açlık, Bal Kız-Şenlik Var, Çılgınlar, Yüreğimde Yare Var 1975: Acele Koca Aranıyor 1976: Bodrum Hakimi, Deprem, Devlerin Aşkı 1977: Baraj, Dila Hanım, Selvi Boylum Al Yazmalım 1978: Bir Aşk Masalı, Cevriyem, Sultan, Tatlı Nigar 1979: Hazal, Küskün çiçek 1981: Yılanı Öldürseler 1982: Mine, Seni Kalbime Gömdüm 1983: Metres, Seni Seviyorum 1984: Bir Sevgi İstiyorum 1985: Bir Kadın Bir Hayat, Körebe 1987: Gramafon Avrat, Hayallerim Aşkım ve Sen, On Kadın, Rumuz Gonca Gül 1988: Ada 1989: ölü Bir Deniz 1990: Berdel, Menekşe Koyu, Soğuktu ve Yağmur Ciseliyordu 1993: Şahmaran 1995: Yerçekimli Aşklar 1997: Nihavent Mucize 2003: Gönderilmemiş Mektuplar 2004: Mürüvvetsiz Mürüvvet Diziler 1993 Tatlı Betüş 1996 Bir Aşk Uğruna 2000 Gözlerinde Son Gece 2000 İkinci Bahar 2002 Tatlı Hayat 2006 Cemile Benim En Sevdigim Sanatcıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Unutulmayanlar (Biyografi)Enis Behiç Koryürek 1892 yılında İstanbul'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiir kitapları: Miras (1927), Varidat-ı Süleyman (Çedikçi Süleyman Çelebi Ruhundan İlhamlar 1949), Güneşin Ölümü (1951 Ahmet Adnan Saygun ![]() Müzik eğitimcisi olan Saygun, Türk bestecisi olarak klasik batı müziğinde yapıtlar vermiştir ![]() Matematik öğretmeni Celal Bey ile Zeynep Seniha Hanım’ın ilk oğulları olarak 1907 yılında İzmir’de doğdu ![]() 1912 yılında İzmir’deki Hadika-i Subyan İlkokulu'na başladı ![]() ![]() 1918 yılında İzmir’de İttihat ve Terakki Lisesi’ne yazıldı ve müzik öğretmeni olan İsmail Zühtü Kuşçuoğlu’nun kurduğu dört sesli koroya katıldı ![]() Saygun henüz 13 yaşındayken öğretmeninin önerisi üzerine ünlü piyano öğretmeni olan Rossati’den piyano dersleri almaya başladı ![]() 1922’de Macar Tevfik Bey ile çalışmalara başladı, 1923’de Hüseyin Sadettin Arel’den iki ay armoni dersleri aldı ![]() 1926’da İzmir Lisesi’ne müzik öğretmeni olarak atandı ![]() ![]() Paris’te ünlü müzik okulu Schola Cantorum’da Vincent D’Idy, Eugene Borrel, Souberbielle, Amedee Gastoue gibi öğretmenlerin öğrencisi oldu ![]() İlk yapıtı olan “Divertissement” i 1930’da Paris’te besteledi ![]() 1931 yılında yurduna dönerek Musiki Muallim Mektebi’ne, 1936’da İstanbul Belediye Konservatuarı'na kontrpuan ve teori öğretmeni olarak atandı ![]() 1939’da CHP’nin Müzik Danışmanı ve Halkevleri Müfettişi, bundan bir yıl sonrada Ankara’da “Ses ve Tel Birliği” adlı bir dernek kurdu ![]() 1946 yılında Ankara Devlet Konservatuarı kompozisyon ve modal müzik öğretmenliğine atandı ![]() Sanatçının başarıları üzerine 1948’de İnönü Armağanı, 1949’da Fransa Milli Eğitim Bakanlığın’ca Akademik Nişan, 1950’de Akademi Madalya’sı, 1951’de İtalya Hükümetince, 1 ![]() ![]() 1971’de “Devlet Sanatçısı” unvanı, 1981’de Atatürk Sanat Armağanıve 1985’te “Sanatçı Profesör” unvanı verildi ![]() Türk Beşleri arasında yer alan Adnan Saygun, Türk halk ve sanat müziklerinin etkilerini taşıyan yapıtlarında romantik estetiğe bağlı kaldı ![]() 6 Ocak 1991 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti ![]() Eserleri: Divertimento, Suit, Ağıtlar, Sezişler, Manastır Türküsü, Kızılırmak Türküsü, ÇobanArmağanı, Özsoy, İnci’nin Kitabı, Taş bebek, Sonat, Sihir Raksı, Sonatina, Bir Orman Masalı, Dağlardan Ovalardan, Eski Üslupta Kantat, Geçen Dakikalarım, Bir tutam keklik, Üç türkü, Halay, Anadolu’dan, Yunus Emre, Kerem, Partita, Üç ballad, Demet, 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitapları: Rize, Artvin, Kars Havalisi Türkü, Saz ve Oyunlar Hakkında Bazı Malumat, Yedi Karadeniz Türküsü ve bir Horon, Türk Halk Musıkisinde Pentatonizm, Halkevi ve Mektepler için, Halkevlerinde Musıki, Yalan (Sanat Konuşmaları), Lise Müzik Kitabı I-II-III (Halil Badi Yönetken ile birlikte), Karacaoğlan(Yeni Bilgiler-Bir Rivayet-Melodiler), Musıki Temel Bilgisi I –II –III –IV, Mod öncesi Ezgilerin Sınıflandırılması, Toplu Solfej I –II, Töresel Musıki, Bela Bartok’s Folk Music Research in Turkey ![]() Ahmet Haşim ![]() Şair ve edebiyatçı (1883-1933) ![]() Birçok bilim adamı ve şair yetiştirmiş soylu bir Irak Türk ailesinin çocuğudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YENİ BİR ŞİİR ANLAYIŞI 1921'de, o zamana kadar yazdığı bütün şiirleri Göl Saatleri adlı bir kitapta topladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet Haşim, bu yeni şiir anlayışıyla kendinden sonra gelen, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Muhip Dranas, Cahit Sıtkı Tarancı gibi birçok önemli Türk şairini etkiledi ![]() ![]() ESERLERİ Şiirler: 'Göl Saatleri, Piyale ![]() ![]() Cenap Şahabettin ![]() Cenap Şahabettin, Edebiyatı Cedide akımının en önemli temsilcilerinden biridir ![]() ![]() ![]() Hekim olunca Paris'e gönderildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SANATI VE KİŞİLİĞİ Cenap Şahabettin edebiyat dünyasına, sanat çevrelerini yadırgatan değişik bir hava ile girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cenap Şahabettin, şiirlerini kitap halinde yayımlamadan öldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orgeneral Eşref Bitlis (1933 - 1993) ![]() 1933 yılında Malatya'da dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1978'de Tuğgeneral oldu ve Bolu Komando Tugay Komutanlığına getirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1990'da Orgeneral rütbesi aldı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na atandı ![]() ![]() Bitlis, bölgede konuşlanmış durumda bulunan Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye'den ayrılması gerektiğini açıklıyor ve ABD'nin Kuzey Irak'da oluşturmaya çalıştığı Kürt Devleti'nin Türkiye'nin zararına olduğunu söylüyordu ![]() ![]() 17 Aralık 1992'de Çekiç Güç'e bağlı Amerikan savaş uçakları, kendilerine bildirildiği halde Irak'ın Selahattin kentine gitmekte olan Bitlis'in helikopterine taciz uçuşu yapmış ve helikopteri inişe zorlamışlardı ![]() Eşref Bitlis 17 Ocak 1993'de henüz çözümlenmemiş bir şekilde uçağının düşmesi sonucu öldü ![]() Filiz Akın ![]() 1943 yılında Ankara'da doğan Akın, Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde bir süre okudu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine aynı yıl, Ayhan Işık�la �Tamirci Parçası� adlı filmde oynayan sanatçı, burada da zengin kız tiplemesini canlandırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1967 yılında oynadığı �Sözde Kızlar� filminde başına türlü belalar gelen kızı canlandırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reklam filmlerinde de oynayan sanatçı, sinemacı Türker İnanoğlu ile evlendi ve bu evliliklerinden, daha sonra tüm sinema severlerin tanıyacağı, �Yumurcak� adlı seri filmlerinin başrol çocuk oyuncusu �İlker İnanoğlu� doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1973 yılında, Kemal Sunal�ın da ilk kez beyaz perdede rol aldığı �Tatlı Dillim� filminde yine iki kız kardeşi (biri köylü diğeri de kentli) birden canlandırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet Muhip Dıranas (1909 - 1980) ![]() Cumhuriyet dönemi şairlerinden Dıranas, 1909 yılında Sinop'un Salı köyünde dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1938'de Ankara'ya döndü ve CHP Genel Merkezi'nde Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınları'nı yönetti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hece şiirinin son kuşağı denilebilecek şairler arasında Ahmet Muhip Dıranas, çağcıl Batı şiirine (Baudelaire, Verlaine) en yakın, kendinden bir iki kuşak sonrası şairler üzerinde, az sayıda şiirle bile olsa, uzun süre etkili olan bir şairdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet Muhip Dıranas, 21 Haziran 1980 yılında Ankara�da öldü ![]() FAHRİYE ABLA Hava keskin bir kömür kokusuyla dolar, Kapanırdı daha gün batmadan kapılar ![]() Bu, afyon ruhu gibi baygın mahalleden, Hayalimde tek çizgi bir sen kalmışsın, sen! Hülyasındaki geniş aydınlığa gülen Gözlerin, dişlerin ve ak pak gerdanınla Ne güzel komşumuzdun sen, Fahriye Abla! Eviniz kutu gibi küçücük bir evdi, Sarmaşıklarla balkonu örtük bir evdi; Güneşin batmasına yakın saatlerde Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede ![]() Yaz, kış yeşil bir saksı ıtır pencerede; Bahçende akasyalar açardı baharla ![]() Ne şirin komşumuzdun sen, Fahriye Abla! Önce upuzun, sonra kesik saçın vardı; Tenin buğdaysı, boyun bir başak kadardı ![]() İçini gıcıklardı bütün erkeklerin Altın bileziklerle dolu bileklerin ![]() Açılırdı rüzgârda kısa eteklerin; Açık saçık şarkılar söylerdin en fazla ![]() Ne çapkın komşumuzdun sen, Fahriye Abla! Gönül verdin derlerdi o delikanlıya, En sonunda varmışsın bir Erzincanlıya ![]() Bilmem şimdi hâlâ bu ilk kocanda mısın, Hâlâ dağları karlı Erzincan�da mısın? Bırak, geçmiş günleri gönlüm hatırlasın; Hâtırada kalan şey değişmez zamanla, Ne vefalı komşumuzdun sen, Fahriye Abla! Fikret Muallâ Saygı Türk, ressam ![]() ![]() Fikret Muallâ Saygı İstanbul'da doğdu, 20 Temmuz 1967'de Fransa'da Nice yöresinde öldü ![]() ![]() ![]() Almanya'nın çeşitli kentlerinde dolaştı, İsviçre ve İtalya'ya gitti, müzeleri gezdi ![]() ![]() ![]() ![]() Fikret Muallâ 1928'de aşırı alkol tutkusu nedeniyle bir süre hastanede tedavi gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul'da Lüküs Hayat, Deli Dolu, Saz Caz gibi operetler için kostümler çizdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babasının ölümü üzerine eline geçen miras payı ile Paris'te yaşamını sürdürebileceğini düşünerek 1939'da Türkiye'den ayrıldı ![]() ![]() sonra aleyhinde dava açıldı, 1939'da beraat etti ![]() ![]() Fikret Muall-â Fransa'da yirmi altı yılı aşkın bir süre yaşadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resimlerinin sürekli müşterisi olan Madame Anglés'yle bu dönemde tanıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ressam Hale Asaf gibi kimsesizler mezarlığına gömüldü ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşamının büyük bölümünü Fransa'da geçiren Fikret Muallâ konularını kahveler, sirkler ve sokaklar gibi Paris yaşamının ayrıntılarından seçmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kalmış ve çağdaş akımlara katılmamıştır ![]() ![]() ![]() Nida Tüfekçi Mehmet Nida Tüfekçi 1 Mart 1929'da Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nida Tüfekçi Maliye Okulu’nda öğrenci iken Muzaffer Sarısözen’le tanışır ![]() ![]() ![]() ![]() 1953 yılında Ankara Radyosunda açılan sınavda başarı göstererek Yurttan Seslerin daimi korosunda çalmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk folklorunun müzik ve oyun dallarında yurt içinde ve yurt dışında seçkin bir yer edinmiş, kültürümüze yapmış olduğu katkılarla halk müziği dünyasına damgasını vurmuş olan Mehmet Nida Tüfekçi 18 Eylül 1993 Cumartesi günü yaşama veda etmiştir ![]() Esin Afşar ![]() Bir diplomat kızı olan Esin Afşar, İtalya doğumludur ![]() ![]() ![]() Muhsin Ertuğrul'un genel müdür olduğu sırada piyanist olarak girdiği devlet tiyatrolarında onun önerisi ve sınavı ile 12 yıl tiyatro oyunculuğu yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Yurtdışı Konserler ve Etkinlikler Devrin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil tarafından "Diplomatik Sanatçı" ünvanı ile parlamenterlerle birlikte konserler vermek üzere Macaristan'a gönderildi ![]() 1969 yılında Jacques Brel ile birlikte "Dario Moreno" ödülü aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1970 yılında Türkiye'de yılın en iyi şarkıcısı, Bulgaristan'da Uluslararası Altın Orfe Müzik Fesivali'nde de üçüncülük ödüllerini aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1980'de ingilizceden çevirdiği "Kırmızı Pabuçlar" 4 yıl Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatroları'nda ve TV'de oynadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1989 Haziran'ında Fransa'nın Moulouse kentinde "Racine" Festivali'ne katıldı (Onbin seyircili, göl üzerinde kurulu sahnesi olan) ![]() 1989 Yunus Emre beste çalışmalarını kaset olarak hazırlamaya başladı (Kültür Bakanlığı desteğiyle) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus Emre kasetinin Talat Halman çevirisi ile İngilizcesini çıkardı (Kültür Bakanlığı tarafından çıkartılan CD ve kaset) 1991 Yunus Emre yılı dolayısıyla Kültür Bakanlığı tarafından yurtiçi ve yurtdışı (Amerika, Avrupa, Uzakdoğu ) konserleri verdi ![]() 1991 İstanbul Festivali kapsamında 6 Temmuz'da AKM'de bir konser verdi ![]() 1992 Mevlana kasetini bitirdi (CD ve kaset Kültür Bakanlığı tarafından finanse ediliyor) ![]() 1993 Dışişleri Bakanlığı tarafından Mevlana-Yunus CD'si hazırlığı yapılıyor ![]() 1993 Haziran'ında Ankara ile Sofya'nın kardeş kent ilan edilmeleri nedeniyle Ankara Büyük Şehir Belediyesi'nin düzenlediği bir konser verdi (Sofya'da) ![]() Yurtiçi Konserleri Ortaköy Meydanı konseri ![]() ![]() 1993 Kasım Fransa (Strasbourg ve Moulhause kentinde) Nazım Hikmet'in 30 ![]() ![]() 1994 için Yapı Kredi Bankası Kültür Hizmetleri kapsamında "Esin Alaturka" isimli eski Türk Müziği şarkılarının yer aldığı çok sesli, kaset ve CD çalışması ![]() ![]() Dernekler 1994 Şubat Atatürk Kültür Merkezi'nde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin organize ettiği ikibuçuk saatlik konserinde "Atatürk" şiirinden bestelenmiş iki şarkıyı da yorumladı ![]() ![]() Birçok dernek çalışmaları da olan Esin Afşar'ın üyesi olduğu derneklerden bazıları şunlardır; *Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, *Atatürkçü Düşünce Derneği, *Türkiye- Yunanistan Dostluk Derneği yönetim kurulu üyesi, *Sokaktaki Çocukları ve Gençleri Koruma Derneği kurucu üyesi, *Sigara İçmeyenler Derneği, *Beyoğlu'nu Güzelleştirme Derneği, *Müzik Dostları Derneği yönetim kurulu üyesi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Unutulmayanlar (Biyografi)Fuat Saka ![]() 1952 yılında doğan Fuat Saka, İstanbulda resim, Fransa ve Almanyada da müzik eğitimi aldı ![]() ![]() ![]() ![]() Sanatçı, dördüncü albümü Sevdalı Türküleri 1987 yılında çıkardıktan bir yıl sonra Nebengleis (Kenardaki Ray) albümüyle çıktı sevenlerinin karşısına ![]() ![]() ![]() Yerli ve yabancı müzisyenler için düzenlemeler yapan Saka, Lazutlar serisinin ilki olan Lazutları 1997 yılında sundu hayranlarına ![]() ![]() ![]() Son yıllarda Türk müzikseverler tarafından çok sevilmeye başlanan sanatçı, serinin üçüncü albümü olan Lazutlar IIIü 2002 yılında bitirdi ve piyasaya sürdü ![]() ![]() ![]() Edip Akbayram 29 Aralık 1950'de Gaziantepte doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lisede kurdukları orkestrada Pir Sultan'ın, Karacaoğlan'ın deyişleri üzerine yaptıkları besteleri çalıp söylediler ![]() ![]() ![]() ![]() Gaziantep'ten sonra Adana ikinci adresi oldu Edip Akbayram'ın ![]() ![]() ![]() Akbayram yoksulluk içinde geçen bir çocukluktan sonra, liseyi bitirip kapağı İstanbul'a attığında yıl 1968'dir ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul'a geldikten sonra 1971'de Altın Mikrofon Yarışması'na katıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edip Akbayram, zirveye çıksa da müziği paraya tercih ettiği için çocukluk yıllarındaki yoksullukların benzerlerini bu dönemde de yaşadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 80'ler Edip Akbayram ve benzeri müzik yapanlar için zor yıllardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edip Akbayram başlangıçtan itibaren ne yapmak istediği şöyle açıklıyordu: "Kalıcı bir şeyler yapmak istiyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün geçimimi kaset ve konserlerimden gelen paralarla sağlayan sanatçının bir de iki ortaklı küçük bir inşaat şirketi bulunuyor ![]() ![]() Aşık Veysel Ekim 1894 - 21 Mart 1973 ![]() ![]() ![]() daha sonra bir kaza sonucu, az gören öteki gözünü yitirdi ![]() Evlerine sürekli olarak gelen aşıklardan dolayı türküyle ve bağlamayla ilgilendiğini gören babasının aldığı bağlama Veysel’in yaşamına eşlik etti ![]() derslerini de babasının arkadaşı Çamşıhılı Ali’den aldı ![]() olan duygu yakınlığını yansıttı ![]() Önceleri usta malı türküler söyleyen Aşık Veysel, 40 yaşlarına doğru kendi şiirlerine ağırlık vermeye ve türküleştirmeye başladı ![]() Aşıklar Bayramında adı duyulan ve 1933 yılında Atatürk için söylediği bir türküden sonra özellikle Ahmet Kutsi Tecer’in de yardımıyla giderek tüm Türkiye’de tanınmaya başladı ![]() ![]() köyünden hiç çıkmayan Aşık Veysel bunu izleyen yıllarda Türkiye’nin birçok yöresini dolaşarak kendi yöresi dışında da insanlara türkülerini aktarma fırsatı buldu ![]() 1952 yılında İstanbul’da kendisi için büyük bir jübile yapılan Aşık Veysel’e, 1965 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin özel bir kararıyla aylık bağlandı ![]() Türkülerinde kendi özgü bir içtenlikle doğadan insan sevgisine hemen her konuyu işleyen Aşık Veysel, İstanbul Radyosunun ilk yayınlarında da türkü söyledi ![]() 1941-46 arasında, Aşık Ali İzzet’le birlikte Köy Enstitülerinde halk türküleri ve bağlama dersleri verdi ![]() bağlama çalma ve türkü söyleme biçimi başlıbaşına bir tavır olarak yerleşti ![]() Önceleri yöresindekiler sonra Türkiye’nin her yerinden aşıklarla karşılaştı, tanıştı ![]() edildi ![]() Aşık Veysel’in önemli sayılan ancak pek bilinmeyen bir özelliği de köyünde ilk kez meyve bahçesi kuran ve meyve yetiştiren kişi olmasıdır ![]() Araştırmacılara göre bağlamanın ilk düzeni olarak kabul edilen ve aslında Aşık Süleyman tarafından kullanılan ancak Aşık Veysel aracılığıyla yayıldığından dolayı aşıklama düzeni (la-re-mi), »Veysel Düzeni« olarak da bilinir ![]() Aşık Veysel'in şiirlerinin toplandığı »Deyişler« (1944), »Sazımdan Sesler« (1950) ve »Dostlar Beni Hatırlasın« (1970) adlı kitaplar yayımlandı ![]() Neyzen Tevfik ![]() 24 Mart 1879’da Bodrum’da doğan Neyzen Tevfik’in asıl adı Tevfik Kolaylı’dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada okulu bırakan Neyzan Tevfik’i babası yatılı olarak “İzmir İdadisi”ne yazdırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1898 yılında, babası medrese öğrenimi için Neyzen’i İstanbul'a gönderdi ve Fethiye Medresesi'ne yerleştirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun sayesinde Neyzen Tevfik, Ahmet Mithat Efendi, Muallim Naci, Şair Şeyh Vasfi gibi edebiyatçılarla tanıştı ![]() ![]() ![]() 1900 yılında, gramofon ticaretini ilk yapanlardan Gülistan Plâk Mağazası sahibi Hâfız Âşir Bey'le bir plâk doldurma girişimi oldu ![]() ![]() ![]() Öte yandan istibdata karşı olan gençlerle Sirkecideki İstasyon Gazinosu ve Güneş Kıraathanesi'nde bir araya gelir; yurt sorunlarına ilişkin ve istibdat karşıtı konuşmalar yaparlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serbest kaldıktan sonra kendisini Beyoğlu meyhanelerine attı ![]() ![]() ![]() Neyzen Tevfik'in Mısır'da geçen yıllarına ilişkin olarak gerçekle gerçek olmayanı birbirinden ayırmak neredeyse imkansız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neyzen Tevfik 1910 yılında "sarıklı bir zâtın kızı olan Cemile hanımla", kardeşinin ve babasının karşı çıkmasına karşın, annesinin ısrarı ile evlendi ve bir kızı oldu ![]() ![]() I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1919 yılında, ilk kitabı “Hiç”i yayınlandı ![]() 1923 yılında Ankara'ya gitti ve kardeşi Şefik Kolaylı'nın yanında 4-5 ay kaldı ![]() ![]() ![]() 1926 yılında Atatürk'le tanışan Neyzen Tevfik, 1927 yılında sa'ra nöbetleri ve alkol yüzünden artık sık sık gideceği Toptaşı Tımarhanesi ve Zeynep Kâmil Hastanesi'nde tedavi görmeye başladı ![]() ![]() 1930’lu yıllarda, ekonomik destek olsun diye, Vali ve Belediye Reisi Muhiddin Üstündağ'ın girişimi ile Konservatuvar'da görevlendirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9 Mart 1946'da, basın yararına düzenlenen bir konserde ney çaldı ve yaptığı taksimlerle izleyicileri büyüledi ![]() ![]() ![]() 1952 yılında, arkadaşlarının ısrarı ile Şehir Komedi Tiyatrosu'nda jübilesini yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne hayatı, ne dünyayı, ne de kendisini "hiç" kavramıyla ifade etmek değildi onun yaptığı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adile Naşit ( 17 ![]() ![]() ![]() ![]() Ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Adile Naşit, 17 Haziran 1930’da İstanbul’da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adile Naşit, sinemaya ikinci ve asıl girişini 1970’lerde yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peyami SAFA Peyami Safa 1899'da İstanbul'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gazetede 1919'da imzasız olarak "Asrın hikâyeleri" başlıklı hikâyelerini yayınladı, Kültür Haftası (21 sayı, 15 Ocak-3 Haziran 1936) ve Türk Düşüncesi (63 sayı, 1953-1960) adlarında iki de dergi çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 80 kadar olan bu eserler arasında; Cumbadan Rumbaya (1936) romanıyla, Cingöz Recai polis hikâyeleri dizisi en ünlüleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Falih Rıfkı Atay ![]() Falih Rıfkı Atay (1894 - 1971) 1894 yılında İstanbul'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1912'de Tanin gazetesinde düz yazıları yayımlanmağa başladı; İstanbul Mektupları, Edirne mektupları gibi yazıları çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazım Şinasi Dersan, Necmettin Sadık Sadak, Ali Naci Karacan ile birlikte Akşam Gazetesini çıkarmağa başladı (1918) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni Türk Alfabesinin hazırlanması ve uygulanması sırasında Dil Encümeninde görev aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Falih Rıfkı Atay, sağlam, atak, çekici, anlatımı ve duru Türkçesiyle Cumhuriyet basınının Encümeninde usta kalemlerinden biriydi ![]() ![]() Metin Oktay (1936 - 1991) 1936 yılında İzmir'de doğan Metin Oktay, Damlacık kulübünde futbola başlamış, Yün Mensucat takımından sonra geçtiği İzmirspor'da kendini göstererek genç milli takıma yükselmiştir ![]() 1956 yılında Galatasaray'a gelen Metin Oktay, İtalya'nın Palermo takımına transfer olduğu 1961-62 sezonu dışında sürekli Sarı Kırmrzılı formayı giymiştir ![]() Daha İzmirspor'da oynarken, attığı 17 golle İzmir Profesyonel Ligi gol kralı olan Metin Oktay, ondan sonraki yıllarda da bu unvanı nadiren başkalarına kaptırmıştır ![]() Metin Oktay kral olamadığı yıllarda da çok sayıda golle listenin hep ilk sıralarında yer almış, toplam 608 golle bir rekorun sahibi olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() 10 Haziran 1959'da Fenerbahçe kalesinin ağlarını yırtan golü , Türk futbol tarihine geçen büyük olaylarından biridir ![]() 1965 yılında ''Taçsız Kral'' adlı bir filmde de rol alan Oktay, futbol yaşamı boyunca sadece 1 kez oyundan atılmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Türk futbolunun efsane golcüsü Metin Oktay, 13 Eylül 1991'de bir trafik kazası sonucunda yaşamını yitirmişti ![]() Metin Oktay'ın gol krallığı listesi şöyledir: 1956-57 İstanbul Profesyonel ligi, 17 golle, 1957-58 İstanbul Profesyonel ligi, 19 golle, 1958-59 İstanbul Profesyonel ligi, 22 golle, 1959 Türkiye ligi,11 golle, 1959-60 Türkiye ligi, 33 golle, 1960-61 Türkiye ligi, 36 golle, 1962-63 Türkiye ligi, 38 golle, 1964-65 Türkiye ligi, 17 golle, 1968-69 Türkiye ligi, 17 golle, Cengiz Topel(1934-1964), ![]() Cengiz TOPEL Trabzonlu Tekel tütün eksperi Hakkı Bey'in oğludur ![]() ![]() ![]() ![]() İlkokula Bandırma II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 Ağustos 1964 yılında Rumlar'ı Türk Halkı'na karşı işledikleri insanlık dışı eylemlerden caydırmak için Eskişehir'den Kıbrıs'a, 4'lü Kol Komutanı olarak gönderildi ![]() ![]() ![]() ![]() Kıbrıs'ta, Adana'da, Ankara ve İstanbul'da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde toprağa verildi ![]() Örnek bir insan, mükemmel bir asker olan Cengiz TOPEL'in manevi varlığı önünde Türk Milleti ve Türk Havacılığı şükran ve saygıyla eğilir ![]() 7-8 Ağustos 1964 Hava Harekatı 7 Ağustos Cuma günü, ESKİŞEHİR'e yaklaşmakta olan bir C-54 uçağından Meydan Nöbetçi Subaylığına mesaj geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 numara Yzb ![]() 2 numara Ütğm ![]() 3 numara Yzb ![]() 4 numara Ütğm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılan bu uyarı uçuşu, ERENKÖY'de üç gündür direnen ve Anavatandan yardım bekleyenler için umut ışığı olmuştur ![]() 8 Ağustos 1964 gününe gelindiğinde istihbarat raporlarından Rum hucumbotlarının ERENKÖY ve GEMİKONAĞI Limanı civarında toplandığı öğrenilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ERENKÖY bölgesine kadar kol halinde uçtuktan sonra bölgeye varıldığında kol ikiye ayrılacaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yzb ![]() ![]() ![]() 1 numara Yzb ![]() 2 numara Ütğm ![]() 3 numara Yzb ![]() 4 numara Ütğm ![]() ![]() Yzb ![]() ![]() KIBRIS semalarında bu faaliyetler olurken TÜRKİYE�deki faaliyetler de olanca hızıyla devam etmekteydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ESKİŞEHİR 112 nci Filoda ise pilotlar kamelyada kendilerine sıra gelmesini bekliyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seçilen bu dörtlü kol, öğleden sonra geç vakitlerde brifinge alındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lider, Yzb ![]() 2 numara Ütğm ![]() 3 numara Yzb ![]() 4 numara Ütğm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Brifingte hedef bölgesi olarak GEMİKONAĞI Limanı bölgesinde olan hücumbotlara ikinci dalga olarak taaruz edileceği bildirildi ![]() ![]() ''Brifinge girdiğimiz zaman, Cengiz'i ilk defa olarak bu kadar sessiz gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() Cengiz TOPEL liderliğindeki kol, takriben 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON UÇUŞU ANTALYA'ya kadar yapılan yüksek irtifa uçuşundan sonra kol, AKDENİZ üzerinde alçalarak, alçak uçuşa başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kol ANTALYA'yı geçip AKDENİZ�in mavi suları üzerinde uçmaya başladığı zaman telsiz kulaklıklarından bilinen bir ses duyuldu: ''Tık tık'' ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sinirler gerilmişti yıllardır barış şartları içinde savaş için hazırlananlar artık savaşın içindeydiler ![]() ![]() ![]() ![]() Kol, akşam alaca karanlık vaktinde hedef bölgesine ulaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kol hedefleri olan hücumbotlar görülür görülmez, bir atış paterni teşkil etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk dalışlardan sonra kol, tekrar paterne girerek ikinci bir dalış için hazırlandı ![]() ![]() ![]() ![]() Uçağın İsabet Alması Ve Şehadeti AKDENİZ üzerinde, ERENKÖY'e gitmekte olan, Bnb ![]() ![]() - Cengiz Yüzbaşım uçağından dumanlar çıkıyor atla! (Ütğm ![]() ![]() - ![]() ![]() ![]() - Yüzbaşım! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Tamam atladı ![]() ![]() ![]() - Paraşütü açıldı ![]() ![]() ![]() ATLADIKTAN SONRASI Cengiz TOPEL�in uçağı yara almış ve kendisi paraşüt ile atlamak zorunda kalmıştır ![]() ![]() (1) Birinci varsayıma görre Cengiz TOPEL hedef şeçtiği hücumbota, ikinci dalışı esnasında emniyetli irtifanın altına inmiş veya bombayı bıraktıktan sonra bombasının gidişatını takip etmek suretiyle emniyetli irtifanın altına inmiştir ![]() ![]() ![]() (2) İkinci varsayımda ise; dalış, bombayı bırakış ve yükseliş anında hücumbotlardan veya karadan açılan uçaksavar ateşi ile vurulduğudur ![]() ![]() ![]() Cengiz TOPEL paraşütle atladıktan sonra; LEFKE, GAZİVEREN; ELYE ve ÇAMLIKÖY Türk yerleşim birimleri arasında bulunan, PERİSTERONORİ Rum köyünün yakınından geçen bir asfalt yola inmiştir ![]() ![]() 1974 yılından sonra Kıbrıs'a gittiğim zaman Cengiz'in olayına tanık olan mücahitler ile tanıştım ![]() ![]() ![]() Cengiz TOPEL'in yere indikten sonra haritasından LEFKE yönünü tespit ederek o yöne koşmaya başladığı ancak kısa bir süre sonra, arkasından bir jiple gelen üç Rum tarafından yakalandığı belirtilmektedir ![]() ![]() Buraya kadar anlatılanlardan anlaşılacağı gibi, Cengiz TOPEL�in uçağının yara alışından şehit olmasına kadar geçen olayların tam bir kanıtı olmamakta söylenenler genellikle varsayımlara ve tanıklara dayanmaktadır ![]() Cengiz TOPEL'in yakalandıktan sonra başına gelenler konusunda da bir çok varsayımlar ortaya atılmıştır ![]() İlk varsayıma göre; Cengiz TOPEL'in PERİSTERONORİ Rum köyü yakınlarında yakalandıktan sonra GÜZELYURT'a götürülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci bir varsayıma göre ise, Cengiz TOPEL, yakalandıktan sonra ilk olarak GÜZELYURT Rum Hastahanesi�ne götürülerek müşahade altına alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka tez ise, Cengiz TOPEL'in işkence görerek öldüğü fakat ölümünden sonra da vücudunda tahribat yapıldığı yolundadır ![]() İster işkence görerek şehit edilmiş olsun ki bu durum gerçeğe en yakın olanıdır ![]() ![]() ![]() Bütün bunlardan sonra Cengiz TOPEL, Lefkoşe Rum hastanesine götürüldü ![]() ![]() ![]() Cengiz TOPEL'in düşmesinden sonra TÜRKİYE hemen devreye girerek pilotunun geri verilmesini istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cengiz TOPEL korunabilir miydi? Bu soruyu o zamanın şartları içinde ele almak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alparslan Türkeş Milletimizin yetiştirdiği son Başbuğ�un hayat hikayesinin başlangıcında da göç var ![]() Yıl 1860 Orta Anadolu'da, Kayseri'nin, Pınarbaşı ilçesi'nin Yukarı Köşkerli Köyünde meskun Avşar Obalarından Koyunoğlu ailesi bir toprak meselesi yüzünden kavgaya girişince Sultan Abdülaziz'in fermanıyla Kıbrıs�a sürgün edilir ![]() Yıl 1917 ve Kasım�ın 25'i, öğle vakti ![]() ![]() ![]() ![]() Yıl 1921 ve 4 yıl 4 ay 4 günlük Ali Arslan, annesi tarafından yıkanır, yeni elbiseler giydirilir ve devrin âdetince fesi mücevherler ile süslenerek Sarayönü ilkokul'una (Sıbyan Mektebi) gönderilir ![]() ![]() ![]() ![]() Birbirinin ardısıra gelen ilkokul ve Rüştiye yılları ve her biri birbirinden daha değerli Hüsnü Bey, Selahattin Bey, Mehmet Asim Bey, Ragıp Tüzün Bey, Turgut Bey, Osman Zeki Bey ve Faiz Kaymak gibi Türklük ve Türkçülük şuuruyla bilenmiş birer hançer olan hocalarından feyz alır ![]() ![]() ![]() Küçük Alparslan�ın doğup, yetiştiği o yıllarda, Piyale Pasa yadigârı Kıbrıs, sevgili Yeşilada'mızın tamamı İngiliz işgali altındadır ve Türk'ün istiklâlini kaybetmesinin ne demek olduğu Onun ruhunun derinliklerine şuurunun uyanmağa başladığı günden, çocukluk yıllarının başlangıcından başlayarak siner ![]() ![]() Yıl 1933 ve Alparslan�ın artik işgal altında, esaret altında yasamaya dayanacak gücü kalmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ailesi İstanbul�a yerleşince Alparslan�ın ilk isi Kuleli Askeri Lisesi'ne kayıt olmak olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıl 1936 Kuleli Askeri Lisesi'ni pekiyi derece ile asteğmen olarak bitirince Ankara ve Harp Akademisi yılları baslar ![]() ![]() Yıl 1940 Isparta'da gönlünü Muzaffer Ana'ya kaptırır ve evlenirler ![]() ![]() Yıl 1944 3 Mayıs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şâirin öz yurdunda garipsin, özyurdunda parya dediğince tutuklanır Türkçüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıl 1947 Alparslan Türkeş ve 15 diğer Türk subayı, A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıl 1955 dış görev için açılan sınavı kazanarak A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1959 yılında Almanya'ya Atom ve Nükleer Okulu'na gönderilir ve bu okulu basarıyla bitirir ![]() ![]() Yıl 1960, tarih 27 Mayıs öteden beri örgütlenen ve memlekette kardeş kavgasını önleyerek bazı reformlar yapmayı hedefleyen Milli Birlik Komitesi'nin ülke yönetimine el koyduğunu açıklayan bildiriyi radyodan okuyan kişi ve "ihtilâl'in kudretli Albayı�dır ![]() ![]() ![]() Ancak Milli Birlik Komitesi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle, 13Kasim 1960'ta Kurmay Albay Alparslan Türkeş ve "ondörtler" olarak bilinen arkadaşları Komite'nin diğer üyelerince emekliye sevk edilerek tasfiye edilirler ve zorla evlerinden alınıp yurtdışında görevlendirilmek suretiyle sürgün edilirler ![]() ![]() 1961-62 1963 yılına kadar 2,5 yıl, yönetimi elinde bulunduranlarca Alparslan Türkeş�in Türkiye'ye dönmesine müsaade edilmez ![]() Yıl 1963 tarih 23 Mart Alparslan Türkeş sürgünden yurda döner ![]() Dava arkadaşlarıyla birlikte kadro oluşturup partileşmek amacıyla "Huzur ve Yükseliş Derneği" adli bir dernek kurar ![]() Kısa bir süre sonra Talat Aydemir'in giriştiği darbe teşebbüsüne karıştığı iddiası ile tutuklanır ve Mamak Askeri Cezaevinde dört ay hücre hapsinde yatar, yargılanır ve beraat eder ![]() Tarih 31 Mart 1965 saat 11 ![]() ![]() Tarih 1 Ağustos 1965 Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Büyük Kurultay�ında Genel Başkanlığına seçilir ![]() ![]() Yıl 1969 Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin adi Milliyetçi Hareket Partisi amblemi de Üç Hilâl olarak değiştirilir ![]() ![]() İlki, 31 Mart 1975 -13 Haziran 1977 yılları arasında ve ikincisi de 1 Ağustos - 31 Aralık 1977 tarihleri arasında Süleyman Demirel başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinde MHP Genel Başkanı olarak, Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı yapar ![]() Ülkü Ocakları, Büyük Ülkü Derneği ve diğer mesleki örgütlenmeler baslar ![]() 1968 Yılından itibaren Marksist ve bölücü gençlik hareketleri üniversitelerde yuvalanır ve üniversite özerkliğinden istifade ederek buraları silah, cephane deposu haline getirerek "Komünist Devrim" için üs haline koyarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gelişmelerden rahatsız olan Türklük ve Türkçülük düşmanları özellikle de Komünist örgütler kendilerine okulda, fabrikada, köyde, kentte, dağda her yerde ama her yerde karşı çıkıp mücadele eden Ülkücü Hareket'e karşı savaş ilan ederler ve 12 Eylül 1980'e kadar 5000 civarında Ülkücüyü şehit ederler ![]() ![]() Başbuğ için 1978, 1979, 1980 yılları bir çoğunu bizzat kendisinin yetiştirdiği binlerce ülküdaşının Komünist çetelerce katledildiğini gördüğü, kan ağlayan bir yürekle her şeye rağmen kaybetmediği soğukkanlılığıyla bir iç savaşı önlediği ızdırap dolu yıllardır ![]() 12 Eylül 1980 sabahı pusudakiler yeterince olgunlaşan şartların neticesi ihtilâllerini yaparlar ![]() ![]() ![]() Başbuğ 12 Eylül'den üç gün sonra teslim olur ![]() ![]() ![]() Tarih 6 Eylül 1987 ![]() ![]() ![]() Tarih 4 Ekim 1987 ![]() ![]() ![]() Tarih 20 Ekim 1991 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarih 27 Aralık 1992 ![]() ![]() ![]() Tarih 24 Ocak 1992 MÇP'nin 4 ![]() ![]() Yıl 1997 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Unutulmayanlar (Biyografi)Ediz Hun ![]() 1940 Istanbul dogumludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ediz Hun, 1940 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Annem felsefe öğretmeniydi, babam da makine mühendisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk Lisesi'nden mezun olduktan sonra bir süre Almanya'daki Würzburg Üniversitesi'ne devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Sinemamız o yıllar tamamen kendi kabuğunda bulunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 Ocak 1973'te hostes Berna Hanım'la evlendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Coşkun Aral 1 Mayıs 1956’da Siirt’te doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() 1977 yılı, kanlı 1 Mayıs olaylarında çektiği fotoğraflarla ilk kez Sipa Press Ajansı yoluyla adını dünya basınında duyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() 1980 yılında ilk defa Sipa Press Ajansı adına Türkiye dışında görev aldı ![]() ![]() ![]() 14 Ekim 1980 günü kaçırılan bir uçakta dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirerek, Türk ve dünya basınında adından söz ettirdi ![]() ![]() ![]() ![]() 1986 yılında fotoğrafa ilaveten Türkiye’de 32 ![]() ![]() Fotoğraf Sergileri 1983-85 yılları arasında çektiği savaş fotoğrafları Paris’te FNAC’da sergilendi ![]() Aynı yıllarda NewYork’ta Time Life Galerisi’nde savaş fotoğrafları sergilendi ![]() 1988 yılında Ara Güler ile birlikte Danimarka ve Finlandiya’da bir sergi açtı ![]() 1993 yılında Almanya’nın Düsseldorf kentinde yabancılar kültür merkezinde “Savaş ve İnsan” konulu bir sergi hazırladı ![]() Kitapları 1983 yılında aralarında National Geographic’in ünlü fotoğrafçısı Reza ve Yan Morvan’ın da bulunduğu dört savaş fotoğrafçısı ile birlikte hazırladığı “Galile’de Barış” adlı savaş fotoğraf albümü Edition de Minuit tarafından yayınlandı ![]() ![]() Yine New York’ta, Pantheon Yayınevi tarafından son dönemin en iyi 31 savaş fotoğrafçısını içeren "War Torn" kitabında yer aldı ![]() 1988 yılında “Türkiye: Bin Millik Büyük Serüven” adlı macera fotoğraf albümü yayınlandı ![]() ![]() ![]() ![]() 2001 yılının Şubat ayında, Viyana’da Kültür Bakanlığı Yabancılar Kültür Merkezi’nde savaş konulu fotoğraf sergisi açıldı ![]() Evliya Çelebi (1611 - 1682) ![]() Asıl adı Derviş Mehmed Zillî olan Evliya Çelebi'dir 1611 yılında İstanbul Unkapanı'nda doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evliya Çelebi Seyahatname’nin girişinde seyahate duyduğu ilgiyi anlatırken bir gece rüyasında Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed'i gördüğünü, ondan "şefaat ya Resulallah" diyerek şefaat isteyecek yerde, şaşırıp "seyahat ya Resulallah" dediğini, bunun üzerine Sevgili Peygamberimiz'in ona gönlünün uyarınca gezme, uzak ülkeleri görme imkanı verdiğini yazar ![]() Evliya Çelebi bu rüya üzerine 1635'te, önce İstanbul'u dolaşmaya, gördüklerini, duyduklarını yazmaya başladı ![]() ![]() ![]() 1645'te Yanya'nın alınmasıyla sonuçlanan savaşta, Yusuf Paşa'nın yanında görevli bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seyahatname Evliya Çelebi 50 yılı kapsayan bir zaman dilimi içinde gezdiği yerlerde toplumların yaşama düzenini ve özelliklerini yansıtan gözlemler yapmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Divan edebiyatında düzyazı ayrı bir marifet ürünü sayılır, ağdalı bir biçimle ortaya konurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evliya Çelebi belli bir süre içinde, özdeş zamanda geçen iki olayı, yerinde görmüş gibi anlatır, böylece zaman kavramını ortadan kaldırır ![]() ![]() ![]() Evliya Çelebi insanlara ilgili bilgiler yanında, yörenin evlerinden, cami, mescid, çeşme, han, saray, konak, hamam, kilise, manastır, kule, kale, sur, yol, havra gibi değişik yapılarından da söz eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cem Karaca ( 05 ![]() ![]() ![]() ![]() Muhtar Cem Karaca 5 Nisan 1945'de İstanbul'da dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu insanıyla tanışma Cem Karaca'nın Anadolu müziği ile ciddi anlamda ilk tanışması ise askerliği esnasında oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanatçı Cem Karaca, solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle 8 Şubat 2004 günü 59 yaşında hayatını kaybetti ![]() ![]() Hakkında yazılanlar 1 ![]() Gökhan Aya Ada Müzik Kitapları “Sevinçlerimiz bile artık mekanik Sevgisiz, saygısız, otomatik Bu şarkı kimilerine çok geç artık Bu şarkı kirlenmiş bir çığlık!” Fakir BAYKURT Burdur, Yeşilova, Akçaköy'de 1929 da doğdu ![]() ![]() Gönen Köy Enstitüsü' nü bitirince (1948) beş yıl köy öğretmenliği yaptı ![]() ![]() "( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askerlik dönüşü Şavşat'a tayin edildi ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrenciliğinde Köy Enstitüleri Dergisi' nde ( Temmuz 1946), Tahir Baykurt imzalı şiirleriyle sanat hayatına girdi ![]() ![]() Ne yapmak istedim ben? Köyün, köylülerin yaşamına ışık tutmak ![]() ![]() Yazarken bütün endişesinin "içinde doğup yetiştiği köylülerin hallerini, sanatın gerçeklerini de göz önünde tutarak ortaya sürmek; sanatın en iyi amacının, hem konusu olan insanı hem de okuyanı, bulunduğu durumdan biraz daha ileri sıçratmak" olduğunu belirten ve eserleri tükendikçe yeni baskıları yapılan Baykurt, bu yönüyle gerçekçi, devrimci romanlarımız arasında yer aldı ![]() "Her yazarın, yarattığı biçemin yanında, bir kendine özgülüğü vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1979 yılında Almanya'nın Duisburg şehrine yerleşen yazar, öğretmenlik görevi ile yazarlığı, ölümüne değin bu şehirde sürdürdü ![]() Yaşamı boyunca sevgiye büyük önem veren Fakir Baykurt, 1989'da yazdığı "Benim Dileğim" başlıklı şiirinde şöyle diyor: Benim dileğim Yüz yıldan fazla yaşamak değil Bir küçük dileğim var halkımdan Mutlu olduğu o güzel mevsimde Bir türkü süresi anımsanmak Onu da paşa gönlü bilir ![]() Benim yazma yöntemim katılımcılık diye özetlenebilinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baykurt, Burdur-Yeşilova kazası Akçaköy'deki evlerinde bir kütüphane kurdu ve bunun açılışını da Kültür Bakanı İstemihan Talay'a yaptırdı ![]() ![]() Fakir Baykurt "Almanya Türkiyeli Yazarlar Çalışma Grubu" ve "Duisburg Edebiyat Kahvesi"ni kurdu ![]() Bizim köyün unu bitti Koca köylü hapı yuttu Mart ayının içinde Kara Süllü öldü gitti Sarı gelin öldü gitti Elif gelin, Kezban gelin öldü gitti Aaaaah Ölenler öldü gitti İyi kötü Bir sevdiğim kız vardı Öldü gitti ![]() Gayri koymam sazımı Alır başımı giderim Gidenlerin suçu neydi? Sual ederim! Fakir Baykurt Essen'de öldü ![]() Fakir Baykurt'un adı, Duisburg'da 20 yıl boyunca yaşadığı semtteki meydana verildi ![]() Sinemaya da aktarılan ve tiyatroda oynanan ve Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ESERLERİ : Roman : Yılanların Öcü (1954) Irazcanın Dirliği (1961) Onuncu Köy (1961) Amerikan Sargısı (1967) Tırpan (1970) Köygöçüren (1973) Keklik (1975) Kara Ahmet Destanı (1977) Yayla (1977) Yüksek Fırınlar (1983) Koca Ren (1986) Yarım Ekmek (1997) Öykü : Çilli (1955) Efendilik Savaşı (1959) Karın Ağrısı (1961) Cüce Muhammet (1964) Anadolu Garajı (1970) On Binlerce Kağnı (1971) Can Parası (1973) İçerdeki Oğul (1974) Sınırdaki Ölü (1975) Gece Vardiyası (1982) Barış Çöreği (1982) Duirsbug Treni (1986) Bizim İnce Kızlar (1992) Dikenli Tel (1998) Toplum - Eğitim : Efkar Tepesi (1960) Şamaroğlanları (1976) Halk Öyküleri : Kerem ile Aslı (1974) Kale Kale (1978) Çocuk : Topal Arkadaş (1980) Yandım Ali (1980) Sakarca (1980) Sarı Köpek (1980) Dünya Güzeli (1985) Saka Kuşları (1985) Şiir : Bir Uzun Yol (1989) Cemal Resit Rey ![]() Cemal Reşit Rey sarayla yakın ilişkileri olan, son Osmanlı ailelerinden birinin oğluydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet Reşit Bey ve ailesi, savaş başlayınca Paris'te uzun süre kalamazlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Reşit, cumhuriyetin ilanından iki ay önce Paris Konservatuvarından mezun olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Reşit Rey'in yaşamı sürekli çalışarak, üreterek geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1970'lerde Cemal Reşit Rey, Haldun Dormen'in sahneye koyacağı bir müzikalin siparişini alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yılmaz Güney Asıl adı Yılmaz Pütün'dür ![]() ![]() Yılmaz Güney oynadığı filmlerde haksızlığa uğramış halktan insanları canlandırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güney, sonraki Aç kurtlar (1969), Umut (1970), Umutsuzlar (1971), Acı (1971), Ağıt (1971) gibi filmlerinde ülke gerçeklerine değinen ve ezilen insanı odak olarak alan bir anlatım geliştirdi ![]() ![]() ![]() Güney, 1974'te yönettiği Arkadaş'ta ve daha sonra hapse girdiği için Şerif Gören tarafından tamamlanan Endişe`de (1974), gene hapse girdiği için sadece senaryosunu yazdığı, Şerif Gören tarafından yönetilen Yol`da (1982), ölümünden önce yurtdışında yönettiği son filmi Duvar`da (1983) kendine özgün tema ve anlatım biçimlerini geliştirerek uyguladı ![]() ![]() Güney 1974 yılında Yumurtalık Savcısı'nı öldürme suçundan, 18 yıla mahkum oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Atıf Yılmaz Batıbeki Atıf Yılmaz Batıbeki,9 Aralık 1925'te Mersin'de dünyaya geldi ve 5 Mayıs 2006 akşamı İstanbul'da vefat etti, mezarı Zincirlikuyu Mezarlığındadır ![]() ![]() ![]() Üniversite öncesi öğrenimini Mersin'de tamamlayan Atıf Yılmaz, bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuduktan sonra resime olan ilgisi nedeniyle Güzel Sanatlar Akademisi'nin Resim Bölümü'ne geçiş yaparak eğitimini tamamladı ![]() ![]() Batıbeki, bir süre film eleştirmeni, ressam ve senaryo yazarı olarak çalıştıktan ve iki filmde yönetmen yardımcılığı yaptıktan sonra, 1951 yılında ilk konulu filmi Kanlı Feryatla yönetmenliğe başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk sinemasının tanınan bir çok yönetmeninden; Zeki Ökten, Yılmaz Güney, Şerif Gören, Ali Özgentürk, Halit Refiğ gibi ünlü yönetmenlerin yetişmesinde katkısı oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Eğreti Gelin'den bir sahne Türk sinemasına 'kadın'ı öğrenen yönetmen olarakta geçmiştir ![]() Türkan Şoray: 'Kölen Olayım' (1969), 'Kara Gözlüm' (1970), 'Ateş Parçası', 'Güllü', 'Unutulan Kadın', 'Yedi Kocalı Hürmüz' (1971), 'Cemo', 'Zulüm' (1972), 'Güllü Geliyor Güllü' (1973), 'Selvi Boylum Al Yazmalım' (1977), 'Mine' (1982) Müjde Ar: 'Adı Vasfiye' (1985), 'Aaah Belinda', 'Dul Bir Kadın', 'Asiye Nasıl Kurtulur' Hale Soygazi: 'Bir Yudum Sevgi' (1984) , 'Kadının Adı Yok', 'Bekle Dedim Gölgeye' Özel hayatında üç evilik yaptı; Nurhan Nur, Ayşe Şasa ve son olarak yazar Vedat Türkali'nin kızı Deniz Türkali ile evliydi ![]() Yıldırım Gürses 21 Ocak 1939 yılında Bursa'da doğdu ![]() ![]() ![]() 1959'da da Üniversitelerarası Ses Kralı seçildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 350'ye yakın bestesi olan sanatçının ünlü besteleri arasında "İçime Hüzün Doluyor", "Gençliğe Veda", "Son Mektup", "Aşkın Bahardır", "Senin Aşkına Doyum Olmaz", "Gurbet", "Bir Garip Yolcu", "Feryat", "Eller", "Affetmem Asla Seni", Güller Ağlasın", Sonbahar Rüzgarları", "Sarsam Seni Gül Dudaklım", "Liseli Kız", "Mazideki Aşk" bulunuyor ![]() Yıldırım Gürses 18 Kasım 2000 yılında öldü ![]() Vahi Öz ![]() 1911 yılında İstanbul'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FİLMLERİ Bir Dağ masalı, Toto Ali Milyoner, Gol Kralı Cafer,Ayşecik Fakir Prenses,Şaşkın Baba,Anadolu Çocuğu, Dokunma Bozulurum, Helal Adanalı Celal, Horoz Nuri, Bekar Odası, Kanlı Nigar ![]() |
![]() |
![]() |
|