![]() |
Özay Gönlüm |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Özay GönlümÖzay Gönlüm ( 1940)- (01 ![]() ![]() BİR YÂREN: ÖZAY GÖNLÜM Türk dinleyicisi onu peruk saçı, şık takım elbisesi ve yeleği, kolunda tesbihi, sazının altında bacağına serili mendili, ayağında çizmesi ile Ege yöresinden derlediği türküleri ama illa ki de "Ninenin Mektupları" ile tanıdı ![]() ![]() Özay Gönlüm baba tarafından Denizliliydi ![]() ![]() başladı, ortaokul yıllarında keman çaldı ![]() ![]() yöresinden pek çok türkü derledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1973'ten sonra on yıl kadar İzmir Fuarı'nda sahne aldı ![]() ![]() ![]() tepsi fındıklar", "Şu dağlar tepe tepe"yi bu dönemde plaklara okudu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gönlüm, radyo programlarında bağlama çalmasına rağmen cura ve "şelpe" tekniğine de çok önem vermiştir ![]() Çine'ye kadar bir çok cura çalanla çalışmış, katıldığı programlarda her boydan cura çalmıştır ![]() 70'li yılların sonunda esprili kişiliği ve türkülerinin yanı sıra bağlama yapımcısı Cafer Açın'e yaptırdığı "yâren"i ile de ünlendi ![]() ![]() TRT için pek çok alanda çalışan Gönlüm, 80'li yıllarda Maliye Bakanlığı'nın televizyon için hazırladığı KDV reklamlarında oynadı ![]() ![]() "Yâren"ini yanına katıp 42 ülkede konserler veren Özay Gönlüm, Kültür Bakanlığı Hagem'de Repertuar Kurulu üyeliği, TRT Türk Halk Müziği Repertuar Kurulu üyeliği ve birçok sınavda jüri üyeliği görevlerinde de bulundu ![]() buluşan Gönlüm, yâreni, boy boy curası ve söylediği türkülerle Türk dinleyicisine yine doyumsuz geceler yaşatıyordu ![]() Özay Gönlüm, 1 Mart 2000 Çarşamba günü, birkaç gündür tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde geceyarısına doğru solunum yetmezliğinden vefat etti ![]() ![]() NİNENİN MEKTUBU Amanın yavrım, Ben öyle duyuyom, o gocuman memleketlerde cicili bicili, boyalı moyalı, şıngırdak fıngırdak, kirpikleri takma, saçları sokma, onlan bunlan düşüp kalkma, gözleri elde, etekleri belde, artanı da yerde, sıska mıska, şıbıldak gibi bazı, çirkin mirkin hanımlar, gızlar oluveriyormuş ![]() tutuluveren de, yanıveren de deme yavrım ![]() sırma telli, eline el değmemiş, kötü süt emmemiş, sevisi derinde, eti butu yerinde olmalı ![]() pazara kadar değil, mezara kadar varmalı ![]() mı, koluna taktın mı yakışmalı, duvara attın mı yapışmalı ![]() dinle bakem, bi kulağından sok da öte kulağını tıka, çıkıvermesin len ![]() nazlı Eminen ne güne duruyo? Geçenlerde ekmek ediyodum ![]() ![]() ![]() "Koley gelsin ninem" deye artanını da o edivedi sağolsun ![]() hopur hopur ![]() ![]() ediverdikten sonra iki süpürgü çalıvedi avluya, malların altlarını kürüyüvedi ![]() Ben de ah benim ak topanım, gövercinim, kalem kaşlım, nazlı gülüm, mor zümbülüm, al bürgülüm, bol görgülüm, naha Alah seni allı başlı gelinler edivesin, muradına er, gonca güller der, naha evlerine sarı sarı buğdeyler yağıvesin deye dualar edivedim ![]() gelinim olmecen mi len?" ![]() öpüvediydim ![]() ![]() gülüyo de mi? Seni gavurun ***i seni! Emi güzel yavrım, yokluğun köz oluyo yüreğimde ![]() Dün akşamüstü kırmızı fistanımı geydim de şööle cami duvarına doğru yukarı çıkıyodum ![]() ![]() bende şööle oturdum ![]() dinliyon deyyodum ![]() ![]() ![]() açcık oynayıvee" dedi ![]() ![]() ![]() dedim, "benden geçti gari a yavrim ![]() cıscıbıldak soy, köyün delikanlılarını ünle, onların garşısında böyle şakkıdı şukkudu bi oynatıve!" ![]() yüreciğimde ![]() ![]() ![]() Gel gari yavrım, gel gari! He hey ![]() |
![]() |
![]() |
|