Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ali, efendi, tamburi

Tamburî Ali Efendi

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tamburî Ali Efendi

Tamburî Ali Efendi

Çocukluğunda hafız olan Ali Efendi, gençlik yıllarında İstanbul'da med­rese öğrenimi gördü; 1862'de sınav­la saray müezzinliğine seçildi; padi­şahın ikinci imamlığına kadar yük­seldi ve 1885'te saraydan ayrılarak İzmir'e yerleşti Bir ara Manisa'ya taşındıysa da yeniden İzmir'e dön­dü

Türk çalgı müziği bestecilerinin önemlilerinden olan Tamburî Ali Efendi, Küçük Osman Bey'den tam­bur, birçok besteciden makam, usul ve repertuvar dersleri almış, ünlü tambur ve kemence ustası Cemil Bey gibi öğrenciler yetiştirmiştir Çağdaşı Hacı Arif Bey'in romantiz­mini hem kendi lirizmiyle, hem de klasik kurallarla ustaca birleştiren besteci, yalnızca ağırsemai, yürüksemai gibi klasik biçimlerde değil,Arif Bey'in en önemli biçim haline getirdiği şarkı biçiminde de yapıtlar vermiştirNotası bulunan 108 yapıtının yedisi çalgı müziği (dört peşrev, üç sazsemaisi), otuzu klasik biçimlerde sözlü yapıt (on altı beste, yedi ağırsemai, yedi yürüksemai) ve yetmişi şarkı olan Tamburî Ali Efendi'nin çalgı müziği alanındaki en önemli yapıtı SuzidilPeşrevi,Türk çalgı müziğinin de en seçkin parçalarından biridir»

Suzidil makamında: Bilmedik yari ki bizden bu kadar gafil imiş {II beste); Kani yad-ı lebinle hun-i dil nuş ettiğim demler (agırsemai); Cey­hun arayan dide-i giryanımı görsün (yürüksemai); Yandıkça oldu suzan kalb-i şererfeşanım (şarkı); Her bir bakışında neşe buldum (şarkı)

Nihavent makamında: Bilmezdim özüm gamzene meftun imişim ben

Uşşak makamında:Tıfl-ı nazım meclis-i rindana gel (yürüksemai)

Hüseyni makamında: Senden bilirim yok bana bir faide ey gül (şarkı)

Rast makamında: Anlatayım halin dildare ben (şarkı)

Segah makamında: Dilharab-ı aşkınım sensin sebep berbadıma

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com