Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
avni, özüdoğru, şefik

Şefik Avni Özüdoğru

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şefik Avni Özüdoğru

Hüseyin Avni Bey’ in oğludur İlk öğrenimini Samsun'da, Türk ve Fransız mekteplerinde yaptı Çok iyi İngilizce, Fransızca ve Almanca biliyordu 1901 yılında İstanbul'daki Mühendishâne-i Berrî Hümâyuna girdi ve buradan 1 Eylül 1903 yılında İstihkâm Teğmeni olarak mezun oldu 1904 yılında Üsteğmen oldu Harp Akademisi'ni, 26 Eylül 1906 tarihinde bitirdi 1909-1911 yılları arasında Almanya'ya meslekî eğitim ve öğrenime göndü Balkan Savaşı başlayınca yurda döndü ve Erkânı Harp Mektebi"nde öğretmenliğe başladı 1 Dünya Savaşı başlayınca da Erzurum Müstahkem Mevkii Erkânı Harp Reisliği'ne tâyin edildi; 1915 yılında Binbaşı oldu 31ve 17Tümenlere kumanda etti 1917 yılında Galiçya 4 Kolordu Erkânı Harp Reisliği'nde 46 ve 19 Tümen Komutanlıklarında bulundu 1918 yılında Yarbay oldu Mütareke sonrası Samsun bulunan 15 Tümen’e kumandan olarak tayin oldu 1919 yılında Kurtuluş Savaşına katıldı Bu görevde iken "Karadeniz Mıntıkası Örfi İdare/Sıkıyönetim Kumandanı" olarak vazifelendirildi Bu görevde iken Pontusçu Çetelere karşı Milis/Oymak Teşkilâtlarını kurdu

Ankara Hükümeti'ne katılması dolayısıyla İstanbul bulunan Kürt Mustafa ve Saray Mahkemeleri tarafından gıyabında idama mahkûm edildi 1921 yılında, emekliliğini istedi Daha sonra Samsun'da çıkarılan Aks-ı Seda gazetesini yönetti 1925 yılına kadar Samsun Belediye Başkanlığı yaptı 1930 yılında Serbest Fırka Samsun İl örgütünü kurdu Parti kapatılınca siyasi hayattan çekildi 1946 yılında Demokrat Parti Samsun Ocak Şubesini kurdu Parti yöneticileri ile anlaşmazlığa düşünce istifa ederek siyasi hayattan çekildiSamsunda bulunan Esentepe Kışlasına adı verilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com