Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ali, efendi, tanburi

Tanburi Ali Efendi

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tanburi Ali Efendi

Midilli'nin tanınmış ailelerinden olan Tanburi Ali Efendi, çocukluk yılların­da sesinin güzelliği nedeniyle hafız olarak ün kazandı Genç yaşında İs­tanbul'a gelerek medresede öğrenim gördü, Enderunlu bestecilerden Latif Ağa'dan, Sütlüceli Asım ve Kanuni Rı­za Efendilerden şarkı meşk etti Tanburi Küçük Osman Bey'den de tanbur çalmasını öğrendi Bu çalgıyı çok iyi çaldığından Tanburi lakabıyla anıldı Abdülaziz'in tahta geçmesinden son­ra Mabeyn-i Hümayun'a alınan Tan­buri Ali Efendi, sesinin güzelliği ve dinsel müzikteki bilgisinden dolayı gö­revinde yükselerek "kudüs" payesiy-le padişah imamlığına atandı Abdülhamit II döneminde, 1885'te saraydan ayrılarak İzmir'e yerleşti, birçok öğ­renci yetiştirdi, yapıtlarının çoğunu da bu kentte besteledi Müziğin klasik gelenekleri içinde ye­tişen Tanburi Ali Efendinin bestele­ri içten bir lirizmin coşkulu ve seçkin örnekleridir Oğlu Tanburi Aziz Bey ve Manisalı Hafız Sâlis Efendi'nin no­taya aldıkları yapıtlarından ancak yüz kadarı günümüze gelebilmiştir Şarkı formundaki bestelerinden başka çeşitli makamlarda peşrevleri, saz semaileri, vb vardır

Eserleri:
Bestenigâr şarkı (aksak): Sevdim se­ni gayetle ben ey bî-misl ü menendim Evcârâ şarkı (sengin semai): Bir şuha gönül âşık olup derbeder oldu Muhayyer şarkı (sengin semai): Fer­yada ne hacet yürü bend eyle dehâ­nın

Isfahan şarkı (devr-i revan): Bezm-i aşkın her ne dem etsem tahattur ey civan

Saba şarkı (devr-i hindi): Sabâ ahvâ­lim arz et sûy-i yâre Şehnaz şarkı (aksak): Bir tarafdan âşıkı der u gam-ı yâr ağlatır Hicaz şarkı (ağır aksak semai): Has­ret odı yakdı ciğerim, ey ruh-ı âlim Hicaz şarkı (curcnna): Sevdâ-yı aşk ile dâim yanarım

Hicazkâr şarla (aksak) Menendin yok gülüm bir mehlikâsm Hüseyni şarkı (ağır aksak semai): Şemşîf-i nigâhınla vuruldum ciğerimden

Hüseyni şarkı (devr-i hindi): Sen su­nup badeyi ben nûş edeyim Hüzzam şarkı (aksak): Sevdim yine bir âfet gibi yâr

Hüzzam şarkı (düyek): Bir dil düştü sana yârim âh bu dem Karcığar şarkı (ağır aksak): Şîvene söz yok güzelsin

Nihavent şarkı (ağır aksak semai): Bil­mem anı ben gelmedi misli bu diyâ-re

Nihavent şarkı (curcuna): Ben âşık oldum bir güle

Suzinak şarkı (düyek): Reva mı ey pe­ri gülmek

Uşşak şarkı (ağır aksak): Güzeldir vechine kimler kul olmaz Uşşak şarkı (müsemmen): Va'd-i visa­linle alt etdin beni Uşşak şarkı (Türk aksağı): Oldu yine bîçâre gönül mübtelâ-yı aşk

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com