![]() |
..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..![]() TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANLARI BİYOGRAFİSİ _BİYOGRAFİ SIRASI_ 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() 14 ![]() 15 ![]() 16 ![]() 17 ![]() 18 ![]() 19 ![]() 20 ![]() 21 ![]() 22 ![]() 23 ![]() 24 ![]() 25 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..İSMET İNÖNÜ ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1884 yılında izmir'de dogdu ![]() ![]() 1903 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1906 yılında Harp Akademisi'nden mezun olarak, ordunun çeşitli kademelerinde görev yaptı ![]() 1910-1913 yılları arasında Yemen isyanı'nın bastırılması harekâtına katıldı ![]() Bu ve bundan önceki görevlerinde hudut problemleri ve asilerle yapılan anlasmalarda görev aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz'dan sonra kazanılan zafer üzerine Mudanya Mütarekesi'nde Büyük Millet Meclisi'ni temsil etti ![]() Barış Konferansı'na Dışişleri Bakan ve Türk heyeti başkanı olarak katıldı ![]() 24 Temmuz 1923'te Lozan Andlaşması'nı imzaladı ![]() Cumhuriyetin ilânından sonra 1923-1924 yıllarında ilk hükûmette Başbakan olarak görev aldı, 1924-1937 yılları arasında bu görevini sürdürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1965 yılında bu görevden ayrıldıktan sonra milletvekili olarak siyasî hayatına devam etti, 1972'de Parti Genel Ba?kanlıgı ve milletvekilliginden istifa ederek; ölünceye kadar (25 Aralık 1973) Anayasa geregince Cumhuriyet Senatosu tabiî üyeligi görevinde bulundu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..ALİ FETHİ OKYAR T ![]() ![]() ![]() ![]() 1880'de Rumeli' de Pirlepe' de doğan Okyar 1904' te Harp Akademisi'ni bitirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1917' de İstanbul milletvekili olarak yeniden Meclis-i Mebusan' a girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1934'te Londra büyükelçiliğine atanan Okyar daha sonra yeniden milletvekili seçildi (1939-1942) ![]() ![]() Eski başbakanlardan Ali Fethi Okyar 7 Mayıs 1943'de İstanbul'da öldü ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..CELAL BAYAR ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1883 yılında Bursa Gemlik ilçesinin Umurbey köyünde doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 Ocak 1920'de toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi'ne Saruhan Sancağı Milletvekili olarak katıldı ![]() ![]() Bu mücadelenin kazanılması sırasında Batı Anadolu'da faaliyet gösterdi ![]() ![]() ![]() Lozan Barış Konferansı'na müşavir göreviyle katıldı ![]() ![]() 1924 yılında Yş Bankası'nın kurulmasında önemli rol oynadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok partili siyasî hayata geçilmesi üzerine 1946 yılında arkadaşları ile birlikte Demokrat Parti'yi kurdu ve başkanlığına getirildi ![]() ![]() 10 yıl boyunca sürdürdüğü bu görevden 27 Mayıs harekâtı ile 1960 yılında ayrıldı ![]() Yassıada Mahkemesi tarafından idama mahkum edildi ![]() ![]() ![]() ![]() 22 Ağustos 1986 tarihinde İstanbul'da vefat etti ![]() ESERLERİ Kayseri Cezaevi Günlüğü Celal Bayar Yapı Kredi Yayınları / Tarih Dizisi Celal Bayar yaklaşık üç yıl kaldığı Kayseri Cezaevi'ndeki günlerini anlatırken, geriye dönüşler yaparak, Yassıada anılarını da aktarıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aldatmadığını anladım ![]() ![]() ![]() ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 1 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Celal Bayar, Ben de Yazdım'da; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını; Meşrutiyet Devri'nin seçme olaylarını, Mondros Mütarekesi'nden bu yana milli mücadeleyi, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk çalışmalarını, ilk meclis hükümetlerini, Atatürk'ü ve devrimlerini; anılarına, yaşadıklarına ve belgelere dayandırarak, Türkiye'nin 20 ![]() ![]() ![]() Ben de Yazdım'ın birinci cildinde; İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kuruluşu, örgütlenmesi ve tüzüğü, Jön Türkler'in faaliyetleri ve Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki siyasal etkileri, 31 Mart 1909 irtica hareketi ve ordu içindeki etkileri, 31 Mart ayaklanmasında Osmanlı basını, irticai örgütlerin eylemleri ve sonuçları, irticaya karşı kurulan Hareket Ordusu'nun İstanbul'a yürümesi, Vahdeddin'in tahta çıkışı (1918), Mustafa Kemal'in değerlendirmeleri, 'Cihad-ı Mukaddes' ilan edilmesi ve sonuçları, 1918 Mondros Anlaşması, tam metni ve ayrıntılı yorumları gibi konular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 2 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Ben de Yazdım'ın ikinci cildinde; Abdülhamid devrinin sona erişi, 31 Mart 1909 irtica hareketinin oluşumu ve sonuçları, Jön Türkler'in örgütlenmeleri ve etkileri, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin yapısı ve ilkeleri, Turancılık ve Osmanlıcılık, Arnavutlar'ın ve Araplar'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılma girişimleri, İtalya'nın Trablusgarp'ı ele geçimesi (1911), 1912 seçimleri ve partiler arası çekişmeler, ordu içinde yenilik karşıtı örgütlenmeler ve etkileri, ordu mensuplarının politikayla uğraşmalarının yasaklanması ve gerekçeleri, Akdeniz'de siyasi dengeler ve İngilizler'in Mısır'ı işgali gerekçeleri gibi konular ele alımaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 3 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Ben'de Yazdım'ın üçüncü cildinde; İngiltere'nin Mısır politikası ve Mısır'ı işgali, Jön Türkler'in Mısır'daki gizli faaliyetleri, Meclisi Mebusan'ın feshi, Arnavutluk isyanı ve ayrılık hareketlerinin başlaması, Yunaninistan, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk'ta ıslahat istekleri ve Osmanlı İmparatorluğu'na verilen notalar, İstanbul'da ayrılık hareketlerine karşı yapılan kitle gösterileri ve yorumlar, Balkan ittifakının kurulması, Bulgar ve Rum ideolojileri ve birbirleriyle çatışmaları, Balkan ülkelerinin, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aralarında yaptıkları anlaşmalar, Balkanlar'da Müslümanlara yönelik katliamlar, Balkan Savaşı (1912) ve olumsuz sonuçları, büyük devletlerin Türkiye'yi parçalama istekleri, iç politikada çekişmeler ve Londra Barış Konferansı gibi konular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 4 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Ben de Yazdım'ın dördüncü cildinde; Mondros Mütarekesi'nden sonraki gelişmeler, Balkan vilayetlerinin birer birer kaybedilmesi, Babıali baskını, Dreyfus meselesi, Mahmut Şevket Paşa suikastı (1913) ve arka planı; Edirne'nin işgali ve kurtuluşu, bağımsız Batı Trakya Devleti'nin kuruluşu (1913), Balkanlar'da Türkler'e yönelik işkence ve katliamlar, Rusya'nın Boğazlar politikası, Birinci Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı yönetimi ile Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya ve Rusya ilişkileri, İstanbul ve Atina antlaşmalarını oluşturan koşullar ve ayrıntıları gibi onular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 5 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Ben de Yazdım'ın beşinci cildinde; İstanbul'un İtilaf Devletlerince işgal edilmesi ve politik baskılar, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanma sürecinde azınlıklar meselesi, Ermeni sorununun kökeni, Abdülhamid devrinde önemli Ermeni saldırıları, Abdülhamid'e suikast, Paris Barış Konferansı'nda Osmanlı İmparatorluğu'ndan istenilen topraklar, İttihatçılara yönelik baskılar, tutuklama ve sürgünler, Yunan işgali öncesinde İzmir'de ekonomik yaşam, İzmir'de İttihat ve Terakki örgütlenmesi, Teşkilat-ı Mahsusa'nın kuruluşu, programı ve çalışmaları, İzmir'de Rumların Yunan işgaline hazırlanmaları, Ege bölgesinde İtalya ve Yunanistan arasında çıkar çatışmaları, Hıristiyan din adamlarının siyasi faaliyetleri gibi konular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 6 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Ben de Yazdım'ın altıncı cildinde; İzmir'in Yunanistan tarafından işgali, Ege'deki Osmanlı ordusunun dağılması, İstanbul hükümetinin işgali destekler nitelikteki tavrı, efeler ve Yunan işgaline karşı örgütlenmeleri, Batılı devletlerin İzmir'in işgali karşısındaki tavırları, İzmirliler'in işgal öncesinde düzenledikleri protesto eylemleri, işgal sırasında gerçekleşen katliamlar ve baskılar, Mustafa Kemal'in Anadolu'ya geçmesi, Türkçe ve Rumca basında İzmir'in işgaline ilişkin yorumlar, Aydın'ın Yunanistan tarafından işgal edilmesi, Ege kasaba ve köylerinde halkın işgalcilere karşı örgütlenmesi ve silahlı mücadelenin başlatılması, Milli Mücadele fikrinin doğuşu ve milli heyetlerin oluşturulması gibi konular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 7 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Ben de Yazdım'ın yedinci cildinde; İzmir'in işgali sonrasında, Ege bölgesinde Yunan yayılmacılığı, Yunanistan'ın ve İtalya'nın Ege bölgesindeki çıkar çatışmaları, zeybeklerin Milli Mücadele'ye örgütlü biçimde katılmaları, işgal güçlerine karşı yerel örgütlenmeleri ve silahlı çatışmalar, İstanbul Hükümeti'nin duyarsızlığı ve engellemeleri, Milli Mücadele düşmanlarının işgal yanlısı tavırları, Erzurum Kongresi kararlarının etkileri, İstanbul Hükümeti'nin ve yandaşlarının Mili Müadeleye karşı İngilizlerle işbirliği yapması, Milli Heyetler'in kuruluş ve etkinlikleri, padişahın, sadrazamın ve yakınlarının ülke dışına kaçış hazırlıkları ve Mustafa Kemal'in Milli Mücadele'ye giderek ağırlığını koyması gibi konular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 8 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Ben de Yazdım'ın sekizinci cildinde; Yunan işgali altındaki Aydın'da Kuvayı Milliye örgütlenmesi, iç çekişmeler, Denizli'nin efeler tarafından yakılmak istenmesi, Akhisar Milli Alayı'nın kurulması, Menemen'in, Manisa'nın, Akhisar'ın ve Turgutlu'nun Yunanlılar tarafından işgali, katliamlar ve Milli kuvvetlerin gerilla taktikleriyle düzenledikleri saldırılar, Mustafa Kemal'in İstanbul'a gelişi, padişahla görüşmeleri, padişahın damadlık teklifi, Mustafa Kemal'in padişahın emriyle Samsun'a gönderilişi, Samsun yolculuğunun ayrıntıları, Karadeniz'de Rum çeteleri ve etkinlikleri, Amasya genelgesinin hazırlanışı, alınan gizli kararlar, İstanbul Hükümeti'nin Erzurum ve Sıvas Kongrelerini engelleme girişimleri ve İngiltere'nin baskısı, Mustafa Kemal'in ordudan azledilmesi, asi ilan edilmesi ve tutuklanması kararı, Erzurum Kongresi'nin temel ilkeleri, Atatürk Anayasası ile 61 Anayasası'nın karşılaştırılması gibi konular ele alınmaktadır ![]() HAKKINDA YAZILANLAR Siyasi Günlük Demokrat Parti'nin Kuruluşu Samet Ağaoğlu İletişim Yayınevi / Anı Dizisi Samet Ağaoğlu, sadece siyaset sahnemizin değil siyasi literatürümüzün de en özgün ve en önemli isimlerinden ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..REFİK SAYDAM T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1881 yılında İstanbul’da doğdu ![]() ![]() Balkan Savaşı’nda Antalya’da ve Çatalca cephesinde kolera hastalığını önleyici çalışmalar yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Tifüse karşı hazırladığı aşı, tıp literatürüne geçti ve I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Beyazıt Milletvekili olarak girdi ![]() ![]() ![]() Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Sağlık Bakanı olan Refik Saydam, 14 yıl sürecek olan bu görevinde sağlık hizmetlerinin temellerini attı ![]() ![]() ![]() 1938’den sonra İçişleri Bakanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreterliği ve 15 yıl Kızılay Başkanlığı yaptı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..ŞÜKRÜ SARAÇOĞLU T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmet Şükrü Saracoğlu, siyaset ve devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti'nin beşinci Başbakanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1926'da da Türk ve Yunan halklarının değiştirilmesi amacıyla kurulan Muhtelit Mübadele Komisyonuna Türk delegasyonu olarak seçildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adalet Bakanlığı (1933-1939) yıllarında, Yargıç ve Avukatlar Kanunu'nu, Suçüstü, İcra-İflas Kanunları'nı yürürlüğe koyması, iş esasına dayanan cezaevleri kuruluş yasalarını uygulamaya sokarak, bu amaca dayalı İmralı cezaevini kurması önemli girişimleri arasındaydı ![]() ![]() ![]() 1940'ta İngiliz ve Fransız'ların, Türkiye'yi İtalya'ya karşı savaşa sokma isteklerini reddetti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..RECEP PEKER T ![]() ![]() ![]() ![]() 1889'da İstanbul'da doğdu ![]() ![]() ![]() I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1924 ve 1925 yıllarında Dahiliye Vekili oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 20 Temmuz 1936'da İsviçre'nin Montreaux kasabasında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden sonra, Atatürk'ün dünya politikasında Türkiye'nin İngiltere ve diğer demokratik ülkelerle birlikte hareket alanı bulmasını istemesi, önce Peker'in daha sonra da Başvekil İsmet İnönü'nün azledilmelerinin asıl nedeni olarak gösterilir ![]() Ağustos 1946'da çok partili dönemin ilk hükümetini kurdu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..HASAN SAKA ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1885 yılında Trabzon’da doğdu ![]() ![]() ![]() Nisan 1915’de Maliye Bakanlığı Varidat Umum Müdürlüğü Temettü Vergisi Komisyonu 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Son Osmanlı Mebusan Meclisi’ne Trabzon Milletvekili olarak katıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6-8 ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan Saka, Başbakanlıktan ayrılınca Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu Başkan Vekilliğine seçildi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..ŞEMSETTİN GÜNALTAY ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() 1883’te Erzincan Kemaliye’de doğan Günaltay, Lozan Üniversitesi Doğa Bilimleri Bölümü’nden mezun oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre İstanbul Belediye Meclisi’nde üyelik ve başkan vekilliği de yapan Günaltay, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nde görev aldı ![]() ![]() ![]() ![]() Eski başbakan ve tarihçi Şemsettin Günaltay 19 Ekim 1961’de Ortaköy Şifa Yurdu’nda prostat kanserinden öldü ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..ADNAN MENDERES T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1899 yılında Aydın’da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitiren Adnan Menderes Birinci Dünya Savaşı sırısında yedeksubay olarak askerliğini yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Fethi Okyar tarafından 1930 senesinde kurulan ancak kısı sürede kapatılan Serbest Fırka’nın Aydın teşkilatını kurarak başkanı oldu ![]() ![]() 1945 senesine kadar TBMM’de komisyon raportörlüğü yapan Adnan Menderes, o yıl Saracoğlu Hükümeti’nin getirdiği Toprak Kanunu tasarısını şiddetle tenkit ederek komisyondan istifa etti ![]() ![]() Celal Bayar da hem partiden hem de milletvekilliğinden istifa etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan askeri darbeyle iktidardan indirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..CEMAL GÜRSEL ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1895 yılında Erzurum'da doğdu ![]() ![]() ![]() 1915-1917 yıllarında Topçu Subayı olarak Çanakkale Savaşlarına katıldı ![]() ![]() Türk İstiklal Harbinin Batı cephesindeki bütün savaşlarına katıldı ![]() ![]() 1946 yılından itibaren Orgenerallik rütbesi dahil çeşitli general rütbelerinde hizmet yaptı ![]() ![]() ![]() 27 Mayıs 1960 harekâtının lideri olarak kabul edildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..SUAT HAYRİ ÜRGÜPLÜ ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() Suat Hayri Ürgüplü 13 Ağustos 1903 tarihinde Şam'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul Ticaret Mahkemesi yargıçlığında bulundu (1929-1932) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1952'de parlamentodan ayrılarak Bonn Büyükelçiliği'ne getirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransızca, İngilizce ve Almanca bilen Suat Hayri Ürgüplü, evli ve 1 çocuk babasıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..SÜLEYMAN DEMİREL ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 Kasım 1924' te Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1954 yılında Barajlar Dairesi Başkanı, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürü oldu ![]() ![]() ![]() Siyasî yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı ![]() ![]() 10 Ekim 1965'de yapılan genel seçimlerde başında bulunduğu AP, yüzde 53 oy alarak tek başına iktidar oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 Eylül 1980 müdahalesi üzerine görevi bıraktı ve 7 sene yasaklı olarak siyaset dışı kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 30 yaşında genel müdür, 40 yaşında önce parti genel başkanı, sonra başbakan olmuş; 12 seneye yaklaşan başbakanlık görevinde, Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesine büyük hizmetlerde bulunmuştur ![]() ![]() ![]() 16 Mayıs 1993 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin 9 ![]() ![]() HAKKINDA YAZILANLAR Görüntüler/ Süleyman Demirel 50 ![]() Hulusi Turgut ABC Kitabevi Yayın ve Dağıtım AŞ ![]() Değerli Kitap Dostları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne 50 yıldan beri hizmet verip, ülkeye dev eserler kazandıran Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel'le ilgili 2 ciltlik bir belgeseli, kültür hizmetine sunmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demirel Dönemi 12 Mart Darbesi 1965-1971 Cüneyt Arcayürek Bilgi Yayınevi / Cüneyt Arcayürek Açıklıyor Dizisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -İlhan Selçuk- Demirel'in Yokluk Yılları Yavuz Donat Bilgi Yayınevi / Yavuz Donat'ın Vitrininden Dizisi Buna, "Demirel'in zor yılları" da denebilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..NİHAT ERİM ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1912’de Kandıra’da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 Mart 1971 Muhtırası’nın ardından CHP’den ayrılması koşuluyla hükümeti kurmakla görevlendirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..::Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları::..FERİT MELEN ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() 1906'da Van'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() IX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 Eylül 1988'de Ankara'da vefat etti, Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verildi ![]() |
![]() |
![]() |
|