Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
margarin, zararlı

Margarin Ne Kadar Zararlı?

Eski 08-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Margarin Ne Kadar Zararlı?




Uzun zamandır trans yağ asitleri ve margarin hakkında pek çok soru geliyor Margarin kullanımı konusunda endişeler var Trans yağ asidi çok mu zararlı? Kanser yapar mı? Günlük doz ne kadarı geçmemeli? Yağ tüketimi ne miktarda olmalı? Margarin günlük beslenmeden çıkarılmalı mı? gibi pek çok soru Bu konuda sizleri detaylı olarak bilgilendirmeyi düşünürken MÜMSAD (Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği) başkanı Sayın Metin Yurdagül ile sohbet etme fırsatı beni çok sevindirdi


Türkiye’de MÜMSAD üyesi kuruluşlar tarafından üretilen margarinlerde Becel, Becel Pro-activ, Bizim, Evin, Halk, Hüner, Kalbim, Kalbim Benecol, Luna, Luna Mineralla, Luna Tereyağ Ötesi, Orkide, Rama, Sana, Teremyağ markalı ürünlerde sadece ayçiçeği, soya, pamuk, palm vb gibi sadece bitkisel yağların kullanıldığı ve trans yağ içermediğini sizlerin de bilmesi gerektiğini düşünüyorum


Metin Yurdagül, dernek tarafından kontrolü yapılan bu margarinlerde trans yağ miktarının yüzde 1’in altında (yaklaşık yüzde 0,6 civarında) yani insan sağlığına zarar vermeyecek oranda olduğunu bildiriyor


Trans yağların ön önemli zararları; kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü artırması ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü azaltmasıdır Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski de artar Trans yağlar, tam yağlı süt ve süt ürünleri, koyun ve kuzu etleri gibi bazı hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunmaktadır Ancak zararlı olan hidrojenasyon esnasında oluşan trans yağdır Günümüz teknolojisinde trans yağsız margarin üretmek ve bu oranı en aza indirgemek artık mümkün Kısmi hidrojenasyon yerine tam hidrojenasyon yapıldığında margarinde trans yağ miktarı ''neredeyse hiç yok'' düzeyine geliyor



Trans yağ kaynakları


Günlük alınacak trans yağ limiti, bilimsel olarak saptanmış kesin bir miktar olmamakla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü günlük enerji ihtiyacının maksimum yüzde 1’nin trans yağlardan alınmasını tavsiye etmekte Bu miktar, 300 gram margarinde ancak bulunur ki zaten günde 300 gram margarin tüketmek mümkün değil

Trans yağlar beslenmeden tamamen çıkarmak pek mümkün değil kaynaklarını öğrenin Trans yağlar tereyağ, tam yağlı kırmızı et, tam yağlı süt ve süt ürünleri ile hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunmaktadır Bu besinlerin tamamen diyetten çıkması bazı besin öğelerinin yeterli alınmamasına ve sağlık açısından farklı risklerin oluşmasına neden olur bu sebeple trans yağların tamamen çıkarılması pek mümkün görünmüyor


Yağlar vücudumuz için gerekli ama yağ asidi içeriği önemli: Yağlar karbonhidrat ve protein gibi vücudumuza enerji verirler büyüme, gelişme ve insan sağlığının devamlılığı için önemlidir Yağ besinlere gevreklik, lezzet sağlar ve tok hissetmemize sebep olur Yağ, vücut için temel enerji kaynağı olmasının yanında; yalnız yağda çözünen A, D ve E vitaminlerinin ve karotenoidlerin de vücut tarafından daha kolay emilmesine yardımcı olur Bu vitaminlerden;


A vitamini görme yeteneğinde, cildin daha sağlıklı olmasında ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynar


D vitamini kalsiyum emilimini sağlayarak kemik ve dişlerin güçlenmesinde etkilidir


E vitamini antioksidan özelliği ile hücre duvarının korunmasına yardımcı olur

Özellikle çocukların sağlıklı büyüme ve gelişiminde vücutta yapılamayan ve mutlaka dışarıdan besinlerle alınması zorunlu olan o****-3 ve o****/6 gibi temel yağlar büyük önem taşır Bu yağlar sağlıklı büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli olup hücrelerin olgunlaşmasında ve faaliyetlerinin yerine getirilmesinde oldukça önemlidir Bu nedenle yağların diyetten tamamen çıkarılması, dengesiz ve yetersiz bir beslenme şekli olur


Trans yağlarla ilgili 3 soru 3 cevap


Metin Bey’e sizin için bazı sorular sordum ve cevaplarını paylaşmak istedim


''Trans yağ açısından Avrupa’da üretilen margarinler arasında fark var mı?


Avrupa’da tek bir standart olmayıp, bazı ülkelerde minimum yüzde 1, bazı ülkelerde ise minimum yüzde 2 oranı kabul edilmektedir MÜMSAD üye şirketlerinin ürettiği margarinlerde ise trans yağ oranı Avrupa’dan da daha düşük düzeyde, yani yüzde 1’in altında



''Tüketici margarinlerde trans yağ olmadığını nasıl anlayacak''?


Tüketicilere margarin paket ve kaselerindeki içerik bilgilerine bakmalarını öneririz Ayrıca, üreticilerimiz MÜMSAD patentli ''Trans yağ yoktur'' veya ''Trans yağ içermez'' işaretlerini ambalajın ön yüzünde görebilirler



''Margarin nedir''?


Margarin doğrudan sıvı yağlar ile sıvı yağların çeşitli yöntemlerle modifiye edilmesi sonucu kısmen katılaşmış bitkisel yağların süt ve su ile karşımıdır Türkiye’de bu anlamda paket ve kase olmak üzere iki tip margarin üretilmektedir Ancak margarin tanımı Türkiye’de terminolojik olarak bitkisel yağlardan üretilmiş, kısmen katı görünümlü tüm yağlar için geçerlidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.