![]() |
Ne Yediğinizin Farkında Mısınız? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ne Yediğinizin Farkında Mısınız?Yiyecek ve içeceklere konan 15 bine yakın katkı maddesi var ![]() Kimyasal atıklar, kanserojen ürünler, hormonlar, GDO (Genetiği değiştirilmiş) gıdalar, zararlı katkı maddeleri, yiyecek, içecek, giyecek, mobilya ve temizlik ürünlerindeki kimyasallar, cep telefonu başta olmak üzere elektronik eşyalardaki radyasyonlar gibi insan sağlığını tehdit eden zehirli kimyasallarla ilgili olarak her gün yeni bir dehşet verici gerçeği öğreniyoruz ![]() Sadece yiyecek ve içeceklere konan 15 bine yakın katkı maddesinden yüzlercesi sağlığa zararlı ve AB standartlarına göre içeriğinde bu katkı maddeleri olan ürünlerin Avrupa ülkelerinde satışı yasak ![]() Ancak Türkiye, birçok konuda olduğu gibi bu kanserojenler ve kimyasallarla ilgili standartlarını belirleyebilmiş ve kendi insanının sağlığını güvence altına alan yasal korumaları tam olarak sağlayabilmiş değil ![]() “MSG” ADLI KATKI MADDESİ MSG (Mono Sodyum Glutamat) isimli katkı maddesi, içine konulduğu yiyeceklerin tadının beyin tarafından güzel algılanmasını sağlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MSG’NİN ZARARLARI - Sinir hücrelerine zarar veriyor ![]() ![]() - Retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı) - Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite - Büyüme hormonu baskılanması - Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet - Böbrek ve karaciğerde hasar - Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor yani bebek de aynı etkilere maruz kalabiliyor ![]() - Piyasadaki hemen hemen tüm cipslerde bu madde var ![]() E KODLU KATKI MADDELERİ Bir katkı maddesi gıdada kullanım için uygulandığında bir E kodu ve numarası ile işaretlenir ![]() ![]() Her bir gıda katkısı kategorisi bir numara aralığında sınıflandırılır ![]() ![]() Gıdalarda geçici olarak kullanıma izin verilen katkılar aynı seride E numarası olmadan sıralanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zararsız Katkılar E100, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151,152,160,161, 162, 163, 170, 174,175, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480 Şüpheli Katkılar E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477, 605 E220, 221, 222, 223, 224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407 (mide ve bağırsak hastalıkları riski) E200, (Vitamin B12’yi yok etme riski) E250, 251, 320, 321 (kalp damar hastalıkları riski) TEH Tehlikeli Katkılar E102, 120, E311, 312 (Nörolojik hastalıklar) Kansorejen Katkılar E330, E102, 110, 123, 124, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217 ![]() ![]() EKMEKTEKİ TEHLİKE! Dünya’da en çok ekmek tüketen toplumların başında geliyoruz ![]() ![]() ![]() - Ekmeklik unun üretiminde un fabrikalarında beyazlatma amaçlı olarak kullanılan ve kanserojen madde olduğu belgelenen “benzoil peroksit” maddesinin yasaklanmaması nedeniyle un fabrikalarının yarısı tarafından halen kullanılıyor ![]() - Fırınların un depoları nemli ve saklama koşullarına uygun değil ![]() - Ekmek üretiminde hijyen koşullarına riayet edilmiyor ![]() - Sağlıksız ve yasal olmayan katkı maddeleri kullanılıyor ![]() KOLA VE GAZLI İÇECEKLERE DİKKAT! Özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği ve adeta bağımlılık yapan gazlı, kolalı ve sodalı içecekler de büyük risk taşıyor ![]() ![]() “Archive of Pediatrie and Adolescant Medicine” dergisinin raporu: GAZLI İÇECEKLER, KEMİK GELİŞİMİNİ ENGELLİYOR “Kolalı içecek tüketen 02-17 yaş grubundaki çocukların yeterli derecede mineral ve kalsiyum alamadıkları, bunun da kemiklerin güçlenmesine ve gelişmesine engel olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|