08-22-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
'Kalbiniz İçin Yüzeni Ve Uçanı Yiyin'
ABD Weill Cornell Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr Antonio Gotto, "kalp sağlığı için yüzen ve uçan her şeyin yenilmesi" önerisinde bulundu
AA-Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan "Avrupa Ateroskleroz Derneği 77 Uluslararası Kongresi" kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof Dr Gotto, halk arasında "damar sertliği" olarak bilinen aterosklerozun inme ve kalp krizine neden olduğunu anlattı
Risk faktörlerini "diyabet", "yüksek tansiyon", "sigara" ve "obezite" olarak sıralayan Prof Dr Gotto, kötü kolesterol düzeyinin düşmesinin risk faktörlerinin de düşmesini sağladığını söyledi Prof Dr Gotto, "Kötü kolesterol yüzde 1 düşerse, kalp krizi riski de yüzde 1 düşer" dedi
Yapılan araştırmalara göre, Türk halkının iyi huylu kolesterol oranının düşük olduğunu kaydeden Gotto, en yüksek kolesterol oranının İstanbul'da çıktığını ifade etti İyi huylu kolesterolü yükseltmek için egzersizin çok önemli olduğunu vurgulayan Gotto, bunun yanı sıra sigara içmeme, alkolü az tüketme ve zayıflamanın da olumlu etkisi olduğunu dile getirdi
Gotto, "Kalp sağlığınız için yüzen ve uçan her şeyi yiyebilirsiniz Tavuk ve balıkla beslenmek, etle beslenmekten daha yararlı Tuz, alkol alımını kısıtlayın, şişmanlıktan kaçının Bunlar aynı zamanda kan basıncını da kontrol altına almanızı sağlar" diye konuştu
İsveç Malmö Üniversitesi'nden Prof Dr Jan Nilsson da orta ve büyük çaplı damarları etkileyen ve kronik bir hastalık olan aterosklerozun aşısı için çalışmaların sürdüğünü belirtti, "Aşının 1-2 yıl içinde insanlar üzerinde denenmesini planlıyoruz" dedi
Atina Harokopio Üniversitesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Prof Dr Antonis Zampelas da kalp ve damar hastalıklarından korunmada beslenme biçiminin önemli rolü bulunduğunu belirterek, "Balık tüketimini haftada 1-2'ye çıkarın Hayvansal yağı azaltın Egzersiz yapın ve satın aldığınız ürünlerin mutlaka etiketini okuyun Rengi kahverengi olan ekmek ve pirinç gibi gıda maddelerini mutlaka diyetinizin temel gıda maddeleri haline getirin Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin" önerilerinde bulundu
|
|
|