Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
soframızdaki, temiz, yiyecekler

Soframızdaki Yiyecekler Ne Kadar Temiz?

Eski 08-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Soframızdaki Yiyecekler Ne Kadar Temiz?




Sağlık Bakanlığı 2007 yılı sağlık raporunu açıkladı İşte en tehlikeli yiyecek ve içecekler


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ''çiftlikten sofraya gıda güvenliği'' kapsamında 2007 yılında yürütülen izleme ve denetim sonuçlarını açıkladı


Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen denetim ve izleme çalışmalarının sonucuna göre, gıdalarda en fazla olumsuzluk, çiğ süt, peynir ve hazır yemek sektöründe yaşanıyor


Somatik hücre ve bakteri açısından çiğ sütte yaşanan sorun devam ederken, Türkiye'nin pestisit kalıntısı açısından AB'den daha iyi düzeyde olduğu belirlendi AB'de yüzde 6 civarında olduğu kaydedilen pestisit kalıntı oranı, geçen yıl Türkiye'de yüzde 1,72 düzeyinde belirlendi


Bakanlığın elemanları tarafından yürütülen rutin denetimler dışında, ''izleme ve denetim programı'' kapsamında, 2004 yılından beri, firmanın haberi olmadan, piyasadan alınan ürünler üzerinden analiz yapılıyor Olumsuz sonuçlar çıkması halinde firmaya mevzuattaki cezalar uygulanıyor


Bakanlık verilerine göre, geçen yıl, ''pestisit kalıntı denetim ve izleme programı'' kapsamında, bezelye, biber, buğday, çilek, domates, ekmek, elma, erik, greyfurt, havuç, hıyar, kabak, karnabahar, taze soğan, fasulye, kavun, kayısı, kiraz, limon, mandalina, marul, muz, patates, patlıcan, pirinç, portakal, portakal suyu, üzüm, bebek mamasından alınan toplam 15 bin 921 numunede pestisit analizi yapıldı Analizlerde, 15 bin 647 örnekteki ilaç kalıntısı limitlerin altında çıkarken, 274 üründe limitlerin üzerinde ilaç kalıntısı belirlendi


Yetkililer, pestisit açısından Türkiye'nin oldukça iyi duruma geldiğini, bu nedenle AB'nin sevze-meyve ithalatında önceden 100 partiden 10'unu analiz ederken, analiz sayısını 100'den 5'e düşürdüğünü söyledi

Fındıkta da pestisit kalıntısı konusunda 91 örnek alınırken, hiçbir örnekte limitin üzerinde pestisit çıkmadı


Fındık, yer fıstığı, Antep fıstığı, ceviz ve kuru incirde aflatoksin denetimi için bin 292 örnek alınırken, 50 örnekte limitin üzerinde aflatoksin belirlendi


Kuru üzümde alınan 214 örnekten 2'sinde ise okratoksin bulundu

Kuru kayısıda kükürt denetimi için 429 örnek alınırken, 86 örnekte limitin üzerinde kükürt olduğu ortaya çıktı


-SÜTTE SORUN DEVAM EDİYOR-


İzleme programı, sütte, somatik hücre ve bakteri açısından sorunun devam ettiğini gösterdi Normalde 40 bin civarında olması gereken sütteki somatik hücre ve bakteri sayısının, hayvan hastalıkları nedeniyle Türkiye'de milyona çıktığı da oluyor Türkiye'de süt üretiminin yıllık 11-12 milyon tona çıkmasına karşın, bunun 3-4 milyon tonunun mikrobiyolojik kriterlere uygun olduğu tahmin ediliyor Mikrobiyolojik kriterlere uygun süt üretimi için hayvan hastalıkları ile mücadele edilmesi ve antibiyotik kullanılan hayvanların sütlerinin tüketime sunulmaması gerekiyor

Türkiye'nin AB'ye üye olabilmesi açısından, hayvan hastalıklarının minimum düzeye indirilmesi için AB ile ortak, şap ve kuduz başta olmak üzere birçok proje uygulanıyor Yetkililer, mikrobiyolojik kriterler açısından sokak sütlerinin çok daha kötü durumda olduğunu belirtirken, tüketicileri, bu sütü tüketmemeleri konusunda uyarıyorlar


Verilere göre, geçen yıl, 55 süt örneğinde canlı bakteri ve somatik hücre analizi yapılırken, 36 örnekteki bakteri ve somatik hücre sayısı mevzuatın üzerinde çıktı 19 örnek ise mevzuatına uygun çıktı


Sütteki olumsuzluk peynire de yansıdı Geçen yıl alınan 794 peynir örneğinden 7'sinde ''salmonella spp'' virüsü, 35'inde ''staphylococcus aureus'' virüsü, 789 peynir örneğinden 106'sında ''escherichia coli'' virüsü, 702 peynir örneğinden 6'sında ''listeria monocytogenes'' virüsü belirlendi


-HAZIR YEMEK SEKTÖRÜ-


Hazır günlük yemekler ve mezeler üzerinde yapılan analizlerde ise olumsuzluk oranı yüzde 2,6- 8,7 arasında belirlendi Hazır yemek ve meze ürünlerinden 540 örnekte yapılan analizlerde, 47 örnekte 'escherichia coli' virüsü, 20 örnekte 'bacillus cereus' virüsü bulundu 535 örnekten 14'ünde 'staphylococcus aereus' virüsü bulunurken, hiçbir örnekte, 'clostridium perfringens' ve 'salmonella spp'' virüsüne rastlanmadı


Sıvı yağlarda poli aromatik hidrokarbonlar, benzo(a) piren denetimi konusunda 79 örnek alınırken, hiçbir yağda bu kimyasalların bulunmadığı belirlendi


Buğday ununda benzoil peroksit denetimi amacıyla 147 örnek alınırken, hiçbir örnekte bu kimyasal olmadığı ortaya çıktı


-ETTE DOMUZ ETİ YOK, ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE ALKOL YOK-


Et ve et ürünlerinde taklit ve tağşiş amaçlı domuz etine yönelik olarak 17 örnek üzerinde yapılan analizde, hiçbir örnekte domuz eti belirlenmedi


Tavuk eti denetim programı kapsamında 364 örnek alınırken, bu örneklerden 9'unda 'aerobik mezofilik bakteri', 10'unda 'escherichia coli' virüsü, 5'inde 'staphylococcus aerus' virüsü, 16'sında da 'salmonella spp'' virüsü bulundu


Gazoz, meyve suyu gibi alkolsüz içeceklerde etil alkol denetimi için 45 örnek alındı ve bu ürünlerde hiç etil alkol olmadığı belirlendi

İyotlu tuzlarda iyot kontrolü için alınan 6048 örnekten 44'ünde limitin üzerinde veya altında iyot tespit edildi


Geçen yıl kurşun analizi için 87 üzüm örneği alınırken, sadece bir örnekte limitin üzerinde kurşun bulundu Toplam 98 elma suyu örneğinden 3'ünde limitin üzerinde patulin belirlendi


Ispanak ve marulda nitrat denetimi için 494 örnek alınırken, 5 örnekte limitin üzerinde nitrat bulundu


-KIRMIZI PUL BİBERDE SUDAN BOYASI DENETİMİ-


Kırmızı toz ve pul biberde sudan boyası denetimi kapsamında geçen yıl 504 örnek alınırken, 20 örnekte sudan boyası bulundu Geçen yıl alınan 472 kırmızı toz ve pul biber örneğinden 57'sinde limitlerin üzerinde aflatoksin, 47'sinde de limitlerin üzerinde aflatoksin B1 tespit edildi

Toplam 453 kırmızı toz ve pul biber örneğinde yapılan mikrobiyolojik analizlerde ise 2 örnekte 'salmonella spp' virüsü, 3 örnekte 'bacillus cereus' virüsü, 3 örnekte 'clostridium perfringens' virüsü olduğu ortaya çıktı


-GEÇEN YIL 334 BİN 670 DENETİM YAPILDI


Bakanlığın 81 il müdürlüğü tarafından, 5179 sayılı ''Gıdaların, Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair KHK’nın Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'' gereği rutin gıda denetimi yapılırken, buna ilave olarak, bakanlıkça ''ürün'' ve ''risk'' bazında ve gıda maddesinin taşıdığı riskle orantılı olarak hazırlanan yıllık denetim ve izleme programları gereği de gıda zincirinin her aşamasında denetimler yürütülüyor


Geçen yıl 27 farklı ürün ve risk bazında Denetim ve İzleme Programı uygulanırken, bu yıl risk bazında 36 üründe denetim programı, 11 üründe izleme programı, 61 üründe pestisit kalıntı denetim programı, 19 üründe aflatoksin denetim programı, 12 değişik ürün sınıfında etiket denetim ve kontrol programı uygulamaya konuldu


Geçen yıl il müdürlükleri tarafından yürütülen rutin denetimler kapsamında, gıda üretim yeri, satış yeri ve toplum tüketim yerlerinde toplam 334 bin 670 denetim yapılırken, denetimler sonucunda 6 bin 49 firma veya kişiye idari para ceza uygulandı, 586 kişi veya firma hakkında da savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu


Denetimlerin 91 bin 663'ü üretim yerlerinde, 166 bin 178'i satış yerlerinde, 76 bin 829'u da toplu tüketim yerlerinde yapıldı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.