Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
mevsimde, sebze, yenmeli

Hangi Sebze Hangi Mevsimde Yenmeli..

Eski 08-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Sebze Hangi Mevsimde Yenmeli..




Günümüzde tarım ve teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde hemen her mevsimde bütün sebze ve meyvelere ulaşma imkanımız var Ancak en güzeli mevsiminde tüketmek


Ancak bu sağlıklı bir beslenme şekli mi Yüzlerce yıl önce İbn-i Sina: sebze ve meyveyi mevsiminde yiyin, şeklinde bir öneride bulunmuş Bunun önemi, ürünlerin doğallığının değeri günümüzde yeni/yeniden keşfedilir Peki sebzelerin doğal olarak yetiştiği aylar ve hangi mevsimde ne yemeliyiz ?


SEBZELER


BAMYA: Haziran - Temmuz - Ağustos


BARBUNYA: Nisan - Mayıs - Haziran


BEYAZ LAHANA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat


BEZELYE: Nisan Mayıs - Haziran


BROKOLİ: Ocak - Şubat - Mart


CARLİSTON BİBER ve DOLMALIK BİBER: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül


DEREOTU: yılın her mevsimi


DOMATES: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - ekim - Kasım


HAVUC: Eylül - Ekim - Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart


İÇ BAKLA: Nisan - Mayıs - Haziran


ISPANAK: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart


KARNABAHAR: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart


KEREVİZ: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat


KIRMIZI LAHANA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat


KIRMIZI SALÇALIK BİBER: Ağustos - Eylül - Ekim


KURU SOGAN: Yılın her mevsimi


MADIMAK: Mayıs


MANTAR: Eylül - Ekim


MAYDANOZ: yılın her mevsimi


MARUL: Nisan - Mayıs - Haziran


PATATES: yılın her mevsimi


PATLICAN: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım


PIRASA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart


SALATALIK: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim


SEMİZOTU: Nisan - Mayıs - Haziran


SİVRİ BİBER: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim


TAZE FASULYE: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül


TAZE YEŞİL KABAK: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart


TURP: Ocak - Şubat - Mart


MEYVELER: Ağaçta büyüyen meyveler için yukarıdaki durum söz konusu değil ama bunların da depolanma suresi boyunca kullanılan ilaçların zararını en aza indirmek için yıkama işleminde titiz davranmak gerektiği belirtiliyor Çilek üretimi farklı olduğu için belirtmek gerekir:


ÇİLEK: Mayıs - Haziran


Aylara Göre Beslenme Şekli


OCAK: Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin Hareketsiz gecen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerden


ŞUBAT: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın


MART: Mart, yaza hazırlık ayıdır Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır Mart, ayni zamanda ilkbahara geçiş ayıdır Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli


NİSAN: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin Sutlu hafif tatlılar pişirin Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak sut için Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz


MAYIS: Çilek kısa omurlu bir meyve içeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir


HAZİRAN: Kısa omurlu dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı


TEMMUZ: Semizotu, balıktan sonra en çok o**** - 3 içeren sebze Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan O**** - 3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karsı etkili


AĞUSTOS: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı Meyveleri bol yiyin Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın


EYLÜL: Eylül, kışa hazırlık ayıdır Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin


EKİM: Ekim ayı o**** - 3 içerikli cevizin tam zamanı Cevizi bu aylarda bol bol tüketin Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz


KASIM: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz içerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze


ARALIK: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin Portakal veya greyfurt suyu için Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.