![]() |
Vücudumuzdaki Mucizevi Salgı.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vücudumuzdaki Mucizevi Salgı..Vücudumuzun kusursuz olarak çalışmasına yardımcı maddelerden olan salgıların bilinmeyen pekçok yararı olduğu muhakkak ![]() ![]() ![]() ![]() Vücudun hayatiyetinin devam ettirebilmesinde vazifeli iç ve dış salgı bezlerinde her gün yüzlerce kimyevî madde üretilmekte ve bu maddeler ihtiyaca göre vücudun çeşitli yerlerine dağıtılmaktadır ![]() Vücuda giren zararlı maddelere karşı vücudu koruma, faydalı olanları vücuda kazandırma ve atık maddeleri bünyeden uzaklaştırma bu salgıların fonksiyonları arasında yer alır ![]() Tükürük hangi bezlerden salgılanır? Büyük bölümü sindirim sistemine yerleştirilmiş olan dış salgı bezlerinin en mühim vazifesi, salgılarıyla besinlerin sindirimine yardımcı olmaktır ![]() ![]() Tükürük bezlerinin gelişimi, anne karnında birinci veya ikinci aylarda başlatılmakta ve doğuma kadar sürdürülmektedir ![]() ![]() ![]() Tükürük bezlerinin en büyüğü ve kulağın alt tarafına yerleştirilmiş olan parotis bezi, kabakulakta şişer ![]() ![]() ![]() ![]() Tükürüğün salgılanmasında vazifeli mekanizmalar Girift bir hâdise olan tükürük salgılanması, 24 saat kesintisiz devam ettirilir ve sefalik, bukkal ve gastrointestinal olmak üzere üç fazda gerçekleştirilir ![]() Beyin ile ilgili olan sefalik faz; yiyeceklerin düşünülmesi, koklanması veya görülmesi ile başlar (limon görüldüğünde ağzın tükürükle dolması buna misâl verilebilir) ![]() ![]() Böylelikle besinlerin sindirimi için ağızda uygun ortam hazırlanmış olur ![]() ![]() ![]() Ağızla ilgili olan bukkal faz; ağızdaki tat alma veya dokunma reseptörlerinin uyarılması ile başlar ![]() ![]() Mide ve bağırsakla ilgili olan gastrointestinal faz; üst sindirim sisteminden başlatılan refleksle üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() Tükürüğün muhteviyatı % 99’u su olan tükürüğün bir günde salgılanma miktarı 1-1,5 litredir ![]() ![]() ![]() Tükürüğün beslenmedeki rolü Tükürüğe, besinlerin parçalanmasında (amilaz enzimiyle karbonhidratların sindirimi), ağız mukozasının ıslatılarak çiğneme ve yutma işlemlerinin kolaylaştırılmasında ve lokmanın yemek borusuna taşınmasında mühim vazifeler verilmiştir ![]() ![]() Tükürüğün salgılanması yaşa ve günün farklı saatlerine göre değişir mi? Yaşa veya aktivitenin gerektirdiği ihtiyaca göre salgılanan tükürük miktarı değişir ![]() ![]() ![]() Bu sırada tükürük salgılanma hızı ortalama 0,05-0,30 ml/dk iken, uyarılar aracılığıyla yaklaşık 4 kat artırılarak 0,18-1,7 ml/dk seviyesine çıkarılmaktadır ![]() ![]() ![]() Tükürük salgısı azaldığında ne olur? Ağza alınan gıdalar tükürük içerisinde çözünerek tat tomurcuklarına ulaştırılmakta ve tat alma hâdisesi gerçekleştirilmektedir ![]() ![]() ![]() Stres altında, radyasyona mâruz kalındığında, kuru göz ve ağız sendromunda (sjögren) ve diyabette ağız kuruluğu görülebilir ![]() ![]() Tükürük ve insan sağlığı Tükürük; ağız mukozasını ve üst solunum yollarını ağız yoluyla bulaşan patojenlere (hastalık yapıcı mikroorganizma) karşı korumakla vazifelidir ![]() ![]() Enfeksiyöz mononükleoz hastalığının âmili Ebstein-Barr virüsü, çocuk felcine yol açan poliovirüs, kızamık virüsü, üst solunum yolu hastalıklarına sebep olan koksakivirüsler ile sito****lovirüs ve hepatit virüsleri tükürük vasıtasıyla vücuttan dışarı atılır ![]() ![]() Tükürükteki bikarbonat, asit ve bazları tamponlar ![]() ![]() İlk bakışta basit bir görüntü arz eden tükürük salgısı, sıradan bir hâdise değildir; vücutta üstlendiği vazifeler dolayısıyla Kudret-i Sonsuz’un hikmetlerine işaret eder ![]() ![]() Sızıntı |
![]() |
![]() |
|