![]() |
Hastalıklara Karşı Yanınızdaki 7 Dost |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hastalıklara Karşı Yanınızdaki 7 Dost![]() Kışa girerken hastalıklar da sizi tehdit etmeye başladı ![]() Bu kışınız çok daha sağlıklı geçecek ![]() ![]() Harvard Üniversitesi’nin yürüttüğü bir araştırmaya göre bu sağlıklı gıdaları tüketen kişiler kalp hastalıkları ve kanseri de kapsayan pek çok hastalık riskini önemli ölçüde azaltıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurt Neden: Az yağlı ya da tamamen yağsız yoğurtlar B vitamini, protein, kalsiyum ve (eğer içinde canlı kültürler varsa) hastalıklara sebep olan mikropları yok eden sağlıklı bakteriler olan probiyotiğin kaynağıdır ![]() Ne kadar: Başka bir süt ürünü tüketmiyorsanız haftada 4 kap ya da daha fazla yoğurt yiyebilirsiniz ![]() Nasıl: Sade yoğurtlar seçip içine meyveler (özellikle çilek ve kuru meyveler) ekleyerek şeker ve kilo alımınızı durdurabilir ya da farklı bir şeyler deneyebilirsiniz ![]() •Yoğurdunuza biraz vanilya ve doğranmış naneyi karıştırarak katın ve meyveyle birlikte yiyin ![]() •Dip, sos ve salatalarınızda acı sos yerine yoğurt kullanın ![]() •Fırında pişmiş patatesin üzerine yoğurt ve sarımsak ekleyin ![]() •Yoğurt kullanarak soslarınızı koyulaştırın ve çorbalarınıza kremsi tat verin ![]() RealAge Önerisi: Düşük kalorili ve yüksek besinli gıdalar tüketmek Gerçek Yaş’ınızı 4 yıla kadar gençleştirebilir ![]() ![]() Küçük taneli meyveler Neden: Bu meyveler arasında üzüm, çilek, kiraz, böğürtlen de bulunur ![]() ![]() ![]() Ne kadar: Haftada en az üç kere bir kase taze ya da dondurulmuş çilek, kiraz veya üzüm yemeye çalışın ![]() ![]() Nasıl: •Salatanın içine koyun ![]() •Patates cipsi yer gibi çerez halinde yiyin •Yoğurt, mısır gevreği ve diğer tatlılarınıza ekleyin ![]() •Pişirdiğiniz tatlıların veya lezzetli olabileceğini düşündüğünüz her yiyeceğin içine katın ![]() ![]() Yeşil Yapraklı Sebzeler Neden: Besin ihtiyacınızı yeşil yapraklı yiyecekler (ıspanak, marul, lahana ve pazı gibi) yemeden karşılamanız neredeyse imkansız ![]() ![]() Ne kadar: Günde iki porsiyon yeterli olur ![]() ![]() Nasıl? •Sandviçinze roka koyun ![]() •Lazanyanıza pazı ekleyin ![]() •Omletlerinize ıspanak katın ![]() •Çorbalarınıza, hamur işlerinize ve kızartmalarınıza herhangi bir yeşillik katmayı unutmayın ![]() ![]() Altın Değerindeki Sebzeler Neden: Sadece bir porsiyon lifli, yeşil,sarı ya da turuncu sebze kanser riskini azaltmak, soğuk algınlığına ve diğer enfeksiyonlara karşı savaşmak ve cildinizi günteşten korumak için gerekli olan günlük beta karoten ihtiyacınızın 5 katını sağlar ![]() Ne kadar: Günde iki kere yarım kap sebze yemeğe çalışın ![]() ![]() ![]() Kabuklu Yemişler Neden: Kabuklu yemişler protein, magnezyum, B ve E vitamini kaynağı olmanın yanında kalp hastalıkları ve kansere karşı güçlü bir savaşçıdır ![]() ![]() ![]() Ne kadar: Haftada 5 avuç (bir kasenin1/4’i ya da 15-20 tane badem, ceviz ya da fındık) tüketmenizde fayda var ![]() Nasıl: • Kızarmış ekmek yerine salatalarınıza normal ya da kavrulmuş yemişler serpiştirin ![]() • Pişmiş kuskus ve esmer pilavınıza ekleyin ![]() • Mısır gevreği ve yoğurdunuza dökün ![]() • Kızartmalarınızı süslemek için kullanın ![]() ![]() Somon Balığı Neden: Kalp hastalıkları ve daha fazlasına karşı savaşan O**** 3 kaynağı olan somon balığının sadece 85 gramı günlük vitamininiz B12’nin %170’i ve D vitaminin %80’i kadar size fayda sağlar ![]() Ne kadar: Haftada iki porsiyon somon balığı (ya da porsiyonlardan birini ton balığıyla değiştirebilirsiniz) yemeye özen gösterin ![]() Nasıl: Izgarada kızartın, pişirin ya da dere otuyla suda pişirin ![]() ![]() Eğer vejeteryansanız ya da balık yemiyorsanız DHA olarak bilinen o**** 3 ihtiyacınızı aşağıdaki besinlerden karşılayabilirsiniz: • O**** 3 (DHA) içeren soyasütü • DHA içeren organik süt • Yüksek Besin Değerli Gofretler • Yumurta • Yoğurt ![]() Tam Tahıllı Ürünler Neden: Tam tahıllı ürünler rafine tahıllardan %96 oranında daha fazla lif, magnezyum, çinko, krom, E ve B vitamini taşır ![]() ![]() Ne kadar: Gün içinde aldığınız 6 porsiyonun aslında hepsinin tam tahıllı ürünler olması gerekir ![]() ![]() Nasıl: • Güne yulaf ezmesi ya da tam tahıllı mısır gevreğiyle başlayın ![]() • Toat ve sandviçleriniz için %100 kepekli ekmek kullanın ![]() • Kuskus ve hamur işlerinizin tam kepekli olmasına dikkat edin ![]() • Esmer pirinç ve tam tahıllı krakerler tüketmeye özen gösterin ![]() |
![]() |
![]() |
|