Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocuk, psikiyatri, servisinin, tiryakileri

Psikiyatri Servisinin Çocuk Tiryakileri

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Psikiyatri Servisinin Çocuk Tiryakileri

Sigaranın boyutlarıyla ilgili bir tablo: Psikiyatri servisinde 10 çocuktan 8’i sigara tiryakisi!

Türkiye'de sigara kullanma yaşı dokuza kadar inerken, Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi'nde tedavi gören her 10 çocuktan sekizi, sigara tiryakisi çıktı

Hastanede görevli psikiyatr İsmail Yavaş, kanser, kalp ve çeşitli rahatsızlıklar sebebiyle yılda 54 milyon kişinin ölümünün sigara kullanımıyla irtibatlı olduğunu, tütün kullanımının kontrol altına alınamaması halinde bu rakamın 2030 yılına kadar yılda 8 milyona çıkmasının beklendiğini söyledi

Yavaş, Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, sigara tiryakilerinin en fazla olduğu ülkeler arasında Türkiye'nin 10 sırada bulunduğunu belirterek, "Bir çocuk psikiyatristi olarak diyorum ki sigara kullanma yaşı çok aşağılara inmiştir Bu rakam 9- 12 yaşlar civarına kadar gelmiş bulunmaktadır Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Servisine yatan 10 çocuktan maalesef sekizi sigara tiryakisi" dedi

Yavaş'ın verdiği rakamlar başlı başına sigarayı bırakma nedeni:

"20 yüzyılda sigara kullanmaya bağlı rahatsızlıklardan 100 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir Sigarayla sağlığın bozulması o kadar direkt ilişkilidir ki 'bir sigara insan ömründen iki-üç günü götürür' demek, yanlış olmaz Bir tiryakinin ortalama ömrü 10-20 yıl arasında azalmaktadır Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan bir raporda, devletlerin lüzumlu tedbirleri almamaları durumunda, 21 yüzyılda sigara kullanımı sebebiyle 1 milyar kişinin ölebileceği belirtilmektedir"

İLKÖĞRETİM ÇAĞINDA DUMANALTI

Mardin'de yapılan araştırmaya göre ilköğretim öğrencilerinin yüzde 2'si, liselililerin yüzde 12'si sigara içiyor Dicle Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğiyle 21 ilköğretim ve 12 lisede yapılan araştırma özetle şöyle:

* Öğrencilerin yüzde 68'i hiç sigara içmemiş, yüzde 188'i sadece birkaç kez denemiş, yüzde 64'ü sigarayı bırakmış, yüzde 69'u ise halen sigara içiyor * Sigara içme sıklığı ilköğretim 6, 7 ve 8 sınıflarda yüzde 2, liselerde yüzde 12 * Sigara içme sıklığı kız çocuklarda yüzde 23, erkek çocuklarda yüzde 97 * Ortalama sigaraya başlama yaşı ilköğretimde 11, liselerde 13 Sigara içme sıklığı, lise son sınıfta okuyan erkeklerde, dersleri kötü olanlarda, yaşadığı konutta sigara içen olanlarda, yakın arkadaşları sigara içenlerde daha yaygın

* Öğrencilerin yüzde 675'i evde ve çevrede sigara dumanına maruz kalıyor Yüzde 499'unun babası, yüzde 174'ünün annesi, yüzde 247'sinin büyük erkek, yüzde 84'ünün büyük kız kardeşinin sigara içiyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com