Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besin, zehirlenmesi, önlenir

Besin Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besin Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?




Havalar ısındı, baharın ilk günlerini yaşıyoruz Havalar ısındıkça besinlerin hazırlanmalarında ve pişmiş yemeklerin saklanmalarında yapılan yanlışlar gibi nedenlerle besin zehirlenmelerinde de artma görülür Bazı önlemler alarak besin zehirlenmelerini büyük ölçüde önleyebiliriz oysa


Genellikle ishalin ilk belirti olduğu besin zehirlenmesi halsizlik, mide bulantısı, kusma ve mide kramplarıyla kendini belli edebilir Besin zehirlenmesi bakteriler, parazitler ya da virüsler gibi zararlı organizmaların bulaştığı besinlerin yenilmesiyle ortaya çıkan bir hastalık durumudur Aynı yemekten yiyen birçok kişide görülmesi, besin zehirlenmesinin tipik özelliklerinden biridir Kesin tanı için bazen dışkı ya da kan testi gerekebilir Belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen zaman ve belirtilerin şiddeti ve süresi, kişinin genel sağlık durumuna ve enfeksiyon etkeni olan organizmanın türüne göre değişir


Kesinlikle hafife almayın


Çoğu kere besin zehirlenmesi hafiftir ve birkaç günde düzelir Ne var ki bazı tipleri daha şiddetli olabilir İshal ve diğer belirtiler genellikle 2 - 3 günde düzelir ve ayrıca bir tedaviye gerek kalmaz Besin zehirlenmesi hiçbir zaman hafife alınmamalı, mümkünse doktora danışmalıdır


Antibiyotikler ve ishali kesen ilaçlar besin zehirlenmesinin tedavisinde genellikle kullanılmaz İshali durduran ilaçlar toksinlerin dışkıyla vücuttan atılmasını önleyerek durumu daha da kötüleştirebilir Bunlardan özellikle belirtiler çıktıktan sonra ilk altı saatte kaçınmak gerekir Bu ilaçlar ancak doktor tavsiyesiyle kullanılabilir Botulizm veya ecoli enfeksiyonu gibi bazı durumlarda, hastanın acilen yoğun bakıma yatırılması gerekebilir


Nasıl önlem almalı?


Besin zehirlenmesini, yemeklerin hazırlanmasında ve saklanmasında dikkatli olarak önleyebilirsiniz Yemek hazırlarken ellerinizi ve kullandığınız yüzeyleri yıkayın Yemekleri iyice ısıtın Soğuması için uzun süre oda sıcaklığında bekletmeyin ve buzdolabına koyun Yumurta, et, tavuk, balık, diğer deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi kolay bozulabilen gıdaları pişirirken veya ısıtırken özellikle bunların taze olmasına dikkat edin Kavanoz veya konserve kutularındaki gıdaların tazeliğini kontrol edin Botulizm dediğimiz ve çok tehlikeli olan bir besin zehirlenmesi türünde zararlı organizmalar gaz çıkmasına sebep olduklarından, bu bakterilerle enfekte olan besinlerin bulunduğu konservelerin kapakları veya kutuları şişer Bu nedenle kapakları bombeleşmiş olan, açarken içinden hava kaçan ya da kapağından sızdıran ürünleri kesinlikle yemeyin


Yemekleri 60 derecede ısıtın


Kırmızı et, tavuk ve balık gibi piştikten sonra kolay bozulabilen yiyeceklerin, piştikten sonra birkaç saatten uzun süre oda sıcaklığında bulunmaması, buzdolabında saklanması lazım Yani bir et yemeği pişti mi ya yenecek, ya da buzdolabında saklanacak Şöyle üstüne örtü örteyim sinek konmasın deyip, ertesi güne kadar mutfağın tezgahında bekletmek, bu besinin bozulmasına neden olabiliyor


Sıcak yenecek besinler pişirilir veya ısıtılırken cidden el yakacak dereceye kadar ısıtılmalıdır Besinler eğer dört derecenin üstünde (buzdolabı sıcaklığı) mesela oda sıcaklığında bulunuyorsa bakteriler çoğalmaya başlar Yeteri kadar zaman varsa, bunlar zarar verebilecek miktarda çoğalır ve zehirlenmeye neden olabilirler Yemeklerin 60 dereceyi geçen sıcaklıktaısıtılması, çoğu zararlı organizmaları öldürür


Besin zehirlenmesinin nedenleri


Sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi sırasında bunların hayvan ya da insan dışkısıyla bulaşmış sularla sulanması,

Besinlerin hazırlanması sırasında temiz olmayan ellerle temas etmesi,

Çiğ eti kesmek için aynı bıçak ve tahtanın, sebzeleri doğramak için kullanılması,

Mayonezle hazırlanmış gıdaların yenmeden önce oda sıcaklığında bırakılması

Yemeklerin buzdolabında saklanmaması, kremalı pastaların ya da yumuşak peynirlerin buzdolabında bile olsa uzun süre beklemesi bu besinlerde bakteri üremesine neden olabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.