Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
leyla, mecnun

Leyla Mecnun

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Leyla Mecnun

Vaktiyle, Arap kabilelerinden birinin başına bir Bey geçer Bu Bey’in uzun yıllar çocuğu olmaz Allah’a yakarışlar neticesinde bir oğlan çocuğu olur ve adını “Kays” koyar Artık tek umutları ve ileride kabilenin başına geçecek tek kişi bu çocuktur
Daha doğar doğmaz ağlamaya başlayan, feryat eden Kays; olağan dışı bir çocuktur Çok küçük olmasına rağmen ancak Leylâ’yı görünce susmaktadır Bir zaman sonra Kays ile Leylâ aynı mektepte okumaya başlarlar İkisi de birbirlerine ölesiye âşık olurlar Bir zaman sonra bu aşk Leylâ’nın anasının kulağına gider ve anası bu aşkı tasvip etmediğinden kızını okuldan alır Leylâ’dan ayrı düşen Kays kendisini çöllere vurur ve artık evine gitmez olur Artık Kays çevresinde delirmiş, cinlenmiş anlamına gelen “Mecnûn” adıyla anılmaya başlanır
Mecnûn’un bu halini gören babası oğlunu eve gelmeye ikna eder ve Leylâ’yı Mecnûn’a istemeye karar verir Fakat Leylâ’nın babası Mecnûn’un akıllanması şartıyla kızını vereceğini söyler Mecnûn’un babası çaresiz onun akıllanması için her çareye başvurur En sonunda Mecnûn’u Kâbe’ye götürür Fakat Mecnûn Kâbe’de Allah’tan aşk belası ister ve de kabul olduğundan Leylâ’ya olan aşkı daha da çoğalır
Mecnûn’un babası çaresiz bir şekilde eve döner Mecnûn da çöllere düşerek vahşi hayvanlarla dost olup hayatını buralarda devam ettirir Leylâ, Mecnûn’un aşkından kırda, bayırda gezerken İbn-i Selâm’a rast gelir ve İbn-i Selâm ilk görüşte Leylâ’ya âşık olur ve de evlenirler Leylâ’nın evlendiğini duyan Mecnûn daha da kendinden geçer ve kendini yerden yere vurur
Mecnûn’un bu halini gören Nevfel adında bir yiğit onun bu haline acır ve Leylâ’nın babasıyla Mecnûn için savaşır Fakat Nevfel’in çabası da sonuç vermez Mecnûn, Leylâ’ya bir türlü kavuşamaz Bu sefer Zeyd adında bir yiğit Mecnûn’a yardım eder ve Mecnûn’un Leylâ ile haberleşmesini sağlar
İbn-i Selâm’ın ölmesinden sonra bir gün Leylâ kervan ile yolculuk yaparken kervandan ayrılır ve Mecnûn’u aramaya çıkar Mecnûn’u bulduğunda - Mecnûn, artık beşerî aşktan sıyrılmış İlahî aşka bürünmüştür – kendisin o kadar tanıtmasına rağmen Mecnûn onu tanımaz Oradan ayrılan Leylâ ölür ve bir müddet sonra Leylâ’nın ölüm haberini alan Mecnûn; Leylâ’nın mezarına kapanarak çilesini tamamlar ve ebedi hayatında Leylâ’sına kavuşur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com