Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aşkları, dündaryüzyılın

Can Dündar-Yüzyılın Aşkları

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Can Dündar-Yüzyılın Aşkları

Bir donem Turkiye yi sasrsan gonul maceralari,gectigimiz asra damgasini vuran asklar Can Dundar in guzel kaleminden geliyor

Naciye-Enver Pasa
Latife-Mustafa Kemal
Atife-selahattin Pinar
Piraye-Nazim Hikmet
eren-Bedri Rahmi
Ayhan-Adnan Menderes
Ipek Kramer-Yuksel menderes
Yildiz Kenter-Sukran Gungor
Fatos-Yilmaz Guney
Cigdem Talu-Melih Kibar

" 1948 yili basinda Bursa Cezaevine Nazim Hikemetin ziyaretine dayisinin kizi Munevver Berk geldi
Munevver 31 yasindaydiBir ressamla evliydi ve ondan bir kizi vardiHem akraba hem evli olmalarina ragmen bu gorusme bi askin kivilcimlanmasina vesile oldu
47 yasindaki Nazim kendisinden 16 yas kucuk bu kumral,yesil gozlu kadina sirilsiklam asik oldu
1948 sonunda cumhuriyetin 15yildonumunde bir af umudu dogmustu
Nazim,munevvere de esinden bosanmasini telkin ettiBirlikte yeni bir hayata baslayacaklardi
Bu karari verdikten sonra,Kasim 1948 de,bir zamanlar en guzel ask siirlerini yazdigi karisina su mektubu yolladi:

Piraye,
Aramizdaki munasebetlerden birisi olan,fakat zaten bilfiilcoktandir mevcut bulunmayan ve daha senelerce de mevcut olamayacagi anlasilan kari kocalik munasebetimizi,kadin erkek munasebetimizi tasviye etmemiz,kesmemiz gerekiyorbunun icap ettigini,uzun muhakemelerden,nefsimle yaptigim iskenceli musahabelerden sonra anladimve sana bir gun bile fazla yalan soylememek icin,bu munasebetin artik kesilmesi gerektigini iste hemen yaziyorumSen yine benim en yakin insanimsin,en yakin dostum ve arkadasimsinCocuklarin cocuklarimdirBu tarafimizda hicbirseyin degismeyecegine inaniyorumFakat artik kari kocaligimiz devam edemezBu bagimizi,baglarimizdan ancak bir tanesi olan bu munasebetimizi kesmemiz lazim geliyorSana yolladigim bu mektupla beraber ben kari koca munasebetimizin kesilmesi icin gereken yerlere muracaatimi da yapmis bulunacagim
Butun bu olan biten seye ragmen,en yakin iki insan olarak kalacagimizi biliyorumBenim basim sıkıstıgı zaman -hapiste olayim,disarda olayim-yine sana kosacagim,sen de oyle bana kosacaksinomrumun en guzel senelerini,en iyi eserlerini sana borcluyum,onlar manen ve maddeten senindirSimdilik AllahaismarladikBeni affet bile demiyorumHer seye ragmen beni herkesten ziyade anlayacak olan insanin yine sen olduguna eminimEllerinden operim

Nazim Hikmet

Istanbul da hasta bir cocukla,bir basina yoksullukla bogusan Pirayeicin beklenmedik,buyuk bir yikimdi buNazim in bosanma talebini kabul etti
Ancak o arada beklenmedik bir gelisme oldu ve beklenen af gerceklesmedi
Munevver,Nazim in cikamayacagini anlayinca bir maceraya atilmaktan vazgecti ve esine dondu
Simdi Nazim,yeni askini kaybettigi gibi,eski iliskisinden de olmustu
Buyuk bir pismanlikla Piraye ye su mektubu yazdi:

Piraye m,kizil sacli bacim benim,
Seni arkadan bicakladimBir damlasi benim damarlarimdaki butun kana bedel kaninla boyandi ellerimYeryuzundeki hicbir insan hicbir insana benim sana yaptigim kotulugu yapmamistirButun bunlara ragmen,gelSana " Gel " diyecek kadar yuzsuz ve alcaksam ne halt edeyim,oyleyim isteFakat gelOglumuz,Memet in basi icin gel ve ben kalan omrumde ona layik bir baba olmak firsatini kazanabileyimSenin yuzune nasil bakabilecegimi bilemiyorum,seninle karsilastigim anda ayaklarinin dibine yikilacagim belki,belki de sadece bayragini kendi eliyle dusmana teslim etmisbir hainin cesaretiyle yuzune bakmaya calisacagim,belki de tek kelime soylemeden gozlerimi iskarpinlerine dikip oturacagimFakat gelHayatim yalniz kendime ait olsaydi,gebermeyi coktan tercih ederdimKendi ferdiyetimden,fizyolojimden,kafamin deli,hasta tarafindan,oylesine nefret ediyorumFakat yasamam lazimBeni affetmek icin degil,beni,oglumuz,kizimiz ve onlar gibi iyi ,namuslu insanlarimiz icin yasatmak icin gel ve bir daha da yalniz birakmaEteklerinden operim

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com