![]() |
Kansere Nedeni Bitkiler Ve Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kansere Nedeni Bitkiler Ve YiyeceklerHacettepe Üniversitesi (HÜ) İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı ve Kanser Epidemiyolojisi Bilim Uzmanı Prof ![]() ![]() ![]() Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazılı ve görsel basında kanserden korunmaya yönelik çok fazla haber yer aldığını, ancak çoğunun bilimsellikten uzak ve yanlış olduğunu söyledi ![]() Vitamin kullanımına dikkat Çelik, bitkilerin, meyve ve sebzelerin bilinçsiz tüketilmesinin yarardan çok zarar verebileceğini, çeşitli organlarda hasara yol açabileceğini ya da kanser dışında başka hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlayabileceğini belirtti ![]() ![]() ![]() Tüketilen miktara dikkat Ceviz tüketilmesinin kanser ve kalp hastalarına iyi geldiği yönündeki bilgilerin her zaman geçerli olmadığını belirten Çelik, ''Şişmanlık kanseri arttıran bir etmendir ![]() ![]() Kanser riskine karşı uyarılar - Kanser hastalarına bolca soya ürünü tüketilmesi yönündeki tavsiyeler doğru değildir ![]() ![]() - Havucun içinde de bulunan beta-karoten maddesinin fazla alınması, sigara bağımlılarında akciğer kanseri riskini arttırabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Antioksidan özelliği olan domates, brokoli ve lahana gibi gıdaların tüketilmesinin kanserden koruduğuna dair veriler yeterli değildir ![]() ![]() - Aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcıların kansere neden olduğu bilgisi ispatlanmamıştır ![]() - Doğum kontrol hapları ve menapoz sonrası hormon replasman tedavisinin, hem kanser hem de kalp rahatsızlıkları açısından önemli yan etkileri vardır ![]() ![]() - ABD, Belçika ve Tayvan'ın belli bölgelerinde yeryüzünün derin katmanlarından içme suyuna karışan arseniğin uzun süre tüketilmesinin kanser yapıcı etkileri tanımlanmıştır ![]() ![]() - Genetiği değiştirilmiş gıdaların, kanser riskini artırdığına dair bilimsel bir bulgu yoktur ![]() - Fazla kırmızı et tüketiminin doğrudan kansere etkisi vardır ![]() - Kahve tüketiminin kansere neden olduğu ve yeşil çayın kanserden koruduğuna dair bilimsel bir bulgu yoktur ![]() - Hazır gıdalardaki katkı maddelerinin, uygun oranlarda kaldığı takdirde kanser yapıcı etkisi mevcut değildir ![]() - Alkol ve tütün kullanımı kanseri tetiklemektedir ![]() ![]() ![]() - Düzenli egzersiz hem kalp hastalıklarından hem de kanserden koruyucudur ![]() - Cep telefonu kullanımına bağlı kanser gelişimi konusunda veriler yetersiz olup kullanımının kısıtlanmasına dair bilimsel bir öneri yoktur ![]() Pestitite dikkat Çelik, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak, ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddeleri içeren karışımların (pestisit) kullanımının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kontrol altında olduğunu belirtti ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|