![]() |
Boğulmalarda İlk Yardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boğulmalarda İlk YardımBoğulmalarda yapılacak ilkyardım yöntemlerini bilmek çok önemlidir ![]() ![]() bogulma Boğulmalarda ilkyardım nasıl yapılır? Boğulma nedir? Boğulma, vücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesidir ![]() Boğulma nedenleri nelerdir? • Bayılma ve bilinç kaybı sonucu dilin geriye kayması • Nefes borusuna sıvı dolması • Nefes borusuna yabancı cisim kaçması • Asılma • Akciğerlerin zedelenmesi • Gazla zehirlenme • Suda boğulma Suda boğulmalarda, boğulma sırasında nefes borusu girişinin kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğerlere girer ![]() ![]() Suda boğulmalarda, ağızdan ağza yada ağızdan buruna solunumun suda yaptırılması mümkündür ve bu uygulamaya su içerisinde iken başlanmalıdır ![]() ![]() Suya atlama sonucu, boğulma riskinin yanı sıra genel vücut travması yada omurga kırıkları da akla gelmelidir ![]() ![]() Boğulmalarda genel belirtiler nelerdir? • Nefes almada güçlük • Gürültülü, hızlı ve derin solunum • Ağızda balgam toplanması ve köpüklenme • Yüzde, dudaklarda ve tırnaklarda morarma • Genel sıkıntı hali, cevaplarda isabetsizlik ve kararsızlık • Bayılma Boğulmalarda genel ilkyardım işlemleri ne olmalıdır? • Boğulma nedeni ortadan kaldırılır, • Bilinç kontrolü yapılır, • Hastanın yaşamsal bulguları değerlendirilir (ABC), • Temel yaşam desteği sağlanır, • Derhal tıbbi yardım istenir (112), boğulma ilk yardım, boğulmalar ve ilk yardım, boğulmalarda ilk yardım, boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır alıntı |
![]() |
![]() |
|