08-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çemenin Faydaları
Çemen;
Trigonella foenum türünün yağı alınmış olgun tohumları kullanılır Tohum 3-5 mm uzunlukta,sert köşeli üzeri ince pürtüklü,esmer kırmızımsı veya sarımsı esmer renkli,kokusuz ve hoş olmayan tattadır Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişir Boyotu ve poyotu adıyla da bilinir Tüm dünyada kültürü yapılmaktadır
Çemenin Kullanım Alanları;
Sağlıkta:Tohumları Mısır’da doğumu teşvik edici olarak kullanılırdı Yağı alınmış tohumları kolesterol düzeyini dengeler ve yükselmesini engeller Laksatif,besleyici,lezzet düzeltici,balgam söktürücü,süt artırıcı özelliktedir Diyabet,dizanteri,diyare,kronik öksürük,karaciğer ve dalak büyümesi,iştahsızlıktan oluşan hazımsızlık ve gastrit gibi hastalıklara karşı kullanılmaktadır
Gıdada:Önemli bir besin kaynağıdır Pastırma çemeninin ana maddesidir Öğütülmüş tohumu mutfakta baharat karışımı olarak,turşularında,çorbalarda,salatalar,güve? ?ler, soslar ve etlerde kullanılır
|
|
|