Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dumanı, mangaldan, tehlike, yükselen

Mangaldan Yükselen Tehlike Dumanı!

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mangaldan Yükselen Tehlike Dumanı!




Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji (Kanserden Korunma Bilimi) Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr İsmail Çelik, mangalın kanser açısından, "Türkiye için önemli bir sorun haline gelebileceğini" ifade ederek, "Mangalda, et yiyorsunuz hem de yağlı Et de yağ da kanserojen Yağı direkt ateşe tuttuğunuzda çıkan kanserojen moleküller tekrar ete yapışıyor" dedi


Çelik, TBMM Kanser Araştırması Komisyonunda yaptığı sunumda, kansere ilişkin medyada bilgi kirliliği yaşandığını söyledi


İsmail Çelik, gazetelerde yer alan, "parmak arası terlik kanser yapıyor", "sokak lambaları kanser riskini artırıyor", "kanserin yeni umudu köpekbalığı kanı" şeklindeki haberleri anımsatarak, "Yok böyle bir şey Bunu önleyemeyiz ama etkinlenmemiz de gerekiyor" dedi


İnsanların, doğrudan etkilendiği çevrede kanserojen maddeler bulunduğunu düşündüğünü anlatan Çelik, "Yanlışlıkla bir maddeyi gece-gündüz yanımızda bulundurarak kanser olmuyoruz Onun kullanımında ısrarcı olmamız gerekiyor Sigara gibi" diye konuştu


Son yıllarda, "kansere yatkınlık genleri" konusunda tartışmalar yürütüldüğünü anımsatan Çelik, genetik geçiş gösteren kanserlerin tüm kanserlerin binde birinden daha az olduğunu vurguladı Çelik, kanserin sebeplerinin çoğunlukla çevresel ve yaşam tarzı kökenli olduğunu ifade etti


Kansere neden olan faktörlerin başında tütün geldiğini dile getiren Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Beslenme alışkanlıkları, alkol, enfeksiyon, şişmanlık da diğer faktörler arasında bulunuyor Tütün dumanına maruziyet de çok önemli Her yıl dünyada 5 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir Yani her 6 saniyede 1 kişi ölüyor Türkiye’de 70 milyonun 20 milyonu sigara kullanıyor Her yıl 120 bin insan sigaraya bağlı nedenlerden ölüyor Günde 300 kişi ölüyor Yani her gün bir uçak düşüyor Her 30 saniyede bir yeni akciğer kanseri teşhisi konuluyor"


Çelik, kırmızı et, işlenmiş et ve tuzlanmış balık tüketiminin sürekli olmasının kanser tüketimini net olarak artırdığını belirterek, yağ, şeker ve tuz kullanımına da dikkat edilmesini istedi


Tuzun, mide kanserinin bir numaralı nedeni olduğuna dikkati çeken Çelik, Türk insanının sebze ve meyve tüketmesinin avantaj olarak algılanabileceğini söyledi


"MANGALDA KIRMIZI ET"

"Mangalın, kanser noktasında Türkiye için önemli sorun haline gelebileceğini" ifade eden Çelik, "Mangalda, et yiyorsunuz, hem de yağlı Et de yağ da kanserojen Yağı direkt ateşe tuttuğunuzda çıkan kanserojen moleküller tekrar ete yapışıyor Ayrıca, mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinler üzerine sinerek karsinojen etkiyi artırıyor" diye konuştu


Çelik, kanserden korunmak için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze içeren, yağ oranı az ve lifçe yüksek beslenme tarzının benimsenmesi gerektiğini belirterek, kırmızı etin haftada birden fazla tüketilmemesi önerisinde bulundu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.