Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bitkiler or or, or or şifalı

//Şifalı Bitkiler//

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

//Şifalı Bitkiler//




ADAÇAYI (Salvia officinalis)


Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru toprakları sever Tohumları Nisan ve Eylülde ekilir Şifası kenarları tırtıllı, buruşuk görülen, açık yeşil yapraklarındadır Taen , uçucu yağ, acı madde ve B vitamini içermektedir İki çeşit adaçayı vardır


1)Bahçe Adaçayı (Salvia officinalis): Gerçek Adaçayıdır, şifalılık bakımından daha etkilidir 30-70 cm boyunda menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir Karşılıklı olan beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak ıtırlı bir koku yayar Bahçe Adaçayı güneşli yerde yetiştirilmelidir Don olayına karşı duyarlı olduğu için kış boyunca çam dalları ile örtülmelidir


2)Çayır Adaçayı (Salvia pratensis):Çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişirÇevresine ıtırlı hoş bir koku yayan koyu mavi menekşe renkli çiçeklerinin pırıltısı uzaktan seçilebilir

Yapraklar, çiçeklenme başlamadan Mayıs ve Haziran'da toplanmalıdır Bitki kuru ve güneşli günlerde, eterli yağlar oluşturduktan sonra, yapraklar öğle güneşinde toplanır ve gölge yerde kurutulur, yıl boyu kullanılır


*Adaçayı, tüm bedeni güçlendirir , kalp krizi tehlikesini azaltır ve kötürümlüklerde oldukça faydalıdır Adaçayı sirkesiyle de, yatalak hastalara uzunca bir süre masaj yapılırsa rahatlatıcı ve canlandırıcı etkisinden faydalanılır


*Gece terlemelerinde lavanta ile kullanılır (günde iki fincan) Mikroplu hastalıkların neden olduğu gece terlemelerini keser


*Kramp, omurilik rahatsızlıkları, beze hastalıkları ve organ titrekliklerinde başarı ile kullanılır (günde iki fincan çay)


*Kan temizleyici etkisi vardır Karaciğer hastalıklarında faydalıdır , vücuttaki toksinleri atar, safrayı söker Mide ve bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir Mide sularının düzenli çalışmasını sağlar Hazmı kolaylaştırır , iştah açıcıdır, ülsere ve ishale iyi gelirİdrarı artırır (günde en fazla 3 kahve fincanı ) Kansızlığın iyileşme döneminde içilir


*Böbrek ve mesane taşlarını daha rahat düşürmek için 80 gr olan yarım avuç Adaçayı 1litre suda haşlanır Şeker ve küçük bir parça limonla çay gibi içilir


*Adaçayı Papatya ile içilirse daha etkili olur (bir-iki bardak ,bal ilave edilir)


*Grip ve soğuk algınlığında ve bunlardan ileri gelen adale ağrılarında kullanılır Antiseptiktir , ateşi düşürür ve vücudu dinlendirir Bademcik iltihabı , boğaz hastalıklarında adaçayı özellikle önerilir -Bir bardak sütün içine bir tatlı kaşığı adaçayı ufalanıp ilave edilir , beş dakika kaynatılıp demlenirBir tatlı kaşığı bal ilavesi ile sıcak içilir, gece içilirse rahat uyumayı sağlar,Terletir, ateşi düşürür, boğmacada en iyi formüldür


-Bademcik iltihapları için çiçeklerinden elde edilen mayi ile gargara daha etkili olur


-15gr Adaçayı 1lt suda kaynatılarak sıcak olarak bol bol içilir


-Adaçayı kaynatılarak içine biraz sirke ve bal eklenip gargara yapılır Bu formül dişeti kanamalarında da daha etkilidir


-Çay olarak demlenip bal ve sirke ilave edilerek içilir


-Diş iltihaplanmalarında kanayan ve sallanan dişlerde ve diş eti çekilmesinde iyi gelirGargara yapılır veya çaya pamuk batırılarak hasta bölgeye tampon uygulanır


-Toz haline getirilen Adaçayı yaprakları, diş temizliğinde kullanılır Dişleri sağlamlaştırır, beyazlatır


*Sinir yorgunluğu ve döl yatağı hastalıklarında da arasıra Adaçayı oturma banyoları alınmalıdır Depresyon ve el titremeleri için faydalıdır Astım sıkıntılarını giderir Adet düzensizliklerini ve sancılarını iyileştirir, rahim iltihaplarını giderir


*Şeker hastalığında, çay şekersiz içilir


*Yaralar, iltihaplı yaralar ve çıbanlar (apseler) kaynatılmış Adaçayının suyu ile pansuman edilebilirYapraklarından elde edilen Adaçayı tozu da kullanılabilir


*Böcek sokmalarında, sokulan yere ufalanmış Adaçayı yaprağı uygulanır Yaprakları ezilip merhem haline getirilerek sivrisinek, arı vs sokmalarında sürülürse acıyı dindirir, kaşıntıyı önler Ayrıca emziren annelerin çok fazla sütü aktığı taktirde bu merhem meme ucuna sürülürse, sütün aşırı akmasını önler


*Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarında Adaçayı içmeleri faydalıdır


*Adaçayı, Ihlamur ile beraber öksürük kesici, Nane ve Kekik ile kaynatılmış suyu mideyi düzenlemek için verilir


*Adaçayı, koku değiştirici olarak, su ile kaynatılır ve çıkan buharın kokuyu alması sağlanır


*Yemeklere, ızgaralara etlere, çorbalara ekilir


*Saçların bakımında , saçların fazla yağını alıp deriyi temizler , ölü hücreleri yok eder Saç derisini canlandırır , saç dökülmesini önler , derinlemesine temizlik sağlar Adaçayının yağı papatya ile birlikte kullanılırsa daha faydalı olur


Saçlar için besleyici ve etkili bir toniktir; 8 bardak kaynatılmış suya bir avuç Adaçayı konur , üstü kapalı beş dakika kaynatılır , 30 dakika demlenir , süzülürHer banyodan sonra, saç dipleri bu tonik ile ovulur , durulanmaz , soğuk kullanılması daha etkilidir Aynı zamanda papatya ve adaçayı içmeye devam edilir


Adaçayı ezilerek elde edilen mayi ile masaj yapılan saçlar siyahlaşır ve gürleşir


*UYARI: Lüzumundan fazla kullanılırsa,(günde 3 kahve fincanından fazla) vücuda zarar verir, zehirlenmelere sebep olur Damakta şişmeler meydana gelir Doktora başvurulmalıdır Çocuklara az miktarda verilebilir


KULLANIM BİÇİMLERİ


Çay hazırlamak: Bir çay kaşığı bitki, çeyrek litre suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir


Adaçayı sirkesi: Geniş ağızlı bir şişe, boğazına kadar Yabani Adaçayı ile doldurulur Çiçeklerinin üstüne çıkacak kadar Doğal üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir


Oturma banyosu: İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece boyunca bekletilir Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve banyo suyuna eklenir

Alıntı Yaparak Cevapla

//Şifalı Bitkiler//

Eski 08-23-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

//Şifalı Bitkiler//




KEKİK (Thymus serpyllum)


Çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yetişirGüneş ve sıcak istediği için,toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık yerlerde çoğalırGüneşli öğle sıcağında menekşe renkli çiçeklerden güzel koku yayıldığından,Haziran-Ağustos arası toplanır Şifası yapraklarındadır Bunlar saplarıyla toplanır, gölgede kurutulup ufalanır


*Kekik içerdiği timol sayesinde antiseptik, güçlendirici ve uyarıcı etkisi vardırTimol yada kekik kafuru virüs ve bakterileri uzaklaştırırKekik suyuyla yapılan banyolar vücudu dinlendirir


*Kekiğin çiçekli sapı idrar söktürücüdürVücuttaki yağları eritirBu özelliğinden dolayı vücuttaki suyu atarHem kilo vermeye, hem de vücuttaki kan sirkülasyonunu hızlandırdığından dolayı kalbe faydalıdır Spazm gidericidir Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder Adet düzensizliği ve damar sertliğinde 30gr kekik, 1 litre suda haşlanır, her yemekten sonra birer kahve fincanı içilir


*Kan şekerini düşürürKekik-Tarçın-1 su bardağı suya yarım kahve kaşığı kekik,yarım kahve kaşığı tarçın konur kaynatılır,süzülür Sabahları aç karnına içilir


*Salgı bezlerini uyarıp düzenli çalışmasını sağlar Her türlü karın ağrısını ve gazı gidericidir İştah açıcı,hazmı kolaylaştırıcı,mide bulantısını teskin edici olarak kullanılırBağırsak parazitlerine karşı etkidirKaynatılarak suyu balla içilir


*Düşükleri kolaylaştırır


*Baş ağrılarına iyi gelirGeçici olarak tansiyonu düşürür


*Hafızayı kuvvetlendirir,kalp sancısına iyi gelir Ödü buruna damlatılırsa da zihni sadeleştirir, hafızayı yeniler Ciğeri sara hastalığına karşı iyi gelir


*Sinirsel yüz ağrılarında kullanılırKekikotu,papatya ve civan perçemi ,güneşli havada toplanıp bir kuru bitki yastığı hazırlanıp uygulanırDiğer taraftan da aynı bitkilerin karışımından hazırlanmış çay içilir Eğer krampta varsa kurutulmuş Kurtpençesi yastığı da uygulanır(Başlangıçta İsveç şurubu kompresi hafif bir rahatlık sağlayabilir)


*Soğuk algınlığında kekik otu pekmezi yemeklerden önce kullanılırBalgam söktürücüdürÖksürük,Astım krizini yatıştırmaya, bronşit ve uykusuzluğa iyi gelir:Kekik otu ve sinirli ot karışımından hazırlanan çay,limon ve nöbet şekeri ile karıştırılarak kullanılmalıBu çay günde 4-5 kez hazırlanır saatte bir yudum alınarak gün boyuna yayılmalı(Özellikle çocuklarda) 5' er gram kekik,sirke ve biraz tuz ile içilir


*Öksürüğe,bal ile macun yapılıp yenir(Soğuktan kaynaklanan) Kesme şekerin üzerine günde 3 defa kekik yağı damlatılıp yenir


*Ağız antiseptiğidirDiş ağrısını giderirKimyon ve sirke ile kaynatılıp gargara yapılır Çocuklarda kansızlığı önler İshallere ve zehirlenmelere faydalıdır


*Kötürümlükte,sinir hastalıklarında,romatizma ve burkulmalarda kullanılırKekik otu banyoları yapılırİçten, günde 2 fincan kekik otu çayı içilirDıştan bitki yastığı yatmadan önce ısıtılarak uygulanır Yastık, mide ve dölyatağı hastalıklarına da iyi gelir


*Tifo hastalığında 20 dakikalık kekik otu banyosu yaptırılır


*Yara yanık ve apseleri iyileştirir Ezik, burkulma, şişlik, morartı ve gut hastalığı, felç tedavisinde, romatizmada kullanılır Tırnak düşerken oluşan yaraya antiseptik olarak kekik yağı sürülür Kekik yağıyla yapılan masaj kan dolaşımını arttırır, romatizmaya da iyi gelir Kekik yağı mide, baş, ve diş ağrılarına iyi gelmekle birlikte tümör yapıcı madde olduğu ve karaciğer üzerinde zararlı etkileri olduğundan dikkatli kullanılmalıdır


*Egzama ve uyuzda kaynatılarak banyoda sürülür


*Sara krizlerine karşıda önerilirGünde 2 fincan çay,yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilir


*Afrodizyaktır


*Alkol bağımlılığında; bir avuç dolusu bitki,1 litre kaynar suda haşlanır,üstü kapanır ve demlenmesi için 2 dakika beklenirÇay termosa doldurulur ve alkolik kişiye her 15 dakikada bir yemek kaşığı içilirBunu mide bulanması ,kusma,dışkı- idrar çıkarma,terleme, yeme-içme için duyulan iştah izlerBu uygulama gerektiğinde yenilenmelidir


*Saç bakımı için;kafa derisindeki mikropları öldürür Kan dolaşımını hızlandırır Dökülen saçların yerine yenisini çıkarır, saçın fazla yağını alır 6 bardak kaynatılmış suya 1 avuç kekik konur, üstü kapalı olarak 5 dk kısık ateşte kaynatılır, demlenir ve tülbentten süzülür Temiz saç bu tonikle ovulur 125gr kekik, 1litre suda haşlanarak saç banyolarında kullanılırsa, kırılan, dökülen saçları canlandırır, hoş bir parlaklık verir


*Kekikten doğal boyamacılıkta da yararlanılır Yapraklarından çeşitli mordanlarla bej, gri ve haki renk elde edilir Yün ve pamuk ipliklerinin boyanmasında kullanılır


*Şap hastalığına karşı, hayvanın ağzı kaynatılmış kekik suyu ile yıkanır Hayvanların dişeti iltihabında bir miktar kekik, şarapla karıştırılarak sürülür


*UYARI:Hamileler ve guatr olanlar kullanmamalıdır (Guatrı olanda,tecrübe edilmiştir; halsizlik, mide bulantısı, baş dönmesi,kalp çarpıntısı olmuştur) Fazla içilirse (günde 2-3 fincandan fazla) tansiyonu düşürür Yağında tümör yapıcı madde olduğu için dikkatli kullanılmalıdır

KULLANIM BİÇİMLERİ


Çay hazırlamak:Bir çay kaşığı dolusu bitki, bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca bekletilir Yada 1 kahve kaşığı kekik, 1 su bardağı kaynar suda 10 dakika bekletilir Günde 2 su bardağı içilir

Banyo katkısı:Bir tam banyo için 200gr(genel böl tam banyoya bak)


Kekikotu tentürü: Öğle güneşinde toplanmış çiçekli saplar gevşekçe bir şişeye doldurulur ve üstüne konyak, bitkilerin iki parmak üstüne çıkana kadar eklenir Güneşte veya sıcak bir yerde 14 gün bekletilir

Kekikotu yağı:Aynı tentür işlemi gibidir, fakat konyak yerine zeytinyağı kullanılır


Bitki yastığı:Öğle güneşinde toplanıp kurutulmuş bitkiler bir yastığa doldurulur ve dikilir


Kekikotu pekmezi: Öğle güneşinde toplanmış çiçekler ve saplar bir cam turşu kabına doldurulurken ıslak ellerle nemlendirilirler Bir sıra bitki, bir sıra ham şeker olmak üzere kap bastıra bastıra doldurulur ve üç hafta güneşli bir yerde bekletilir Süzme sırasında, şekerlenmiş çiçekler ve saplar, biraz su ile yıkanmalı ve bu su pekmeze eklenmelidir Elde edilen sıvı ağır ateşte, kaynatmadan ısıtılarak, içindeki suyun buharlaşması sağlanır Pekmez ne ince, ne de kalın olmalıdır Bu nedenle, biraz soğutarak denemek gerekir

Alıntı Yaparak Cevapla

//Şifalı Bitkiler//

Eski 08-23-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

//Şifalı Bitkiler//




MAYDANOZ (Detroselinum sativum)


Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten ) kaynağıdır Bu özelliği ile görme gücüne, kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve troid bezine iyi gelir Ayrıca potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve klorin yönünden de zengindir Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı arttırarak oksijeni metabolize eder ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine yardım eder Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirir İnce barsaktaki peristaltik hareketleri arttırır Bir tutam maydanoz günlük C Vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar


*Kanı temizler, kansızlığa, mesane iltihaplanmasına ,kum, böbrek taşı ile tansiyona,şişmanlığa,böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına,damar sertliğine etkilidir Maydanoz suyuna bal ve limon ilave edilerek günde 1-2 bardak içilir Böbrek rahatsızlıklarında; 4 bardak suya 1 demet maydanoz yıkanır konur, 5 dakika kaynatılır, süzülür, günde 3 kere 1'er çay bardağı içilir


*Tohumları idrar ve safra söktürücü, adet kanamalarını kolaylaştırıcı nitelikleri vardır Maydanoz,aybaşı sancılarını keser, adetleri düzenler, ağrıları giderir, akıntıları keserBarsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder Gazın dışarı atılmasını sağlar


*Grip ve nezleyi geçirir, balgam söktürür, terletir, ateş düşürürKan şekerini normal seviyede tutar, kansere karşı koruyucudur, vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar, romatizma hastalığına ve sarılığa iyi gelir


*Yatmadan önce ağızda çiğnenen bir demet maydanoz rahat uyumayı sağlar Bulantılarda ve nefes darlığında bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak kişiyi rahatlatır


*Anne sütünü azaltır Emzikli kadınların süt kanalı tıkanmalarında maydanoz lapası uygulanır Yara, kesik ve morartıları iyileştirir Kulak ve diş ağrısına iyi gelir


*Afrodizyaktır


*Sivilceli,lekeli,pürüzlü ve kırışık ciltlerde parlaklılık ve pürüzsüzlük verir

2 bardak kaynatılmış suda, 1 demet yıkanmış maydanoz sapları ile beraber üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dk Kaynatılır20 dk Demlenmeye bırakılır süzülürBöylece etkili cilt losyonu ve lapası elde edilirTemiz cilde lapası sürülüp 20 dk bekletilir,sonra süzülen maydanoz suyu ile cildi yıkanırHer gün günde birkaç kez uygulanır


*Saçları besler,parlatır, dökülmeyi yavaşlatır Saçlar maydanoz suyu ile yıkanır


*Arı ve haşarat sokmalarında sokulan yere sürülürse ağrıyı giderir


KULLANILIŞI


Birkaç taze yaprak, bir litre suda kaynatılarak günde iki fincan içilir Kuru yapraklardan elde edilen toz, günde iki tutam içilebilir Kompres ve gözler için losyon ve şampuanı yapılır

Astım, menopoz, ağrılı adet görme ve öksürük için yukarıdaki kaynamaya birkaç kök ve yarım avuç tohum atılarak el ayak banyoları yapılır

Lapası kıyılmış yapraklardan yapılır


*Şeker hastalığında: 3 demet maydanoz ezilir, 6 bardak suya konulur, üstü kapatılır, 30 dakika demlemeye bırakılır, sonra süzülür, üzerine 1,5 su bardağı taze sıkılmış limon suyu ilave edilir Her gün sabahları aç karnına 1 bardak içilir


*UYARI:Maydanoz suyu 60 gr'dan fazla ve tek başına içilmemeli Havuç-elma suyuyla içilebilir Böbrek iltihabı olanlar yememelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

//Şifalı Bitkiler//

Eski 08-23-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

//Şifalı Bitkiler//




KURU ÜZÜM( Vitis vinifera)


Taze üzüm, potasyum karbonatla suya yatırılır ve kurutulur Zeytinyağı parlatıp sarartır Potasyumun yerine ayçiçeği sapı, bağ çubuğu ve sakızlık çalısı külü de kullanılabilir


*Karaciğerin dostudur Kan yapar Kekikle yenirse vücudu şişmanlatır


*Kumları döker, idrarın damla damla gelmesinin tedavisinde iyi gelir Çekirdekleri alınır karabiber konulup yenir


*Sert urları eritir Kuru üzüm, safran, yumurta sarısı, kuş yemi, keten tohumundan merhem yapılıp uygulanır


*Unutkanlığı giderir, dimağı kuvvetlendirir Günlük ile yenilir


*Sarılığı giderir, sirke ile yenir


*Öksürüğü keser Anason ile kaynatılır, badem yağı ile içilir


*Çıbanları patlatır, iyileştirirİç yağı ile merhem yapılıp uygulanır


*Üzüm çekirdekleri selülit tedavisinde kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla

//Şifalı Bitkiler//

Eski 08-23-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

//Şifalı Bitkiler//




POLEN


Çiçeklerin ortasında bulunan erkek üreme hücresidir Ancak mikroskop altında görülebilen bu hücreler 10 yıl dayanabilecek kadar canlıdırlar ve o bitkinin tüm genetik ve diğer özelliklerini taşır, döllenmeyi sağlayarak nesillerin devamını temin eder Polende tüm vitaminler ve minerallerin insan yaşamı için en ideal oranlarda bulunması en üstün özelliğidir Vitamin A -C ve özellikle B-kompleks vitaminleri yönünden zengindir Ayrıca yüksek oranda protein (%20-25) içerir Mineral, enzim, eser elementler ve diğer vitaminlerde bulunur Tüm hastalıkların tedavisinde de yardımcı madde olarak kullanılmaktadır


*Bağışıklık sistemini güçlendirir, antibakteriyel etkisi vardır


*Kan basıncının düzenlenmesinde kullanılır


*Üriner sistem enfeksiyonlarında kullanılır


*Cinsel (isteksizlik, erken boşalma, iktidarsızlık) problemlerinde kullanılır


*Sinir sistemi, stres ve halsizlik gidericidir


*Hücre yenileyici, dokuların yaşlanmasını geciktiricidir


*Menopoz, andropozun kolay atlatılması için kullanılır


*Gebelik sürecinin sağlıklı seyrini sağlar


*Emzirmede süt oluşumunun artırılmasında etkilidir


*Sindirim sistemi (gastrit, ülser) ve hemoroidte kullanılır


*UYARI: Arı sokmasına alerjisi veya astımı olan kişilerin arı polenini dikkatli kullanılmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

//Şifalı Bitkiler//

Eski 08-23-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

//Şifalı Bitkiler//




PAPATYA (Matricaria chamomilla)


Genellikle balçıklı topraklarda, orman çayırlıklarında,eğilimli topraklarda,tahıl,mısır,yonca,patates ve şalgam tarlalarında yetişir

Yabani papatya ile arasındaki fark;sarı çiçek tabanının içinin oyuk ve kokusunun daha etkili oluşudur Çiçekler sapsız olarak ,Mayıstan Ağustosa kadar,öğlen güneşinde toplanmalıdır


*Küçük çocukların her türlü rahatsızlıklarında papatya çayı içirilebilir


*Özellikle kramplarda ve karın ağrılarında kaynatılıp içilir Ağrılı bölgelere kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koyulmalıdır


* Bağırsak gazlarının giderilmesinde ve iltihabında kaynatılır ve bolca içirilmelidir


*İshal,deri döküntüleri,mide rahatsızlıklarını iyileştirmeye yardımcı olur


*Kadınların adet düzensizliklerinde,adet görememelerinde kaynatılıp içilirse adetin düzelmesine yardımcı olur


*Sakinleştirici etkisi vardır,uykusuzluğa iyi gelir Sinir sistemin rahatlatmak, bitkinliği gidermek için papatya banyolarından oldukça iyi sonuç alınabilmektedir


*Terleticidir,yüksek ateşi düşürücü,boğaz ve bademcik gibi bir çok iltihaplanmalarda, dezenfektan ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir Kaynatılıp bolca içilir


*Göz ve göz kapağı iltihaplanmalarında, kaşıntı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres olarak, diş ağrısında gargara olarak ve yaraların yıkanmasında da kullanılır


-Göz ağrılarında,sütle kaynatılan papatyaları sıcak kompres olarak göz kapaklarının üzerine koyulur


*Sürgün etkisi yapmadan dışarı çıkmayı sağlar Ayrıca basura dışta, papatya merhemi sürülerek tedaviye yardımcı olunur


*Nezle ve sinüzitte,papatya buğusu kullanılabilir Bu uygulamadan sonra dışarı çıkılmamalıdır


*Soğuk algınlığı için; bir bardak sıcak su, bir çay kaşığı papatya karıştırılır 5 dk üstü kapalı kısık ateşte kaynatılıp demlenip süzülür Sıcak olarak bal ilave edilerek sabah akşam içilir(Antiseptiktir)


*Nevralji ve romatizmada papatya yağıyla masaj yapılır Aynı bölgedeki organ yorgunluklarını da giderir


*İşitme güçlüğü çekenler içinde ada soğanı kızartıldığı papatya yağını sıcak olarak,sık sık kulağa damlatıldığında yeniden işitmeye faydalı olacaktır


*İdrar zorluğunu giderir,kumları döker kaynatılmış papatya çayı bir hafta sabah ve akşamları bolca içilmelidir Kaynatılmış papatya mesanenin üzerine uygulandığında ağrıları da hafifletir


*Damağı kuvvetlendirir,baş ağrılarını giderir, bunular için kaynatılıp içilir


*Karaciğer rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olur Bedeni güçlü tutar Hepatit B' de bir çay bardağı sıcak suya yarım kahve kaşığı papatya konur,5 dk bekletilir,süzülür,öğle ve akşam yemeklerden 15 dakika önce içilir


*Erkekler için,afrodizyaktır; kaynatılıp şekerle içilir


*Cilt bakımında; kaynatılmış bitki ve suyu ile haftada bir kez yüz yıkandığında ciltte tazelik ve sağlıklı bir renk kazandırdığı görülecektir


*Saç bakımında:özellikle saçları açık olanlar kaynatılmış papatya suyuyla yıkanır


*Özellikle hassas ciltlere iyi gelir Saç köklerini güçlendirir,dökülmesini önler,saç derisini derinlemesine temizler,saç köklerine kadar nüfus eder Saçı canlandırır

Adaçayı yağı ile birlikte kullanıldığında çok daha iyi sonuçlar alınır


KULLANIM BİÇİMLERİ


Çay hazırlamak: bir çay kaşığı dolusu bitki, bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir


Banyo katkısı: Tam banyo için dört avuç dolusu, yüz veya saç yıkamak için bir avuç papatya çiçeği haşlanır ve demlenmesi için kısaca bekletilir


Kompresler: Bir fincan kaynak su, bir yemek kaşığı çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için kısaca beklenir ve süzüldükten sonra sıcak kompreslerde kullanılır


Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir torba, kurutulmuş çiçekle doldurulur ve ağzı dikilir Kuru bir tavada iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur


Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, küçük bir şişenin içinde gevşek olarak doldurulur ve üstüne, saf zeytinyağı dökülür Zeytinyağı çiçeklerin üstüne çıkmalıdır Şişe 14 gün güneşte bekletilir Buzdolabında saklanmalıdır


Papatya merhemi: 250 gr içyağı tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu çiçek bu yağa atılır Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapatılarak serin bir yere kaldırılır Ertesi gün hafifçe ısıtılır ve bir keten bezinden geçirilip, posa da sıkılır Deneyimlere göre, en iyi yöntem şudur: Süzgecin içine bir keten bezi yayılır, süzgeç başka bir kabın üstüne oturtulur ve sıkma işlemine başlanır Merhem maddesi düzgün bir biçimde karıştırılır ve temiz cam veya toprak kaplara boşaltılır

Alıntı Yaparak Cevapla

//Şifalı Bitkiler//

Eski 08-23-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

//Şifalı Bitkiler//




IHLAMUR (Tilia argentea- europoea)


Ihlamurun çiçeği ilkbaharda toplanarak gölgede kurutulur


*Kanı temizler ve kan dolaşımını düzenler, kansızlığa, kalp çarpıntısına ve karaciğer zaafiyatine iyi gelir Enfaktüse faydalıdır


*Damar kireçlenmesinde, damar tıkanıklıklarında faydalıdır


*İdrar arttırıcı özelliği vardır, böbrek ve mesaneyi temizler Böbrek taşlarının düşmesine yardım eder


*Sinirleri kuvvetlendirerek, her türlü sinir bozukluklarını giderir Yatıştırıcı ve uyutucudur Vücuda rahatlık verir Spazm gidericidir


*Balgam söktürücüdür, göğsü yumuşatır, terletici, ateş düşürücü etkisi vardır Gribal enfeksiyonlarda etkilidir Astıma, bronşite iyi gelir Öksürüğü keser


*Mide salgısını arttırır Mide ülseri için oldukça faydalıdır, balla karıştırılarak içilir Mide, bağırsak gazlarını giderir


*Kabızlığı giderir, baş ağrısı ve dönmelerini iyi gelir, migren tedavisinde kullanılır, sara hastalığına faydalıdır


*Burkulma ve ezilmelerden kaynaklanan ağrıları dindirir Yanıklara iyi gelir Apse ve çıbanların tedavisinde , iltihapları kurutmada kullanılır Bulantıyı giderir


*Ihlamur ağacının kabuğu dekoksikasyon yapılarak yatıştırıcı, safra söktürücü olarak kullanılır Kabuklardan hazırlanan merhem yara iyileşmesinde kullanılır Ihlamur ağacının kabuğunun altındaki lifler toplanır dövülerek hamur haline getirilir Bu hamur yaraların tedavisinde kullanılır


*Ihlamur çayı göz banyosu içinde kullanılır Gözdeki kızarıklığı alır


*Cilde güzellik verir Çilleri giderir Çiçeklerinden elde edilen su yüze sürülür Yüzdeki ergenlik çıbanlarını yok eder Saç dökülmesini önler


*Çocuklar banyo yaptırılırsa iyi gelir


*UYARI: Daima taze kullanılmalı bekletildiğinde içindeki aktif maddeler kaybolur

Alıntı Yaparak Cevapla

//Şifalı Bitkiler//

Eski 08-23-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

//Şifalı Bitkiler//




İNCİR (Ficus carica)


Ficus carica türünün kurutulmuş meyvalarıdır Bu tür genellikle 10m kadar yükseklikte bir ağaçtır Yaprakları saplı, 3-5 loblu ve üzeri pürtüklüdür Meyva küremsi veya armut biçimindedir Meyva şekli ve rengine göre birçok kültür formları ayrılmaktadır Türkiye'de çok tanınmış olanlar şunlardır


Lop inciri, Sultan inciri: Meyvası soluk sarı renkli olup kurutmaya elverişlidirKavak inciri, Patlıcan inciri: Meyvası morumsu siyah renkli olup, taze halde meyve olarak kullanılır


-100gr kuru incirin besin değeri içeriği: Enerji 908 kg/ 217kcal, Protein 4 gr, Şeker 553gr, Yağ 12 gr,Diyet lifi 67 gr, Kalsiyum 138gr, Demir 42mgr , Magnezyum 915mgr, Fosfor 163mgr, Vit B1 0073mgr, Vit B2 0072mgr, A, B, C vitaminleri taşımaktadır


-Sütte bulunan kalsiyuma oranla daha fazla kalsiyum içerir İncir yenilirken, çekirdeklerinin ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulması daha faydalıdır


*Kemik hastalıklarında, gelişim bozukluklarında önerilmektedir


*Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler


Taze incir kabızlığı önler İncirler akşamdan suya konur, sabahleyin aç karnına yenilir Kuru incir bağırsakların faaliyetini arttırır( Meyvalardan elde edilen infusyon veya şurup özellikle çocuklarda tehlikesizce kullanılabilen bir müshildir İncir şurubu şöyle hazırlanır: 120 gr kuru incir parçalanır, 600 gr su içinde 3 saat tutulur ve hafifçe sıkılarak bezden süzülür Elde edilen sıvı kısım üzerine 400 gr toz şeker ilâve edilir ve bir taşım kaynatılır) Taze incir basur şikayetlerine faydalıdır Sıtma hastalığına iyi gelir, mideyi çalıştırır Kuru incir kuru üzümle karıştırılıp yenirse mide ülserine iyi gelir


*Mineral madde, özellikle demir içeriğinin fazla olması nedeniyle hamileler ve küçük çocuklarda ortaya çıkan vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar ile kansızlığa iyi gelmektedir


*Vücudu şişmanlatır, kırk gün anasona batırılarak sabahları aç karnına fıstıkla yenilirse dimağı da zindeleştirir


*Damar tıkanıklıklarını giderir, karaciğeri kuvvetlendirir, dalak şişkinliğine, , nefes darlığına iyi gelir


*Bronşit, öksürük ve göğüs ağrılarına faydalıdır Taze incir, sütle birlikte pişirilerek yenilince nezleyi ve boğaz ağrılarını giderir Balgam söktürücü olarak, bir miktar meyan kökü ve incir kaynatılarak sabah, öğle ,akşam bir çay bardağı içilir Göğüs hastalıklarında pastırma çemeni ile pişirilip yenilirse iyi gelir Zehirlenmelerde cevizle yenilir


*İyi bir sinir yatıştırıcıdır Vücuda rahatlık verir Çıbanların olgunlaşmasını sağlar Lapası yanık ağrılarına iyi gelir Sütü siğillerin ve nasırların sökülmesini sağlar (Siğillerin üzerine hergün taze sütü sürülür ise siğil zamanla kaybolur)


*Romatizmaya iyi gelir, anason ve sedef çiçeği ile kaynatılarak ılık ılık suyu içilir


*Bol miktarda yenirse afrodizyak etkilidir


*Bazı kitaplarda kansere iyi geldiği yazılsa da bu durum tıbben ispatlanamamıştır


*İncir sütü Doğu Anadolu' da sütü pıhtılaştırıp çökelek elde etmede kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla

//Şifalı Bitkiler//

Eski 08-23-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

//Şifalı Bitkiler//




ISIRGAN OTU (Urtica dioica)


Şifası kök, sap ve yaprak ve çiçeğindedir Bitki ne kadar taze olursa tedavi gücü o oranda fazladır Kışın kullanımı için Mayıs ayında toplanıp, kurutulmalıdır Tohumları ise Temmuz- Ağustos aylarında toplanıp, gölgede kurutulmalıdır


Yaprak tüycüklerinin köklerinde bulunan histamin benzeri bir madde nedeni ile şiddetli kaşıntılara neden olur


A-C vitamini ihtiva eder(C,K ve E vitaminlerini içeriyor mu bakk!)

İçeriğinde demir ve bağırsak, karaciğer, pankreas ve safra kesesi salgılarını uyaran "sekretin " isimli bir madde vardır


*Kanser den bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden koruyucu etkisi vardır


*Siyatik, lumbago ağrılarını giderir1- 200gr'lık 6 tam ısırgan otu banyosu 6 ay boyunca yapılır

(Ayak eklemlerinden başlamak üzere dıştan kalçaya kadar ve oradanda bacağın iç tarafından topuğa kadar yavaşça sürülür Bu iki kez daha yinelenir ve son olarak kalçadan başlayarak kaba etten aşağıya doğru inilir Gerektiğinde daha başka bölgelerde aynı biçimde uygulanabilir Kaşıntıyı önlemek için o bölgeye pudra sürülür)


* Romatizma ve mafsal ağrılarında buralara uygulanırsa kan dolaşımını uyaracağından ağrıların giderilmesine yarcımcı olur Yalnız bu işleme deri kızarınca hemen son vermek gerekir


*Kanı temizler, alyuvarları yeniler, kan yapıcıdırKan şekerini düşürür, ödemi giderir


*Bağırsak temizleyici, gaz gidericidir İdrar söktürücü, idrar yolları hastalıkları ve iltihaplarında , (çayı veya kökleri kaynatılarak içilir)


*Bedeni güçlendirici ve uyarıcıdır Vücudun savunma gücünü artırmak için ısırganın tohumları kullanılır


*Fazla aybaşılarda, adet düzensizliklerinde, kanlı basurda ,burun kanamalarında durdurucu özelliğe sahiptir Şurubu kanı pıhtılaştırır


*Mide krapların da ve ülserinde, bağırsak ülserinde kullanılır Karaciğer,safra kesesi, dalak akciğer hastalıklarında(yaprakları haşlanarak hazırlanır Önleyici olarak da yıl boyunca günde 1 fincan içilir)


*Gut ve fistüllere iyi gelir(Çayı)


*Boğaz ağrılarında, göğsü yumuşatmada ve balgam söktürücü olarak kullanılır(boğaz ağrılarında şurubu kullanılır)


*Şeker hastalığı ve bulantısında; 50gr ısırgan yaprağı, 1litre suda haşlanır, süzülür ve bu çay her yemekten önce bir çay bardağı içilir


*Herhangi bir allerji rahatsızlığı olanlar (bahar nezlesi dahil) uzun bir süre ısırganotu çayı içmelidir Soğuk algınlığına karşı korur


*Tansiyon düşürücüdürZehirlenmelerde kullanılır


*Damar kireçlenmesi ve damarları açmada kökleri kullanılır Baldırlardaki damar tıkanıklıklarında, ısırgan kökü ayak banyosu, kramplarda ısırganotu banyosu yapılır Kroner damarların daralmasında banyonun yanısıra, kaynatılmış bitkinin ılık suyu ile kalp bölgesine hafifçe masaj yapılır


*Baş ağrılarında; 25 litre çay 1 güne yayılarak içilir Prostat büyümesinde kökler kaynatılıp suyu içilir


*Ağız çevresi ve koltukaltı iltihaplarını giderirKullanımı (genel) 3-4 ölçek sekrencebin, maydanoz, veya kereviz suyu, ısırganotu karıştırılıp günde 1-2 fincan içilir


*Nasır ve tırnak mantarlarında çayı içilir Ellerde bu çayla yıkanırsa güzelleştirir


*Egzama ve sivilcelerde şurubuna batırılan pamukla yıkanır, temizlenir, aynı zamanda çayı içilir


*Saçları canlandırır, dökülmesini önler, sıklaştırır, kepeği giderir -Taze ısırgan ve kökü kaynatılarak suyuyla saçlar yıkanır - Tenyür ile kafa derisine hergün masaj yapılır


KULLANIM BİÇİMLERİ


Bu şifalı bitkiyi, yemeğini yaparak veya salata şeklinde yiyerek, kaynatılıp çay gibi demleyerek yada tohumlarını süzme balla karıştırarak kullanılabilir


Çay Hazırlamak: Dolu bir çay kaşığı bitki, bir fincan kaynak suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir


Isırgan Tentürü: İlkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler, bir fırça yardımı ile iyice yıkanır, küçük küçük kesilir ve şişenin boğazına kadar doldurulur Köklerin üstüne çıkana kadar konyak eklenir ve 14 gün sıcak bir yerde bekletilir


Ayak Banyoları: İki avuç dolusu yıkanmış kök, saplar ve yapraklar, 5 litre suya koyularak, 10-12 saat bekletilir ve sonra kaynama serecesine kadar ısıtılır Banyo sırasında bitkiler suyun içerisinde kalır Bu ayak banyosu, yeniden ısıtılarak, 2-3 kere daha kullanılabilir


Saç Yıkama: 8-10 avuç taze veya kurutulmuş bitki, bir kabın içindeki 5 litre suya koyulur ve ağır ateşte, kaynayana kadar ısıtılır ve 5 dakika demlemeye bırakılır Isırgan kökü kullanıldığında, iki avuç dolusu kök akşamdan soğuk suya koyulur, ertesi gün kaynayana kadar ısıtılır ve demlenmesi için 10 dakika beklenir Bu durumda, saç yıkamak için sodalı sabun gerekir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.