Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Üniversiteler & Kampüsler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bogaziçi, üniversitesiistanbul

Bogaziçi Üniversitesi-İstanbul

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kütüphanenin Tarihçesi

--------------------------------------------------------------------------------

Robert Kolej 1863 yılında Dr Cyrus Hamlin tarafından kurulduğunda, ilk önce Bebek'deki eski bir binaya yerleştirildi Böylece Kütüphane'nin de ilk temelleri atılmaya başlandı Harvard Üniversitesi'nin 200 kitap bağışıyla başlayan koleksiyon daha sonra Dr Hamlin tarafından işe alınan ilk iki profersörden biri olan Rev Henry Albert Schauffer toplam $2000'lık daha kitap aldı Böylece Kolej 1871 yılında Bebek Kampüs'teki Hamlin Hall'e taşındığında koleksiyondaki kitap sayısı 5000'e ulaşmıştı Ancak kitaplar kampüs içinde çeşitli fakülte odalarına ve binalara dağıldığı için alışılmış anlamda bir kütüphane yoktu 1897 yılında Kaspar Tüygil Robert Koleji'nden mezun olduğunda, Başkan Calep Gates onu kütüphaneci olarak atamış ve Kaspar Tüygil 55 yıl bu görevi yapmıştır Tüygil koleksiyonu geliştirmiş ve Albert Long Hall binasının zemin katında ilk kütüphaneyi kurmuştur 1932 yılında Van Millingen Hall binası bitinceye kadar da orada kalmıştır

Van Milligen Hall binası aslında Robert Koleji Kütüphanesi için inşa edilmişti, fakat bununla birlikte bina, Robert Kolej'in müdürünün ofisi ve 1960'ların başına kadar da kütüphanenin ana okuma odası, fakülte toplantıları için de kullanılmıştır Kütüphane, 1879-1915 yılları arasında Robert kolejinde tarih profesörü olan ve İstanbul'un Bizans anıtları hakkında kitaplarıyla ünlü olan Alexander Van Milligen'in (1840-1915) adını taşımıştır Profesör Van Milligen öldüğünde tüm kitaplarını ve 1000 İngiliz Lirasının kütüphaneye bırakılmasını vasiyet etmiştir Van Millingen'in kitapları Yakın Doğu Koleksiyonu'nun (Near East Collection) temelini oluşturmuştur

Binanın inşası 1931 yılının bahar başlarında başlayıp, 1932 yılında tamamlanmasıyla yeni kütüphane açılmıştır İtalyan Rönesans stilinde ve avlunun etrafındaki diğer kolej binaları gibi aynı mavi kireç taşından inşa edilen kütüphane $75000'a mâl olmuştur Bu paranın yarısı en son Mütevelli Heyeti yönetim kurulu başkanının dul eşi olan Mrs John S Kennedy tarafından bağışlanmıştır Bir tepenin üzerine inşa edilen 5 katlı binanın 2 katı kampüs seviyesi üstünde 3 katı altında, giriş ise 3 kat seviyesindedir Binanın ağırlığını paylaşan dış duvarlar beton destek yerine çelik çerçevelerle inşa edilmiştir

1952'de Tüygil emekliye ayrıldığında koleksiyon birkaç binden 40000'e, 1971 yılında Boğaziçi Üniversitesi kurulduğunda ise bu sayı 100000 üzerine ulaşmıştır Kuzey Kampüs'teki yeni kütüphane binası 1984 yılında tamamlandığında koleksiyon buraya taşınmıştır Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük binası olan Van Millingen Hall'ın giriş katına da yönetim ofisleri yapılmıştır

Kütüphane Yöneticileri : Kaspar Tüygil
1897-1952

Anne Field Jones
1952-1959

Lee Ardon Fonger (Vekil Kütüphaneci)
1959-1960

James Van Luik
1960-1963

Lee Ardon Fonger
1963-1965

Annie Scott Duren (Vekil Kütüphaneci)
1965-1966

Lee Ardon Fonger
1966-1968

Harry Chapman
1968-1971

Tekin Aybaş
1971-1972

Ruth Bradley 1972-1974
Mary Hoffman
1974-1979

Heath Lowry 1979-1980
Nurten Çakır
1980-1983

Ender Altuğ
1983-1995

Taha Parla
1995-1998

Gün Kut
1998-

LİSANS EĞİTİMİ VEREN BÖLÜMLER

Eğitim Fakültesi

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Eğitim Bilimleri
İlköğretim
Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi
Yabancı Diller Eğitimi

Fen-Edebiyat Fakültesi

Batı Dilleri ve Edebiyatları
Çeviribilim
Felsefe
Fizik
Kimya
Matematik
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Psikoloji
Sosyoloji
Tarih

Türk Dili ve Edebiyatı

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

İktisat
İşletme
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Mühendislik Fakültesi

Bilgisayar Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği
Kimya Mühendisliği
Makina Mühendisliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

Turizm İşletmeciliği
Uluslararası Ticaret
Yönetim Bilişim Sistemleri
Yabancı Diller Yüksekokulu

Almanca Fransızca İspanyolca Birimi
İleri İngilizce
İngilizce Hazırlık
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VEREN ENSTİTÜLER

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü

Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü

Çevre Bilimleri Enstitüsü

Fen Bilimleri Enstitüsü

Bilgisayar Mühendisliği (MS, PhD)
Elektrik- Elektronik Mühendisliği (MS, PhD)
Endüstri Mühendisliği (MS, PhD)
Finans Mühendisliği (MS)
Fizik (MS, PhD)
Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Yüksek Lisans Anabilim Dalı (MS)
İnşaat Mühendisliği (MS, PhD)
Kimya (MS, PhD)
Kimya Mühendisliği (MS, PhD)
Makina Mühendisliği (MS, PhD)
Matematik (MS, PhD)
Moleküler Biyoloji ve Genetik (MS, PhD)
Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi (MS)
Nükleer Mühendislik (MS, PhD)
Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi (MS, PhD)
Otomotiv Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Sistem ve Kontrol Mühendisliği (MS)

Tıbbi Sistemler ve Bilişim Tezsiz Yüksek Lisans Programı (MS)

Yazılım Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı (MS)

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü

Deprem Mühendisliği
Jeodezi
Jeofizik
Sosyal Bilimler Enstitüsü

Avrupa Çalışmaları (MA)
Bilişsel Bilim (MA)
Çeviribilim (PhD )
Dilbilim (MA,PhD)
Eğitim Bilimleri (MA, Ph D)
Eleştiri ve Kültür Araştırmaları (MA)
Ekonomi ve Finans Tezsiz Yüksek Lisans Programı (MA)
Executive MBA Programı- Işletme Bölümü
Felsefe (MA, PhD)
İktisat (MA, PhD)
İngiliz Dili Eğitimi (MA, PhD)
İngiliz Edebiyatı (MA,PhD)
İşletme (MA, Ph D)
İşletme Bilişim Sistemleri Programı (MA)
Konferans Çevirmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı (MA)
Psikoloji (MA, PhD)
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (MA, PhD)
Sosyoloji (MA)
Tarih (MA, PhD)
Türk Dili ve Edebiyatı (MA, PhD)
Uluslararası Ticaret Yönetimi Yüksek Lisans Programı (MA)
Yazılı Çeviri Yüksek Lisans Programı (MA)
Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans Programı
Otelcilik Meslek Yüksekokulu

Turizm İşletmeciliği (İkinci öğretim)

Diğer Birimler

Beden Eğitimi
Güzel Sanatlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-23-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Hisar Kampus

Gerçek boyutundan [ 567 x 343 ] 90% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Gerçek boyutundan [ 567 x 376 ] 90% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Gerçek boyutundan [ 567 x 425 ] 90% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Gerçek boyutundan [ 567 x 425 ] 90% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Güney Kampus

Gerçek boyutundan [ 537 x 399 ] 95% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Gerçek boyutundan [ 543 x 421 ] 94% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Gerçek boyutundan [ 545 x 409 ] 93% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Kuzey Kampus

Gerçek boyutundan [ 546 x 395 ] 93% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Gerçek boyutundan [ 539 x 405 ] 94% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Gerçek boyutundan [ 567 x 386 ] 90% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Gerçek boyutundan [ 550 x 344 ] 93% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Uçzksavar Kampus

Gerçek boyutundan [ 567 x 345 ] 90% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Gerçek boyutundan [ 532 x 349 ] 96% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com