![]() |
Gemi Makineleri Mühendisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gemi Makineleri MühendisiTANIM Gemi makineleri mühendisi, gemilerin itici kuvvet sistemlerinin, güç merkezlerinin, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin, dümen-dişli mekanizmasının, pompaların ve diğer mekanik ve elektrik teçhizatının projelerini yapan, bunların yapımı ve işletilmesiyle ilgili işleri planlayan ve yürütülmesini denetleyen kişidir ![]() GÖREVLER - Yeni inşa edilecek, yenileştirilecek veya onarımı yapılacak gemilerin projelerini yapar ve bu projelerin veya proje taslaklarının gemi genel planına yerleşimini sağlar, - Gemi genel planına göre ve uluslararası standartlara uygun olarak makine ve ekipmanları seçer ve geminin mühendislik hesaplarını yapar, - Gerekli malzemenin alımı için istenen nitelikleri belirler, - Projeler doğrultusunda yapım, işletim ile bakım ve onarım işlerinin yürütülmesini sağlar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Bilgisayarlar ve hesap makineleri, telefon, faks gibi iletişim araçları, - Mihengir, gönye, cetvel, pergel, mikrometre gibi ölçü ve kontrol aletleri, - Şablon, rapido gibi çizim alet ve makineleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Gemi makineleri mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe, - Sayısal düşünme yeteneğine, - Göz-el koordinasyonuna, - Bir işi planlayıp yürütebilme yeteneklerine sahip, - Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, - Mekanik ilişkileri görebilen, bir makineyi tasarlayabilen, - Fen bilimlerine özellikle fiziğe ilgili kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Gemi makineleri mühendisi tersanelerde, fabrikalarda, gemi makine dairelerinde görev yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Gemi makineleri mühendislerinin iş bulma olanakları oldukça fazladır ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Bu mesleğin eğitimi İstanbul Teknik Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, “Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği” bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak, - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Meslek eğitiminin süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Gemi inşaatı mühendisleri eğitimlerini sürdürerek akademik kariyer yapabilirler, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yönetim kademelerine yükselebilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Gemi ve deniz yapıları mühendisliği, gemi inşaatı mühendisliği ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Eğitim sırasında; Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumunun kredi hizmetlerinden, çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanan burslardan yararlanabilirler ![]() - Kamu kurum ve kuruluşlarında teknik hizmetler sınıfından ücret alırlar ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri |
![]() |
![]() |
|