Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Üniversiteler & Kampüsler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
işlemecisi, ürünleri

Et Ve Et Ürünleri İşlemecisi

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Et Ve Et Ürünleri İşlemecisi




Et ve Et Ürünleri İşlemecisi

Hayvanı kesme, yüzme, eti parçalama işiyle birlikte, sosis, salam, pastırma, sucuk vb ürünleri imal eden kişiye “Et ve Et Ürünleri İşlemecisi” denir

GÖREVLER

- Kesimlik hayvanların seçimini yapar, hayvan alım bağlantısını kurar,
- Seçilen hayvanın kesimini ve yüzümünü yapar,
- Etlerin soğutulma ve muhafaza yöntemlerini uygular,
- Kesilmiş hayvan gövdelerini parçalar,
- Baharat, renk ve katkı maddelerini usulüne uygun kullanır,
- Sucuk teknolojisinde, fermente sucukları hazırlar,
- Etlerin salamura edilmesi ve pastırma üretimi ile ilgili işleri yapar,
- Pişirilmiş ve kızartılmış sucuk hazırlar, haşlanmış sucuk, sosis, salam yapar,
- Hamburger, İnegöl köfte, füme dil, jöle işkembe, kavurma ve et konservesi yapar,
- Kullandığı araç ve gereç ve makinelerin bakım ve temizliğini yapar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Bıçaklar (kesim, yüzüm bıçağı gibi), satır, masat, tezgah tahtası ve masalar, makineler (kıyma, karıştırma,doldurma makinesi gibi), tartılar, etiketleme ve koli bantlama makinesi, pişirme ve kavurma kazanları, et kapları ve kancalar, buzdolapları, her tür baharat ve katkı maddeleri

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Et ve et ürünleri işlemecisi olmak isteyenlerin;
- Vücut yapısı güçlü ve sağlıklı,
- Herhangi bir bulaşıcı hastalığı olmayan,
- Kana, ete ve kokuya karşı alerjisi olmayan, kandan korkmayan,
- Kişisel temizlik kurallarını çok iyi bilen ve uygulayan,
- Çok dikkatli, temiz ve tertipli,
- El becerisi olan,
- Gözlerini ve ellerini birlikte uyumlu kullanabilen
kimseler olmaları gerekir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Et ve Et Ürünleri İşlemecileri kapalı ortamlarda çalışırlar Çalışma ortamı serin (-17 ile +10 derece arasında ) ve kaygandır Kan, et ve baharat kokuları vardır Kullanılan kesici aletlerden dolayı elini kesme riski vardır Giysileri ve çalıştığı yerde kan lekeleri olur ve ıslaktır Bu nedenle, temizlik ve sağlık kurallarına çok dikkat etmesi, dikkatli ve tertipli çalışması, çalışma ortamını her zaman temiz tutmaya özen göstermesi gerekir

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Et ve et ürünleri işlemecisi, et ve et ürünlerinin üretiminin ve satışının yapıldığı her yerde çalışabilirler Bunlar, et entegre tesisleri, marketlerin et ve şarküteri reyonları, kamuya ve özel şirkete ait kesim haneler, tavuk çiftlikleri vbdir
Ustalık eğitimini tamamlayarak ustalık belgesi alanlar kendi işyerlerini de açabilirler

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde Et ve Et Ürünlerine yönelik eğitim programları düzenlenmektedir

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Et ve et ürünleri işlemecisi mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır
Eğitim teorik ve pratik olarak gerçekleştirilir Teorik eğitim haftada bir gün mesleki eğitim merkezinde, pratik eğitim de haftanın 5 günü işyerinde iş başında ustaların gözetiminde gerçekleştirilir
Öğrenciler teorik eğitimde; Türkçe, Matematik, Meslek Matematiği, İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi gibi genel bilgi dersleri ile, Teknik Resim, İş Güvenliği, Meslek Resmi, Meslek Bilgisi gibi meslek dersleri alırlar
Çıraklık dönemi pratik eğitim sürecinde öğrenciler;
- İşyerini ve kurallarını, meslek araç ve gereçlerini tanır,
- Temizlik ve sağlık kurallarını öğrenir,
- Kasaplık ve kanatlı hayvanları tanır,
- Çalışmalarda uygun araç-gereç kullanmayı ve bunların bakım ve temizliğini öğrenir,
- Hayvan seçimi, kesimi, yüzümü ve kesilmiş hayvan gövdelerini parçalamayı öğrenir,
- Sucuk, sosis, salam vbnin üretimini öğrenir,
- Güvenlik tedbirlerine uygun olarak çalışmayı öğrenir,
- Yardımlaşma, işbirliği, ekip halinde çalışma gibi iyi davranışlar geliştirir

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler Et ve et ürünleri işlemecisi mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur
- Bir et entegre tesisinde çalışan kalfa, meslekteki başarısına göre önce vardiya sorumlusu, daha sonra da formen olur
BENZER MESLEKLER: Et ürünleri makinesi operatörü

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
3308 Sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir
Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır
Öğrenci ayrıca, işyerinin varsa yemek, servis gibi sosyal haklarından yararlanır
Eğitim tamamlandıktan sonra, özellikle deneme süresinde asgari ücretle çalışmaya başlar
Toplu iş sözleşmesinin uygulandığı iş yerlerinde ise ücret, toplu iş sözleşmesine göre belirlenir

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.