Sözlerimiz Dua Hükmüne Geçiyor.. |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sözlerimiz Dua Hükmüne Geçiyor..Dualarımızın ne zaman ve nasıl kabul edileceğini bilemeyiz Bildiğimiz bir şey varki, bizim duamızı işiten ve isteğimizi yerine getirebilecek kudrette birisinin olmasıdır “Namaza yeni başladığım yılın son baharında, çocukluk komşumuz olan bir aile ile İznik'e gidiyorduk Geceyi Çınarcık'ta geçirmeye karar verdik ![]() Akşam yemekte komşu ailenin beyi, yıllardır eşi olan hanımına yarı şaka yarı ciddi takılınca müdahale ettim ve ben de yarı şaka yarı ciddi “Tevfik abi, dilini sivrisinek soksun inşallah” dedim ![]() Güldük geçtik Sabah baktım, Fatma abla güle güle kahvaltı sofrasına geliyor ![]() “Ümit dedi, akşam ettiğin dua tuttu ![]() Gece Tevfik ağzı açık yatmış Olacak şey değil ama bir sivrisinek dilini sokmuş Birden hafif acı ile uyanmış, dili kaşınmaya başlamış ![]() Sabahtan beri de dişleri ile dilini kaşıyıp duruyor ![]() ” Duam abesti, ama kabul olmuştu…o günden sonra dualarımı, şaka bile olsa, daha ciddiye alıp, düşünerek etmeye başladım ”Evet görüldüğü gibi Cenab-ı Hak kulunun en küçük arzusuna bile “lebbeyk” buyur ey kulum diye cevap veriyor Bu nedenle ne derece nazik ve nazlı beslendiğinin farkına varmalı kul![]() “Dua edin, kabul edeyim” buyurulduğuna göre, bizim kul olarak, hep dua halinde olmamız gerek ![]() Kulluğun en üst derecesi, niyaz hali, “ lütfen “ hali, “Ne olursun!” demek ![]() Bir gün annem çok hastalanmıştı, ölümünden üç sene kadar önce idi ![]() Secdede göz yaşları içinde “Allah'ım bir annem mi fazla geldi dünyaya?” diye biraz gücenerek ya da gücenir gibi olarak yalvarmıştım ![]() Annem beklenmedik bir süre içinde ve beklemediğimiz kadar iyi oldu Ve Allah onu bize üç yıl sıhhat içinde bağışladı![]() Bazen dua, sanırım ki, üzerinde düşünmemiz ve duamızı tashih etme imkânını bulmamız için kabul edilmiyor Bazen bir hatamızın affı için ettiğimiz dua da, “kızağa alınıyor ![]() ” Hatamızı iyice idrak edelim, adamakıllı pişman olalım, Allah'ın gazabına, az da olsa yol açmış olabilecek hatalı bir davranışımızın şuuruna varalım diye duamız tehir ediliyor Sonrasındaki barışma da bir başka güzel oluyor Velhasıl, dua “ Hak Dost…” diye söze ağaz etmenin en güzel şekli, kulluk şuurunun ta kendisi Duam kabul olmasa bile, ben “kulluluğumu yaşıyorum” idrâkini bana verdiği için, duayı çok seviyorum Cenab- Hakk'ın huzurunda ona hitap etmek şeref ve zevkinden daha güzel ne olabilir? O sizi dinliyor Böyle bir dinleyici bulmak, bizim için şeref Kulunum, huzurundayım, seni seviyorum, senin de beni sevdiğini hissediyorum Gerisinin çok da önemi olmayabilir ![]() Olursa ne alâ, ama olmazsa da “Sen bilirsin” teslimiyetine geçmenin rahatlığı mutlaka olmalı duada ![]() Cenab-ı Hakk'a gücenilmez O bizim dostumuzdur, biz, yeterince idrâk edersek de, “Ne ki olmuştur, iyidir” ve “Ne ki olacaktır iyidir ” Duayı mutlaka etmeli, gerçek olması için kul olarak yapılabilecek her şey yapılmalı ![]() Sonra da beklemenin sevincini yaşamaya başlamalı ![]() Benim kırk yıldır gerçekleştiğine şahit olmayı beklediğim dualarım var ![]() Asla yılmıyorum Şeytan kuağımın dibinde pis pis gülse de, ben bildiğimi okuyor, yola devam ediyorum ”“Yıllar önce idi ![]() Doktorayı vermenin sıkıntılarını yaşıyorum, zaman zaman çok şiddetli migren krizlerine yakalanıyorum ![]() Işık, ses, koku bütün idrâk pencereleriniz demirden kepenklerle kapansın istiyorsunuz ![]() Öyle bir sol baş ağrısı krizindeyim ![]() Ağrı şiddetini o kadar artırdı ki, artık başımın ortadan ikiye bölünüp omuzlarımdan aşağıya düşeceğini sandım ![]() Can havlıyla yatakta doğruldum ve “ Başımdan bu ağrıyı al Ya Rab!” diye inledim Başımdan ağrının alınacağını tahmin etmiyordum ![]() Ama öyle olmadı ![]() Bir anda ağrı yok olmuştu ![]() İnanamadım Rüya mı görüyordum Hayır Ağrı benden alınmıştı Bu müthiş bir tecrübe oldu benim için “Ben kuluna dayanamayacağı ağrıyı vermem” buyuruyor ya Aynen öyle oldu Can-ı gönülden yapılan dualar er ya da geç kabul ediliyor![]() Bazen hemen, bazen zaman içinde ![]() Hayatı yaşamak, beklemek, istemek, istemesini bilmek lâzım Kabul edilen duaların ortasında yaşamak ne saadet Allah , hepimizi hayırlı dualarını kabul ettiği kullarından eylesin ”Yukarıdaki pasajlar çok kıymetli bilim insanı Profesör Ümit Meriç'in kaleminden Hocamız kendi iç dünyası ile beraber Ülkemizin de “git-gel”lerine hazin bir şekilde parmak basmaktadır![]() Kitap severler için akıcı ve çekici bir kitap Bir solukta okuyacaksınız Hocama teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarken bu güzel yazılarından okuyucuları mahrum etmemesini rica ediyorumRecai BİLEN |
|
|
|