![]() |
Nietzsche: Seçilmiş Düşünceler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nietzsche: Seçilmiş DüşüncelerNietzsche: Seçilmiş Düşünceler Doğruluk Bana: “Haydi öyle olsun! Seni deneyeyim bir”, demek olanağı veren her kuşkuyu överim ![]() ![]() ![]() Başkalarının hakkımızda bildikleri Kendi hakkımızda bildiklerimiz belleğimizin hatırda tuttukları, yaşantımızın mutluluğu için sanıldığından daha az kesindir ![]() ![]() Ayrı duranlar Parlamentarizm, yani beş tane politik düşünce arasından birini seçmek için verilen resmi izin, bağımsız ve kişisel görünmekten çok hoşlanan bir sürü insanın özellikle hoşuna gider ![]() ![]() Bir savunucu aleyhinde Bir davaya zarar vermenin en kalleşçe yöntemi bunu, bile bile kötü nedenler ileri sürerek savunmaktır ![]() Alkış İnsan gürültü yapmadan alkışlayamaz, hatta kendini bile ![]() Neye inanırsın? Şuna: Her şeyi yeniden teraziye vurmalı ![]() En insancıl davranış nedir? Birisinin utanmasını önlemek ![]() Gurura karşı Çok şişinme: Ufak bir iğne patlatıverir seni ![]() Okuyucuma Sağlam çeneyle sağlam mide: İşte benim istediğim ![]() ![]() Güçbeğenir “Canının istediği gibi seç” deselerdi cennetin tam ortasında küçük bir yer seçerdim: Ama yer, kapısında olsaydı daha iyi olurdu ![]() Bencillik Bencillik, duyguların perspektif yasasıdır: Buna göre en yakın nesneler en büyük ve en ağırlarıdır, uzaktakilerin ise ağırlıkları ve boyları küçülür ![]() Zerdüşt Doğrusu şu ki, insan kirli bir nehirdir ![]() ![]() ![]() Ne yazık, insanın artık dünyaya yıldız getiremeyeceği zamanlar yaklaştı ![]() ![]() Ne mutlu uykusu olanlara, hemen uyuyacaklar çünkü ![]() Bir gün Şeytan şöyle dedi bana: “ Tanrı’nın da cehennemi var: İnsanlara beslediği sevgidir bu” ![]() Geçende de söyle dediğini duydum onun: “Tanrı öldü; insanlara olan merhametinden öldü Tanrı” ![]() Toplum Bulanık suda balık avlayanla derinliklerden feyiz alanları halk kolaylıkla bir tutar ![]() Her ulusun kendine öz iki yüzlülükleri vardır: Erdemleri, der bunlara o ![]() ![]() Bir barbarlık dönemi başlıyor; bilimler de ona hizmet edecekler ![]() İnsan Sonuçlar karşısında korkaklık: Çağcıl bir kusur ![]() Ne denli yükselirsek, uçmak bilmeyenlere o denli küçük görünürüz ![]() Tutkulu insanlar, başkalarının ne düşündüklerini az düşünürler: Durumları onları hiçliğin üzerine yükseltir ![]() Bir inancı sırf adettir diye kabullenmeye namussuzluk, korkaklık, tembellik denir ![]() ![]() Her erdemde budalalık eğilimi, her budalalıkta erdem eğilimi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadını kadının içinde özgürlüğe kavuşturmalı! Kadının nasıl bir nimet olduğunu tüm derinliği ile hissetmek gereklidir ![]() Düşünce “Bilgi kuramı”ndan ibaret kalan felsefe, gerçekte o çağın çekingen bir öğretisinden, bir ılım (itidal) öğretisinden başka şey değildir artık: Kapının eşiğinde duran ve içeriye girme hakkını kendinden esirgeyen bir felsefe – en son kertesine inmiş, bir son, bir can çekişme haline, acınacak hale gelmiş bir felsefedir bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgi yüzünden yapılan şey her zaman iyilikle kötülüğün ötesinde yapılır ![]() İnsanoğlu hiçbir şey istememektense hiçliği istemeyi yeğler ![]() Güzel, çirkini yendiği anda büyük üslup da doğar ![]() Büyük bir düşünceyle karşı karşıya olmak dayanılır şey değildir ![]() ![]() “Doğru” diyince bu zihnimde kesinlikle yanlışlığın tersini değil, fakat sadece en esaslı hallerde çeşitli yanlışların birbirlerine oranla durumlarını gösteriyor ![]() Gizemsel izahlar derin sanılır; doğrusu şu ki, yüzeysel bile değildir onlar ![]() Kaynak: Seçilmiş Düşünceler (Denemeler) Friedrich W ![]() Türkçesi: Samih Tiryakioğlu Assos Yayınları |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nietzsche: Seçilmiş Düşünceler"Yollar" İnsanlığı büyük tehlikelere sokan hep sözde "kısa yollar" oldu, daha kısa bir yolun bulunduğu haberlerinin sevinciyle hep yllarından ayrılıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Hepimizin Akılsızlığı Nerde Yatıyor Biz hâlâ yanlış dediğimiz yargılardan, artık inanmadığımız öğretilerden sonuçlar sonuçlar çıkarıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Yönetmek Kimileri yönetme işinden zevk aldıkları için yönetirler; kimileri yönetilmek istemedikleri için:- Son belirtilen yöntem şekli, bu iki köyüde sadece en az kötü olanıdır ![]() Unutmak Unutma diye bir şeyin olduğu henüz ispatlanmamıştır; bildiğimiz, tekrar anımsamanın gücümüz dahilinde olmadığıdır ![]() ![]() "Neden ile Sonuç!" -Bu aynada - ve aklımız bir aynadır - düzensizlik gösteren bir şeyler oluyor, belirli bir şey her seferinde başka belirli bir şeyi takip ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kuşkucunun Sakinleştirilmesi - "Ne yaptığımı hiç bilmiyorum! Ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum!" -Haklısın ama yaptırılacağından kuşkun olmasın! her an! İnsanlık bütün zamanlarda etken ile idilgeni karıştırdı ![]() ![]() İnsan Kendini Nereden Tanır Bir hayvan bir diğerini görür görmez, kafasında kendini onunla ölçer; ve insanda vahşi çağlarda böyle yapardı ![]() ![]() Fanatizm Ne Zaman Arzu Edilir Uyuşuk doğalar sadece fanatikleştirlmek suretiyle çoşturulabilir Bağımlının Muskası Kim kaçınılmaz olarak bir efendiye bağımlıysa, korku saçıp efendisini kontrol altında tutacak bir şeyi olmalı: Örneğin dürüstlük yada temiz kalplilik yada keskin bir dil ![]() Yanılmayı İstemek İyi sezişli kıskanç insanlar kendilerini üstün hissedebilmek için rakiplerini iyi tanımayı istemezler ![]() İki Arkadaş Arkadaştılar, ama arkadaşlıkları bitti ve her ikiside karşılıklı olarak arkadaşlıklarını sona erdirdiler: Birisi çok yanlış tanıdığına inandığı için, öteki çok iyi tanıdığına inandığı için ![]() ![]() ![]() Zararlı Bir genç, en kesin şekilde kendisiyle aynı düşünenlere farklı düşünenlerden fazla saygı göstermesini öğretmek suretiyle bozulur ![]() Henüz Yeterli Değil! Bir şeyi kanıtlamak yeterli değil, insanları ona ikna etmek yada onun düzeyine yükseltmekte gerekmektedir ![]() ![]() İstemek Nedir? Güneşin doğduğu anda odasından çıkıp," güneş doğsun istiyorum" diyene; ve bir tekerleği durduramayıp, "onun dönmesini istiyorum" diyene; ve güreşte yere fırlatılıp "burda yatıyorum, ama burada yatmak istiyorum!" diyene güleriz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nietzsche: Seçilmiş DüşüncelerArkadaştılar, ama arkadaşlıkları bitti ve her ikiside karşılıklı olarak arkadaşlıklarını sona erdirdiler: Birisi çok yanlış tanıdığına inandığı için, öteki çok iyi tanıdığına inandığı için ![]() ![]() ![]() gecen sene yaz aylarında başıma gelen bir olay sonrasında bu sözü okuyup "kendim" kavramımı sorgulamıstım ![]() sagol be kanka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|