Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sorunu, ölçütlendirme

Ölçütlendirme Sorunu

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ölçütlendirme Sorunu

Düşünen bir insan için ölçütlendirme çok önemli içinden çıkılmaz kafasını karmakarışık hale getirebilecek kadar derin bir konudurKüçükken hayatın var oluşun amacını, doğru, güzellik kavramları üzerine uzun uzun düşünürdüm Felsefe bilimini keşfettikten sonra ise bu dahada artmıştı

Şimdi biraz açayım bu konuyu ne demek istediğimiÖlçütlendirme ile ilgili kendi kendime soru soruyorum şimdi

Doğru nedir?Kime ve neye göre bir eylem doğrudur?

Ahlak nedir ölçüsü nedir?

Güzel nedir?Güzel olmak ne demektir?Güzel neye göre belirlenir?

Erdem nedir?

İyi ve veya kötü olmanın kıstası nedir?

Yukarda sorduğumuz soruların net bir cevabı yokturBu sorulara verilecek olan cevaplar kişinin bulunduğu çevre yaşadığı toplum ve kendi kişiliğinin sentezidir

Çağdan çağa değişen doğru güzel ahlak kavramları mutlak olarak herhangi bir ölçüyle sınırlandıralamazYine de biz bu kavramlardan vazgeçemeyizKutsal kitaplardan öğrendiğimiz veya Kendimiz bir şekilde kabul ettiğimiz yada toplumun genel ortalamasını baz alarak kafamızda iyilik doğruluk ve ahlak anlayışını belirleriz

Bu konular üzerine düşünürken nihilist bir yaklaşımla kafası karışmış bir vaziyette karamsarlığa düşmek çok doğru olmazÇünkü kültürden kültüre göre değişiyor olması mutlak olarak insandaki estetik anlayışın,doğrunun,iyinin kötünün ve ahlakın olmaması bu kavramların toptan reddini gerektirmez

Önemli olan insanın kendi içinde çelişmeyen kendine has oturmuş bir ahlak bir güzellik doğruluk iyilik anlayışını belirleyebilmesidirHer insan yeni bir soluk her insan bir başka bakış açısı demektirBu bakış açısı ve anlayışın sağlam zeminlere oturması içinde dogmaların dışında yaşanılan çevreden etkişimden başka öğrenmenin de rolü büyüktür

Bu konuda söylemek istedikleriniz varsa paylaşırsanız sevinirim

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com