Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
beğen, dikkati, dili

Beden Dili Dikkati 2

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Beden Dili Dikkati 2

Jestler ve mimikler

Jestler ve mimikler diğer kişilere görsel sinyaller gönderen hareketlerdir Bizim bir jestten söz edebilmemiz için yapılan hareketin bir başkası tarafından görülmesi ve yaşadığımız duygu ve düşünceyle ilgili bir bilginin karşımızdaki kişiye iletilmesi gereklidir Aslında her bir jest düşünce ve duygu ürünü olduğu için doğal olarak bu özelliklerini barındırır

Yüz kaslarının anlatım amaçlı kullanımı mimikleri; baş el kol ayak bacak ve bedenin kullanımı da jestleri oluşturur Jest ve mimikler esas ve ikincil olarak ayrılır Esas jest ve mimikler düşünce ve duygularımızı destekleyen onları somutlaştıran hareketlerimizdir Örneğin sohbet sırasında göz kırpma baş sağlama kolları açma gibi işaret ve hareketler iletmek istediğimiz ve programladığımız bir mesajı içeren jestlerdir

Öte yandan kendiliğinden gelen ve hiç beklemediğimiz bir anda bizi yakalayan esneme ve hapşırma gibi durumlarda bile jest söz konusudur Esas olarak anlatıma katkıda bulunmayan ve kendiliğinden refleks olarak ortaya çıkan bu hareketlere ikincil jest ve mimik denir

Bu iç tepkilerle ortaya çıkan ikincil jestler ortamın özelliklerine göre giydirilmeye ve şekillendirilmeye başlarsa esas jestlere dönüşmesi ortama kişinin içinde bulunduğu ve birlikte olduğu kişilere karşı takınmak istediği tavra bağlıdır Bu jestlerin bazılarını bastırmak bazılarını da en açık biçimde de ortaya koymak eğilimi vardır Bir konser salonunda insan hapşırığını tutmaya çalışır ve özür diler bir ifade takınır ancak istemediği halde eşi camları açmışsa ve bundan rahatsız oluyorsa hapşırması çok daha farklı olur Açık net ve mümkün olduğunca şiddetli olan hapşırık artık ikincil jest olmaktan çıkar

Baş ile selam vermek veya el sallamak gibi hareketlere esas jestler denir Esas jestler başlangıçtan bitişlerine kadar iletişimin bir parçasıdırlar Esas jestlerle ikincil jestleri ayırt etmek için kendi kendimize şu soruyu sorabiliriz “Eğer ben yalnız olsaydım bu hareketi yapacak mıydım?” Cevabımız “Hayır” ise bu hareketimiz esas jesttir Cevabımız “Evet” ise hareketimiz kendiliğindedir ve ikincil jestler grubuna girer

İkincil jestler

İkincil jestlerin pek çoğu esas olarak sosyal değildir Çünkü bunlar bedenin rahatı temizliği ve kaşınma gibi kendiliğinden olan ihtiyaçları ile ilgili hareketlerdir Vücut bakımımızı ve rahatlığımızı ovarak silerek kaşıyarak yaparız yeriz içeriz rahat olarak bir beden duruşu sağlamak için kollarımızı birleştiririz bacak bacak üzerine atarız dik veya yan otururuz Bütün bunları kendimiz için yaparız Fakat bunları nasıl yaptığımız ve hangi duygusal durumda olduğumuz önemlidir Bu jestleri yaparken yalnız olmadığımız durumlarda bizimle birlikte olanlar bu kişisel hareketlerden bizimle ilgili bilgi sahibi olurlar

Duygusal durumumuzu yansıtan jest ve mimikler açık ve belirgin bir şekilde dışarıya başkalarına sinyaller göndermektedir Bu işaretlerin fark edilmesini istemiyorsak özel bir çaba harcamamız ve kendimizi kontrol etmemiz gerekir Dikkat edilmesi gereken nokta dışa vurduğumuz duygularımızla ilgili işaretlerin gerçekten karşı tarafa iletmek istediklerimiz olup olmadığıdır İkincil jestleri bilinçli olarak anlamlandırıyor olsa da olmasa da bu jestler kişiyle ilgili duyguların bir aktarımıdır

Esas jestler

Bu jestler yüz baş el kol ayak bacak ve bedenin bir konuya açıklık kazandırmak için yaptığı hareketlerdir Esas jestler anlatım jestleri sosyal jestler ve mimik jestleridir

* Anlatım jestleri

Bu jestler insanın diğer hayvanlarla ortak olan biyolojik kökenli jestleridir (Temel altı duygusu) Kaslarımız altı temel duygunun ifadesinde canlılığımızın başlangıcından bu yana bedenin yaşantı ile bağlantısını kurmak ve bedeni korumak için düzenlenmiştir Anlatım jestleri özellikle yüz ifadelerinde ortaya çıkar ve insanın varlığını korumaya dönük eylemlerinden kaynaklanır

Örneğin yüzdeki sıkma hareketi düşman tarafından boynun sıkılma eylemi içinde oluşmuştur Boynu sıkılan bir insanın yüzündeki bütün kaslar sıkıştırılarak direnç oluşurur Ya da ani ve atak hareketler karşısında gözlerimizin kapanması belirsizlik ve tehditlerle dolu bir dünyadan gelebilecek bir saldırıya gözlerini koruma amacına dönüktür

Öte yandan gülme insanın hoşnut olduğunu iç dengesinin yaşamı sürdürmeye uygun bir uyum içerisinde bulunduğunu ortaya koyan ve karşısında bulunanları bu mutluluğa ortak olmaya davet eden bir jest ve mimiktir Yapılan kültürlerarası çalışmalar bu temel jestlerinin bütün kültürlerde ortak olduğunu göstermiştir

Esas jestlerimizden olan anlatım jestlerinin temel özellikleri kültürel etkilenmeler sonucunda değişime uğramıştır Ana jest kalıbı farklı olmadan kültüre ve kişiye bağlı olarak değişik durumlarda kullanılablir Örneğin gülme için toplumların ve kişilerin kullandıkları fırsatlar ve tavırlar aynı değildir Biyo-psikolojik beden dilimiz olan anlatım jestleri evrenseldir bu ana yapıya kültürel özellikler anlatım zengillikleri ve bazı farklar kazandırmıştır

* Sosyal jestler ve mimikler

Durum gereği olduğumuzdan çok daha mutlu veya hissetiğimizden çok daha üzüntülü yüz ifademiz bir sosyal mimiktir Değer insanları memnun edecek jestlerin taklit edilmesi bir anlamda insanın sosyal rolünü oynamasıdır Bir toplantıda gerçek iç dünyamızdan çok farklı bir duygu halini yansıtmamız buna örnektir Canını sıkan bir konuyu yemekte konuşmayıp ve yemek saatlerini iyi görünme çabasıyla geçirmeye çalışmak veya kişinin bir topluluk önünde yaptığı bir konuşmada ses tonunu el ve kollarını anlatımını daha etkin kılmak için kullanması sosyal jest ve mimikler olarak değerlendirilir

* Mimik jestler

Bu jestler taklit ve tanımlama jestleridir Bir objeyi veya bir hareketi mümkün olduğu kadar kusursuz olarak taklit etmek amacıyla yapılan jestlerdir Mimik jestler tiyatroya özgü jestler taklit jestler şematik jestler teknik ve kod jestlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com