Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dink, hrant, kimdir

Hrant Dink Kimdir?

Eski 08-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hrant Dink Kimdir?

15 Eylül 1954 te malatya da doğdu
babası Sivas´ın Gürün ilçesinde, annesi Gülvart ise Sivas´ın Kangal ilçesinde doğup büyüdü Anne ve babası 1961 yılında İstanbul´a taşınmalarının ardından boşandı Anne ve babasının boşanması nedeniyle iki kardeşiyle birlikte ortada kaldılar ve Gedikpaşa daki ermeni Protestan Kilisesi nin yetimhanesine yerleştirildi
Üç kardeş ilkokulu bu Kiliseye bağlı İncirdibi İlkokulu nda okuyup, yazları da okulun Tuzla daki kampında barındılar hrant dink Ortaokulu Becziyan, liseyi ise Üsküdar daki Surp Haç Tıbrevank yatılı okulunda tamamladı Lisenin ardından İstanbul Fen Fakültesi nde Zooloji lisans okumaya başlayan dink bu esnada ilkokuldaki yuvada tanıştığı Silopu doğumlu ermeni Varto aşiretinden Rakel Yağbasan ile evlendi ve aynı zamanda türkiye ermenileri Patriği Şınorhk Kalustyan ın yanında çalışmaya başladıZooloji lisansı bitiren dink bu kez İstanbul Üniversitesi nde Felsefe okudu ve bu esnada da üç çocuk sahibi oldu dink ve eşi bu tarihlerde Tuzla daki Çocuk Kampını yönetmeyi üstlendiler
1980-1990 yılları arasında iş hayatıyla yetinen ve kardeşleriyle birlikte bir kitabevi işleten dink 1990 yıllarından itibaren tekrar türkiye ermeni Toplumu içindeki faal yaşantısına döndü
Bu yıllarda Marmara gazetesinde â?? çutak rumuzuyla ermeni tarihiyle ilgili türkiyede çıkan kitaplara ilişkin kritikler yazdı
1996 da birkaç arkadaşıyla birlikte ve dönemin Patriğinin de teşviğiyle AGOS Gazetesi´ni kurdu
dink bu tarihten itibaren de yazdığı yazılarla ve türk ve yabancı basında dile getirdiği görüşlerle dikkat çekti
Amerika, Avustralya, Avrupa ve ermenistan da çok sayıda konferansa katılan dink ermeni Kimliği ve ermeni Tarihi üzerine geliştirdiği yeni söylemlerle tanındı
Yayın yönetmeni hrant dink´in Agos gazetesinde yayınlanan 19 Ocak tarihli son yazısı
"Ruh halimin güvercin tedirginliği"
Başlangıcında, â?? türklüğü aşağılamakâ? suçlamasıyla şişli Cumhuriyet savcılığı nca hakkımda başlatılan soruşturmadan tedirginlik duymadım Bu ilk değildi Benzer bir davaya zaten urfa dan aşinaydım 2002 yılında urfa da gerçekleşen bir konferansta yaptığım konuşmada â?? türk olmadığımı türkiyeli ve ermeni olduğumuâ? söylediğim için â?? türklüğü aşağılamakâ? suçlamasıyla üç yıldan beri yargılanıyordum
Duruşmaların gidişatından dahi habersizdim Hiç ilgilenmiyordum urfa dan avukat arkadaşlar gıyabımda yürütüyorlardı celseleri
şişli savcısı na gidip ifade verdiğimde de hayli umursamazdım Sonuçta yazdığıma ve niyetime güveniyordum savcı, yazımın sadece birbaşına hiç bir şey anlaşılmayan o cümlesini değil, yazının bütününü değerlendirdiğinde, benim â?? türklüğü aşağılamakâ? gibi bir niyetimin bulunmadığını kolaylıkla anlayacaktı ve bu komedi de bitecekti
Soruşturma sonunda bir dava açılmayacağına kesin gözüyle bakıyordumKendimden emindim
Ama hayret işte! Dava açılmıştı
Yine de iyimserliğimi kaybetmedim

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com