Bir İnsanı Tanıma Yolları |
|
|
#1 |
|
meLankoLik_asaLet
|
Bir İnsanı Tanıma Yolları'Bir adam Hz Ömer (r a )'in yanında bir hususta şâhitlikte bulunmuştu Ömer ibnü'l-Hattâb hazretleri ona,' Ben seni tanımıyorum, seni tanıyan birini getir, dedi ![]() Orada bulunanlardan birisi, ' Ben onu tanıyorum, deyince Hz ömer,' Nasıl bilirsin? diye sordu O da,' Emin ve âdil bir adam olarak tanıyorum, cevabını verdi ![]() Hz Ömer (r a ) tekrar sordu:' Gecesini gündüzünü bildiğin, yakın bir komşun mudur? ' Hayır, diye cevap verdi adam ![]() Hz Ömer (r a ) sormaya devam etti:' İnsanın takvâsını ortaya koyan, muâmelesidir Bu adam, alış'veriş yaptığın bir kimse midir?Adam tekrar, ' Hayır, dedi ![]() Hz Ömer (r a ) bu defa;' Bununla, insanın ahlâkının güzel veya çirkin olduğunu anlamaya imkân veren bir yolculuk yaptın mı? diye sordu ![]() Adam bu soruya da, ' Hayır, cevabını verince, Hz Ömer (r a ),' Sen onu tanımıyorsun, dedi ve sonra da adama dönerek, ' Git, seni tanıyan birini getir, buyurdu ' Demek ki bir insanı iyi tanıyabilmek, doğruluk ve dürüstlüğünden emin olabilmek için; onunla, ya yakın komşuluk yapacaksın veya alış-verişte bulunacaksın yahut da beraber yolculuk edeceksin ![]() ![]() Aksi takdirde, yani bu ölçülerden hiçbirisi ile tartmadığın bir kişi hakkında, müsbet veya menfî yönde şahâdette bulunmayacaksın Zira bu demektir ki, sen onu tanımıyorsun![]() |
|
|
|