Prof. Dr. Sinsi
|
Bayrampaşa, İstanbul
TR-ilçe
Resim=
Başlık=
İlçe adı =Bayrampaşa
İl =İstanbul
Yüzölçümü =9,5
Nüfus =246,646
Nüfus yoğunluğu=26,000
Mahalle sayısı =11
Köy sayısı =
Koordinatlar =41° 1` 0 K, 28° 55` 60 D
Rakım=17
Başkan = Hüseyin Bürge
İnternet Sitesi=[http://www bayrampasa bel tr/ www bayrampasa bel tr]
Kaymakam=Durmuş Gencer
İnternet Sitesi2=[http://www bayrampasa gov tr/ www bayrampasa gov tr]
Bayrampaşa İstanbul İlinin bir bkz İstanbul
ilçesidir Kuzeyde İlçe, idari bakımından mülki taksimatta ilden sonra gelen birimin adıdır,
Gaziosmanpaşa, doğuda
Eyüp, güneyde
Zeytinburnu, batıda Zeytinburnu'na İlk Yerleşim İstanbulun Türklerin eline geçmesini izleyen yıllarda Kazlıçeşme dolaylarına "Kudüslü Papazlar" diye adlandırılan insan topluluğu yerleşmeye başladı İstanbul, Türklerin eline geçince çok eskiden kentte yerleşmiş olan Rumlar arasında anlaşmazlık çıktı
Esenler ile çevrilidir İlçe nufusu 2005 sayımlarına göre 250 000 civarındadır
Esenler İstanbul'un ilçelerinden biri İlçe kuzeyde Gaziosmanpaşa, güneyde Güngören, Güneydoğuda Zeytinburnu, batıda Bağcılar ilçeleriyle komşudur Esenler, Atışalanı, Habipler olmak üzere; 4 9270 hektar alana yayılmış ilçe, 17 mahalleden oluşmaktadır Başakşehir 4 Etap'ın da ilçeye katılmasıyla Esenler'in yüzölçümü toplam 5 227 hektara, mahalle sayısı da 18'e çıkmıştır
1970 yılında
İstanbul nüfusunun %4,11`ini oluşturan Bayrampaşa, 2000 yılında %2,44`lük bir paya sahiptir
Bayrampaşa ilçesi, nüfus yoğunluğu açısından, yıllara göre artan değerlere sahiptir İstanbul, Marmara Bölgesi'nde il ve Türkiye'nin en büyük kenti Tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapan, 133 milyar dolarlık yıllık üretimiyle Dünyada 34 sırada yer alır Türkiye'nin kültür ve finans merkezidir İstanbul, 41° K, 29° D koordinatlarında yer alır Marmara kıyısı ve İstanbul Boğazı (Boğaziçi) boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde Türkiye'nin kuzeybatısında kurulmuştur
İstanbul`un en yüksek yoğunluk değerine sahip ilçelerinden birisidir 1970 yılında yoğunluğu 130 ki/ha iken 2000 yılında 259 ki/ha yoğunluk değerine ulaşmıştır
Adı, 18 yüzyılda İstanbul, Marmara Bölgesi'nde il ve Türkiye'nin en büyük kenti Tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapan, 133 milyar dolarlık yıllık üretimiyle Dünyada 34 sırada yer alır Türkiye'nin kültür ve finans merkezidir İstanbul, 41° K, 29° D koordinatlarında yer alır Marmara kıyısı ve İstanbul Boğazı (Boğaziçi) boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde Türkiye'nin kuzeybatısında kurulmuştur
Osmanlı zamanında yaşamış kasideci Nefi ile hatırlanır Bayrampaşa aleyhine okunan kasideleri neticesinde Bayrampaşa tarafından darağacına gönderilmiştir
TarihiFatih Sultan Mehmet`in İstanbul`un fethi sırasında otağını kurduğu semttir 1950`li yıllarda Bulgaristan`dan göç eden ailelere devletin buralarda arazi verdiği ve bağcılık ve süt sağmalcılığı ile göçmen aileleri geçimini sağlamışlardır 1970`li yılların başında kolera vakası yaşandığı sırada semt karantinaya alınmış, çok sayıda ölüm olayı yaşanmıştır Aynı dönemde Sağmalcılar olan ismi Bayrampaşa olarak değişmiştir
Bugün ilçe geniş çaplı küçük sanayiye ev sahipliği yapmaktadır 12 mahallesi bulunan ilçede aynı zamanda Sağmalcılar Cezaevi ve Büyük İstanbul Otogarı bulunmaktadır
Ekonomi
1970 öncesi tarıma dayanan bir ekonomisi olan Bayrampaşa, 1970 sonrası hızlı kentleşme ve yoğun göç sonucunda ekonomisi sanayi ve ticaret ağırlıklı bir ilçe oldu İlçede yaşıyanların bir kısmı ilçe dışında çalışırken, bir kısmı da esnaflık yapmakta ve sanayi kuruluşlarında çalışmaktadır Ağır bir sanayisi olmayan Bayrampaşa`da, sanayi; yedek parça, otomobil tamiri, kalıpçılık, elektrik elektronik parça üretimi, hırdavat alet üretimi, plastik döküm, soğuk demir işlemesi, talaşlı üretim, tekstil gibi alanlara yönelmiştir Tarımsal alan yoktur
Ticari alanda Bayrampaşa büyük atılımlar yapmaktadır Otogar`ın arkasına açılmış olan Carrefour ve Bauhaus, merkezde belediyenin yanında açılan Aquarium ilçenin ticari hayatını canlandırmıştır Demirkapı Caddesi; Bayrampaşa`nın ticaret merkezi sayılabilir
Mahalleleri
İsmetpaşa Muratpaşa CevatpaşaTerazidereYıldırımKartaltepeKocatepeY enid oğanVatanOrta MahalleAltıntepsi
Eğitim Kurumları
Liseler:
Bayrampaşa Hüseyin Bürge Anadolu LisesiBayrampaşa Anadolu LisesiBayrampaşa Anadolu Teknik LisesiBayrampaşa İnönü Teknik LisesiRıfat Canayakın LisesiBayrampaşa Sabit Büyükbayrak LisesiBayrampaşa Sağmalcılar LisesiBayrampaşa Ticaret Meslek LisesiBayrampaşa Tuna LisesiBayrampaşa Kız Meslek LisesiBayrampaşa İto Anadolu Teknik Lisesi
İlköğretim Kurumları:
Nail Reşit İlköğretim OkuluAli Ülker İlköğretim OkuluBayrampaşa İlköğretim OkuluNuri Örs İlköğretim OkuluOsmangazi İlköğretim OkuluSancak Soy İlköğretim OkuluŞair Şinasi İlköğretim OkuluTuna İlköğretim OkuluVatan İlköğretim OkuluŞair Baki İlköğretim OkuluOğuzhan İlköğretim OkuluProf Muharrem Ergin İlköğretim OkuluHürriyet İlköğretim Okulu
Dış bağlantılar[http://www bayrampasa bel tr Bayrampaşa Belediyesi]
İstanbul ilçeler
Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Bayrampaşa, İstanbul maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir
|