Prof. Dr. Sinsi
|
Bahaeddin Yediyıldız
Doğum Yeri ve Yılı : Kabataş, Ordu ? 1945
Halen Bulunduğu Görev:
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı
Eğitim-Öğretim:
- İlköğretim (Merkez İlkokulu, Gölköy, Ordu), 1956
-Ortaöğretim (Gölköy Merkez Ortaokulu, Ordu Lisesi), 1963
-Lisans , Ankara Üniversitesi, 1967
-Sosyal Tarih Doktorası, Université de Paris IV ? Sorbonne, 1975
Tez Konusu:Institution du vaqf au XVIIIè siècle en Turquie -étude socio-historique
-Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Anabilim Dalında Doçent, 1983
Tez Konusu: Tahrir Defterlerine Göre Canik-i Bayram (Ordu) Kazasının Sosyal ve Ekonomik Tarihi
-Genel Türk Tarihi Anabilim Dalında Profesör, 1988
Medeni Hali:
Evli : Emine Yediyıldız
Çocukları:
-Numan Yediyıldız, Kurmay Binbaşı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalında Bilim Uzmanı, Sistem Mühendisliği Anabilim Dalında Bilim Uzmanı
-Ahmet Necmi Yediyıldız, Bankongda Serbest İşadamı
Araştırma ve Uzmanlık Alanları:
Tarihte Yöntembilim ve Türk toplum ve kültür tarihi
Lisansüstü Eğitim-öğretim Faaliyetleri:
Tarih Metodolojisi, Toplum, Kültür ve Ekonomi Tarihi alanlarında yüksek lisans ve doktora
İdari Görevleri
-Yürütme Kurulu Üyesi, Türk Tarih Kurumu (1986- 2001)
-Yönetim Kurulu Üyesi , Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü (1987-1989; 2001)
-Yazı İşleri Müdürü, Türk Kültürü (2001-)
-Yönetim Kurulu Üyesi , H Ü Edebiyat Fakültesi (1991-1993)
-Dekan Yardımcısı, H Ü Edebiyat Fakültesi (1991-1993)
-Bölüm Başkanı , H Ü Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü (1995- 2004)
-Yönetim Kurulu Üyesi , H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü (1988-1996)
-Enstitü Müdürü, H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü (1996-2004)
-Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) (1995-1997)
-Başkan, Comité International des Sciences Historiques (Tarih Bilimleri Uluslarasarı Komitesi)in Türk Milli Komitesi (1996-2001)
-Başkan Yardımcısı, Comité International des Sciences Historiques (Tarih Bilimleri Uluslarasarı Komitesi)in Türk Milli Komitesi (2001-      )
-Senato Üyesi, Hacettepe Üniversitesi (1996- 2004)
-TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı (Mayıs 2004 - ?)
Bilimsel Kuruluşlara Üyelik
-Türk Tarih Kurumu asli üyesi
-Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü üyesi
-İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği ( İLESAM ) üyesi
-Comité International des Sciences Historiques (Tarih Bilimleri Uluslarasarı Komitesi) Türk Milli Komitesi Üyesi
Tam Gün Kadrolu Görevleri
-Vekil öğretmen (Elbey köyü, Kabataş, Ordu, 1959-1960)
-Memur (M E B Türk Ansiklopedisi Şubesi, 1965-1966)
-Yedek subay (Silvan, Diyarbakır, Temmuz-Ekim, 1975)
-Memur (M E B Talim ve Terbiye Kurulu, 1976)
-Öğretim Görevlisi (Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü, 1977-1982)
-Öğretim Üyesi (Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, 1982-2004)
Hacettepe Üniversitesi Dışında Ders Verdiği ya da Tez Yönettiği Diğer Kuruluşlar:
-Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi misafir öğretim üyesi (1982-1983)
-Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
-Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
-Kara Harp Okulu
-Milli Güvenlik Akademisi
-Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Aldığı Ödüller
-Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Doktora Bursu (1416 Sayılı Kanun) (1968 ?1973)
-Türk Petrol Vakfı Yurtdışı Araştırma Bursu (1973-1975)
-Türk Ocağı "Ziya Gökalp Bilim Teşvik Armağanı" (28 Mart 1987)
-Yerel Televizyonlar Birliği "Halk Kahramanları Ödülü" (23 Aralık 2001)
2547 Sayılı Kanun'un 38 Maddesi uyarınca Yaptığı Görevler
-Uzman (Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Kuyud-i Kadime Arşivi)
-Bilimsel Yardımcı (Türk Tarih Kurumu, 1983-1986)
-Bakan Danışmanı (Milli Eğitim Bakanlığı)
Akademik Danışma Kurulu Üyelikleri
- Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu Üyeliği
- Genel Müdür Danışmanı (Vakıflar Genel Müdürlüğü)
- Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayın Danışma Kurulu Üyeliği
- M E B Talim ve Terbiye Kurulu Lise Tarih Kitapları Müfredat Programı Hazırlama Komisyonu Üyeliği
- Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Araştırmaları Merkezi Danışma Kurulu Üyeliği
Yönettiği Yüksek Lisans Tezleri ve Doktora Tezleri
a Yüksek Lisans Tezleri
b Doktora
a Yüksek Lisans Tezleri
1-Birinci, A , Anadolu'da Kolluk Kuvvetleri, H Ü Mezuniyet Sonrası Eğitim Fakültesi, Ankara, 1978
2-Özel, O , XV -XVI Yüzyıllarda Anadolu'da Kırsal (Zirai) Organizasyon, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1986
3-Tuş, M , Sivas Şer'iye Sicillerine Göre Tanzimat'ın Sivas'a Tesirleri (1883-1956), H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1986
4-Demirel, Ö , Şer'iye Sicillerine Göre II Mahmud Döneminde Sivas'ta Esnaf Teşkilatı ve Üretim-Tüketim İlişkileri, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1987 (Bu tez yayınlandı:    )
5 Erdoğru, M A , Darül-Hilafetil-Aliyye Medreseleri: 1914-1924, Ankara Üniversitesi, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, 1985
6 Bildirici,Y Z , Tanzimattan Cumhuriyete Türkiyede Arapça Öğretimi, Ankara Üniversitesi, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, 1987
7 Ercüment, S , XIX Yüzyılda Batılı Seyyahlara Göre Doğu ve Orta Karadeniz, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1991
8-Ölmez, Y , Karahisar-ı Sahip Sancağında Ayanlık Müessesesi (1784-1848), H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1991
9-Say, Y , Türk Tıbbı ve Türkiye'deki Sağlık Kurumları (1300-1839), H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1992
10-Yurtseven, Ç , II Mahmud Döneminde (1808-1839) Bolu Şehrinin Sosyal Yapısı, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüü, Ankara,1993
11-Keleşyılmaz, V , Milli Mücadele'de "İzmir'e Doğru", H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, 1993
12-Erdoğdu, İ , Harput'ta Gayrımüslimler (1823-1868), H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1994
13-Gül, A , Türk Yenileşme Tarihinde bir Mütefekkir Olarak Said Halim Paşa ve Batılılaşma Problemi, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1994
14-Alkan, M , Osmanlı Hilafet Müessesesi 1517-1909, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1994
15-Demir, N , Kalkınma Planlarında ve Hükümet Programlarında Bilim ve Teknoloji Politikaları, H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, 1995
16-Samani, S , Yugoslavya'da Etnik Yapı ve Politika (1918-1992), H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1997
17-Kırmızı, A , II Abdülhamit Dönemi (1876-1908) Osmanlı Bürokrasisinde Gayrımüslimler, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1998
18-Ay, A , XIII -XIV Yüzyıllar Anadolusunda Kültür Dolaşımı Açısından Dervişler, Talebeler ve Hacılar, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1998
19-Aker, E Z , Tanzimat Dönemi Osmanlı Sanayileşme Sorunları ve Kapitülasyonlar, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1999
20-Ural, S S , Kabataş İlçesinde Medeni Kanunun Evlilikle İlgili Hükümlerinin Hukuki ve Sosyolojik Tahlili (1950-1960), H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara,
21-Türkdoğan, B , Avrupa Birliği ve Ulus-Devlet , H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, 2001
22 Yeşil, F , Ebubekir Ratip Efendi'nin Osmanlı Modernleşme Tarihindeki Yeri, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2002
23 Güzel, H , Ankara Vakıfları, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2002
24 Üstün, K , Ordu Yöresi Mezar Taşları, Ankara, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003
25 Tekin, S , Atatürkün Anıtkabrinin Tarihi, H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, (Devam ediyor)
26 Aksu, L , Canik-i Bayram Kazası 1613 Tarihli İki Tahrir Defterinin Karşılaştırmalı Analizi, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, (Devam ediyor)
b Doktora Tezleri
1-Öztürk, N , Türk Yenileşme Tarihi Çerçevesinde Vakıf Müessesesi, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 1991 (Bu tez, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayınlandı: Ankara 1995, 666 s )
2-Kurt, Y , XVI Yüzyıl Adana Tarihi, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1992
3-Sakallı, B , Milli Mücadele'de Teşkilatlanma Düşüncesi, Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri ve Sosyal Yapıları, H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara 1993
4- Sarıoğlu,M , Siyaset -Şehircilik İlişkileri Açısından Başkent Ankara (1919-1945), H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara,
5-Unan, F , Kuruluşundan Günümüze Fatih Külliyesi, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1993 (Bu tez, Türk Tarih Kurumu'nda yayınlanıyor)
6-Say, Y , Seyyid Battal Gazi Külliyesi, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1999
7-Zülfikar, C , Aziz Mahmud Hüdayi Külliyesi ve İlk Yüzyılı, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,1999
8-Çukurova, Ü , 1923-1938 Döneminde Gaziantep'te Sosyal Yapı, H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, 1999
9-Erhan, Ç , Osmanlı-Amerika Siyasi İlişkileri (1776-1917), H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2000 (Bu tez yayınlanmıştır, Ankara, 2001)
10-Sezgin, A , Cumhuriyet Döneminde Dini Hayatın Meselelerinin Tarihi Kökenleri, Ankara Üniversitesi, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, 1990
11 Güler, A , XX Yüzyıl başlarının Askeri ve Stratejik Dengeleri İçinde Türkiye'deki Gayrımüslimler, Ankara Üniversitesi, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, 1993 (Bu tez yayınlanmıştır: ATASE Yayınları, Ankara, 1996)
12 Güler, H , Milli Mücadele Komutanlarının Hatıratları ?Ortak bir Tarihin Aktörleri ve Gözlemleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çözümleme- H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2002
13 Şenel, Ş , Temettüat Defterlerine Göre Ankara, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2002
14 Ay, R , Geç Ortaçağ Toplumlarında Yapısal ve İşlevsel Özellikleri Açısından Mistik Gruplar: Anadolu Örneği (XIII -XV Yüzyıllar), H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2003
15 Tuğ, A Z , Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Rauf Denktaş, H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, 2003
16 Alkan, M , Adana vakıfları, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2004
17 Erdoğan, E , Tahrir Defterlerine Göre Ankara, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2004
18 Koç, K , Ulus Devlet ve Küreselleşme, H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, 2004
19 Alparslan, Ş , Boşnak Toplumunda Türk Kültürünün İzleri, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, 2004
20 Gök, H , Kara Harp Okulu Tarihi, H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, (Devam ediyor)
21 Koyuncu, A , Balkanlarda Osmanlıların Tasfiyesi ve Türk Mirası, H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, (Devam ediyor)
22 Hamşioğlu, O , Afganistanın Yenileşme Tarihinde Türkiyenin Etkisi, H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, (Devam ediyor)
23 Metin, C , İranda Modernleşme Hareketleri, H Ü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara, (Devam ediyor)
24 Aker, E Z , (Konu henüz belirlenmedi ), H Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, (Devam ediyor)
Çalıştığı ve Yürüttüğü Projeler
-Türkiyenin Sosyal ve Kültürel Tarihi Projesi (TÜSOKTAR) Yürütme Kurulu Üyesi (Türk Tarih Kurumu, DPT)
-Türkiyenin Sosyal ve Kültürel Tarihi Projesi (TÜSOKTAR) Sondaj Metoduyla Türkiyenin Sosyal Ve Ekonomik Tarihini Araştırma Grubu Başkanı (Türk Tarih Kurumu, DPT)
-Türkiye Dışındaki Türk Kültür Varlıkları Envanteri Projesi Yürütme Kurulu Üyesi (Türk Tarih Kurumu DPT)
-II Mahmuddan Günümüze Yurtdışına Gönderilen Öğrencilerin Prosopografisi Projesi Yürütücüsü (Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü DPT)
|