08-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İskender Pala
İskender Pala ( 8 Haziran 8 Haziran Gregorian Takvimine göre yılın 159 günüdür Sonraki sene için 206 (Artık yıllarda 207) gün var
1958
Uşak), edebiyatçı ve edebiyat araştırmacısıdır Uşak Türkiye'nin Ege bölgeside iç batı Anadolu bölümünde yer alan il İl toprakları 38° 12 ve 38° 56 kuzey enlemleriyle 28° 48 ve 29° 57 doğu boylamları arasında kalır Kuzeyden Kütahya, doğudan Afyonkarahisar, güneyden Denizli, batıdan Manisa illeriyle çevrilidir Trafik plaka kodu 64tür
Divan Edebiyatı üzerine yaptığı çalışmalar ile tanındı İstanbul`da ikamet eden yazar 3 çocuk babasıdır
Divan sözcüğünün sözlük bakımından iki anlamı vardır: Belli bir kalıpla yazılan ve besteyle okunan şiir türüne divan denir Kalıp "failatün failatün failatün failün" şeklindedir Divan sözcüğü, ikinci olarak, divan tarzında şiir yazan sanatçıların eserlerini topladıkları kitap anlamına gelir Divan, klasik Türk müziğinde ise en az üçer kıtalık şiirlerden bestelenen şarkıları tanımlar
İlkokul` u
Uşak`ta ki Uşak Türkiye'nin Ege bölgeside iç batı Anadolu bölümünde yer alan il İl toprakları 38° 12 ve 38° 56 kuzey enlemleriyle 28° 48 ve 29° 57 doğu boylamları arasında kalır Kuzeyden Kütahya, doğudan Afyonkarahisar, güneyden Denizli, batıdan Manisa illeriyle çevrilidir Trafik plaka kodu 64tür
Cumhuriyet Cumhuriyet millet tarafından seçilen parlamentoya dayanan ve başında cumhurbaşkanı olan siyasî bir rejim şekli Hemen bütün ülkelerde tek ortak yanı, devlet başkanlığı makâmının babadan oğula veya aile yakınlarına mîrâs kalmamasıdır
İlköğretim okulu`nda bitirdi Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde İlköğretim dönemi olarak adlandırılan 1 -8 sınıflar arasındaki eğitim ve öğretimi veren kuruluşlardır
Lise`yi Lise İlköğrenimden sonra üç yıllık öğretim yapan ve üniversiteye hazırlayan ortaöğretim kurumu Eski adı "idadi"dir Sultani de dendiği olmuştur Türkiye'de lise, bu adla 1924 tarihinde kurulmuştur Liseye eşdeğer okulların kurulmasına ise 1839'da Sultan İkinci Mahmud Hanın fermanıyla başlanıp, askeri ve idari merkezlerden biri olan Bosna'da üç yılı mahallinde olmak üzere, dördüncü yılı İstanbul'da öğretim yapacak idadiler (lise) açılmıştır (1845) Bundan sonra 1867'de Fransızlar, Osmanlı
Kütahya` da ki Kütahya Lisesi`nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü`nde okumaya hak kazandı Aynı okulda yaptığı Lisans Tez çalışması ; Câmiu`n-Nezâir`dir Doktora çalışmasını ise yine İstanbul Üniversitesi`nde yaptı; Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı Divan edebiyatı dalında 1983 yılında Doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi`nde Doçent, 1998 yılında da Kültür Üniversitesi`nde Profesör oldu
Okuma hayatına Peyami Safa`nın eserleri ile başladığını belirten yazar, ilk okuduğu kitapların 9 Hariciye Koğuşu ve Yalnızız olduğunu söylüyor Ömer Seyfeddin, Refik Hâlid, Reşat Ekrem okunduktan sonra, Osmanlı Tarihi ve Edebiyatla tanışması Erzurum ve İstanbul`da ki üniversite yıllarına denk gelmiş
Bir ara Hilmi Yavuz ile TRT` de Şairane adlı programı sunan yazar; şu anda TRT 2 de Perşembe günleri 22 10 Divançe adlı programı hazırlıyor
Düzenli olarak Altunizade ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezlerinde Divan Şiiri Saati adı ile etkinlikleri olup sık sık okur günleri de düzenlemektedir
1979- 1982 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Seminer Kütüphane Memuru 1982- 1984 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı`nda teğmen 1984- 1986 Üsteğmen 1986- 1987 Boğaziçi Üniversitesinde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi 1987- 1994 Yüzbaşı, Dz K K lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri 1994- 1996 Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz K K lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi 1996- 1997 Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fak Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği 1997 Öğretim yılı İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi
Ödülleri== 1989 Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü 1989 (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, 1990 (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, 1996 (Şairlerin Dilinden) Aydınlar Ocağı Kayseri Şb Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2001 2003 Türk - Eğitim-Sen, Türkiye Yazarlar Birliği, Polis Akademisi ve Emniyet Teşkilatı Yılın Romanı Ödülü (Babil`de Ölüm İstanbul`da Aşk)
Eserleri
Ansiklopedik Divan Şiiri SözlüğüKronolojik Divan Şiiri AntolojisiAkademik Divan Şiiri AraştırmalarıDivan EdebiyatıAtasözleri SözlüğüMüstesna GüzellerŞairlerin DilindenAşina Güzeller Ah Mine`l-AşkEfsane GüzellerKudemanın Kırk AtlısıKırklar MeclisiŞiirler Şairler MeclislerŞi`r-i Kadimâ?¦Ve Gazel YenidenPerişan GazellerPeri-şan Güzellerİki Dirhem Bir ÇekirdekAyineGözgüTavan ArasıKahve MolasıGüldesteGül ŞiirleriHayriyyeHilye-i SaadetBabil`de Ölüm İstanbul`da AşkKadılar KitabıKırk Güzeller ÇeşmesiKitab-ı AşkKırk Ambar
Linkler
[http://www iskenderpala net]
Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki İskender Pala maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir
|
|
|