![]() |
Askerî Adalet |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Askerî AdaletAskerî adalet veya Ahlâk, hukuk ve siyaset felsefesinin temci kavramlarından biridir ![]() ![]() ![]() Adalet, günlük lisanda, herkesin ve herşeyin yerli yerinde olması; olması gereken yerde olması; herkesin hak ettiğ sıkıyönetim askerî otoritenin, genellikle resmî bildirgesi altında, adlî yönetimi kontrol altına almasıyla işleme geçen kural sistemidir ![]() Askerî adalet, ortaya çıkan Sıkıyönetim, Alm ![]() ![]() ![]() ![]() savaş, Savaş, geniş kişi toplulukları arasında meydana gelen, genel anlamıyla ileri derecede şiddet içeren olay, çarpışma, çatışmadır ![]() ![]() doğal afetler, sivil kargaşa, işgal altındaki topraklar, veya askerî darbe gibi durumlarda, normal adlî kurumların yeni duruma hâkim olamayıp, vazifesini yerine getiremediği veya yavaş getirdiği takdirde, askerî otoritelerin ve kurumların tercih edilmesi ile kullanıma girer ![]() ![]() diktatörler, özellikle askerî diktatörler, tarafından kurallarını uygulamak için kullanılır ![]() Sıkıyönetim sürecinde genellikle vatandaşlara verilmiş olan kişisel haklar azalır, dava sürecindeki işlemler kısıtlanır, ve daha sert yasalar uygulanır ![]() idam cezasını uygun görür ![]() hukuk-taslak Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Askerî adalet maddesinden kopyalanmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|