Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
batum

Batum

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Batum

15 yüzyıldan 15 yüzyıl olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler

1878'e kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış bir şehir olan Batum, bu zaman zarfında Müslüman oldu 1878 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler

Brest-Litovsk Antlaşması (bkz Brest Litovsk Barış Antlaşması

1918) ile yeniden 1918 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler

Türkiye'nin denetimine geçen Batum, Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey yarımkürede, Avrupa ve Asya kıtalarının kesişme noktasında bulunan bir ülke Ülke topraklarının büyük bir bölümü Anadolu yarımadasında, kalanı ise Balkan Yarımadası'nın uzantısı olan Trakya'da bulunur Ülkenin üç yanı Akdeniz, Karadeniz ve bu iki denizi birbirine bağlayan Boğazlar ile Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir Komşuları Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak ve Suriye'dir

Mondros Antlaşması sonrasında İngiltere tarafından işgal edildi ve iki yıl İngiliz işgal yönetimi altında kaldı Türkiye, 1921'de MONDROS ANDLASMASI, Birinci Dünya Savaşından sonra Osmanli Devleti'yle Itilaf devletleri arasinda 30 Ekim 1918'de Limni adasindaki Mondros limaninda demirli bulunan Agememnon ingiliz zirhlisinda imzalanan ateskes andlasmasi

Sovyetler Birliği ile imzaladığı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB yada Sovyetler Birliği) 1917 Ekim Devrimi'nin ardından Çarlık Rusyası'nın yıkılması ile kurulan devlet 1985 yılında Gorbaçov iktidarından sonra başlayan Glastnost ve Perestroyka ile başlayıp 6 yıl süren reformların ardından 1991 yılının sonunda Sovyetler Birliği resmen dağıldı

Moskova Antlaşması ile Batum'u Moskova Antlaşması, Rusya ile TBMM Hükümeti arasında 16 Mart 1921'de imzalanan antlaşma

Gürcistan'a terketmeyi kabul ettiğinden bu yana Gürcistan'in bir parçası Sovyetler Birliği döneminde Gürcistan (Gürcüce: საქართველო/Sakartvelo; Gürcüstan olarak da yazılır), Karadenizin doğu kıyısında, Güney Kafkasyada yer alır Tam adı Gürcistan Cumuhuriyetidir Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcüstanın kuzeyinde Rusya, güneyinde Azerbaycan, Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler

Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti olan Batum, Gürcistan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra da bu özelliğini korumaktadır

Batum, Transkafkasya Demiryolunun ve Bakü petrol boru hattının son bulduğu önemli liman ve ticaret merkezidir Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktadır ve astropikal iklimin olduğu bölgede bol meyve ve çay yetişir Petrol rafinerisi ve gemi yapımcılığıyla da tanınmıştır Şehir, Acaristan'ın önemli turizm merkezlerinden de biridir

Batumun eski Yunan kolonisi olarak ''Batis'' adıyla kurulduğunu sanılır Ortaçağa değin çeşitli bölgesel yönetimlerin hakimiyetinde olan şehir, 16 yüzyılda Osmanlılar tarafından fethedildi 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında Çarlık Rusya tarafından işgal edildi Ayastefanos ve Berlin antlaşmalarıyla şehir Rusyaya bırakıldı Birinci Dünya Savaşından sonra Rusyanın bölgeden çekilmesiyle şehir Brest-Litovsk Antlaşması uyarınca Osmanlı Devletine geri verildi ve bağımsız bir sancak merkezi oldu Mondros Mütarekesi uyarınca önce İngilizlere, sonra Gürcülere bırakıldı Misak-ı Milli sınırları içerisinde olan şehrin kurtarılması amacıyla Milli Mücadele Hükümeti kuvvetleri bir ara Batuma girdiyse de çekilmek zorunda kaldı Bu arada, Akif Sümer, Ahmet Fevzi Erdem, Ali Rıza Acara, İmamzade Edip Dinç ve
Hahutzade Ahmet Nuri Efendi, Birinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisine Batum milletvekilleri olarak katıldılar Batum, Moskova Antlaşması ve nihayet Kars Antlaşması sonucunda, özerk bir yönetim sağlanması koşuluyla Sovyet Gürcistanına bırakıldı Bu çerçevede kurulan Acaristan Özerk Cumhuriyeti'nin yönetim merkezi oldu

Gürcistanın 1991de bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Acaristan yönetiminin başına Aslan Abaşidze geldi ve Abaşidze Batumda ikamet ederek bölgeyi bir diktatör olarak yönetti Mayıs 2005te Abaşidze iktidarı merkezi yönetimin girişimi ve halkta gerekli desteğin bulunmaması nedeniyle son buldu

Batum, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Laz ve Gürcüler'den oluşur Bunun yanında diğer dinlerden olan nüfus da bulunmaktadır Halen bölgede merkezi yönetimin desteklediği yoğun bir Hıristiyanlaştırma faaliyeti söz konusudur

Şehrin görülmeye değer yerleri arasında tarihi Batum Camii, Acaristan Müzesi, Botanik Bahçesi, Karadeniz kıyısındaki Akvaryum ve sirk sayılabilir

Kaynaklar: VikipediLinkler:

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com